Senaste inläggen

Av Jessica - 14 mars 2010 14:54

    


Såhär såg dagens söndagsfrukost ut, i morgonsolen i vardagsrummet. Våren är på intågande och det känns hela fantastiskt!


Den fyllda pannkakan med mascarpone är jättegod och skulle lika gärna kunna gå under efterrätt eller brunch skuren i mindre bitar! Lingonsmoothien blev lite grann grädde på grädden och sparades till lunchen :)









Mascarponefylld pannkaksrulle med blåbär och valnötter

4 port


1 sats pannkakssmet

200 g mascarpone

1 stor handfull valnötter

1 ask blåbär

lönnsirap


Stek 4 pannkakor. Låt dem svalna något.


Blanda mascarpone med hackade blåbär och valnötter, spara några blåbär till serveringen.


Bred smeten över pannkakorna och rulla ihop. Dela på hälften och servera med blåbär och lönnsirap.

Av Jessica - 14 mars 2010 14:43


Jag gillar smoothies.


Lingonberries. Vilket roligt ord. På danska heter den tyttebær, vilket är nästan lika roligt!


Denna lingonsmoothie gjordes till dagens söndagsfrukost men passar lika bra som mellanmål eller kvällsfika eller sådär lite lyx som smoothies brukar tillföra vilken dag som helst.





Lingonsmoothie

2 små glas/ 1 stort


1½ dl frysta lingon

1 banan

2-3 dl mjölk

4-5 valnötter

Hackade valnötter och kardemumma till topping


Mixa banan, lingon, mjölk och valnötter till en slät konsistens. Toppa med hackade valnötter och kardemumma!



Smoothiemakarens kommentarer:

Jag vet inte vad det är för dille jag har på kardemumma, det var varit skorpor och kräm och nu smoothie men i detta receptet ingick faktiskt kryddan så jag är helt oskyldig!



Av Jessica - 14 mars 2010 14:28




En müsliblandning som kallas duga! Jag var lite rädd för att det skulle bli något Start-liknande med honung och juice men det smakar inte sött, det hjälper det mest bara att klistra ihop :)


Granola med gojibär

2 L


500 g havregryn (evt. fiberberikade)

300 g solrosfrön

200 g hasselnötter

300 g osaltade cashewnötter

6 dl äppeljuice

(1 dl honung)

3 dl russin

1 påse (ca 80 g) gojibär


Sätt ugnen på 150 grader varmluft.

Blanda alla ingredienser UTOM gojibären i en stor bunke. Bred ut granolan på 3 plåtar, det är klibbigt! Torka i ugnen i 3-4 timmar. Dra ut plåtarna då och då och dela granolan i mindre bitar med en gaffel så att det torkar ordentligt. Ta ut och låt svalna.


Blanda med gojibär och förvara i tättslutande burkar.





Knapriga kommentarer:

I receptet stod det att detta var till 4 personer vilket är totalt missvisande och det fattade jag först när jag började hälla upp ett halvt kg havregryn i en bunke :)



I receptet skulle man även ha 250 g torkade blåbär, men med tanke på att 70 g torkade blåbär på COOP kostar typ 25 kr och har tillsatt socker och solrosolja skippade jag dem helt!


Hasselnötter blir ännu godare om man skalar dem innan man använder dem i granolan, det är också gott med andra gryner och frön i, som cornflakes och pumpakärnor. Honungen är inte nödvändig, i min nya omgång gjorde jag utan och det blev lika bra!


Jag sänkte även värmen efter 1 timme till 100 grader varmluft, med 3 plåtar blev i ugnen blev den översta ganska mörk fort men det torkade på 4 timmar ändå.


Användningsområdet är enormt. Som müsli till yoghurt, till att sprinkla över efterrätter som äpplekräm, som händigt snacks i väskan och otroligt fint att titta på i en burk :)

Av Jessica - 14 mars 2010 14:12


Ännu ett bra uppslag i Metro i veckan, om "mättande mat mellan målen". Många av recepten är trevliga, men många gånger allt för dåligt beskrivna.. Så här kommer de igen, i "för dig som äter"-tappning!


Detta var första gången jag provade mascarpone, en krämig och riktigt fet italiensk färskost som skulle vara lite syrlig och liknas vid creme fraiche, men jag tyckte mer att den var riktigt gräddig och behövde lite syra för att inte bli alltför maffig.


 


Äppelkräm med kardemummakryddad mascarpone

4 port


ca 1 kg äpplen

3 dl vatten

1 citron, skal och saft

1½ msk mascarpone, använd resten till fyllda pannkakor

1 tsk kardemumma, grovt malen

1 tsk vaniljsocker


Skala äpplena och skär i mindre bitar. Koka i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vatten och saft från en halv citron ca 5-10 minuter, låt sjuda 10 minuter till.


Ta kastrullen av värmen, riv ner skalet från en citron och mixa till slät konsistens.

Blanda en klick mascarpone med vaniljsocker, saften från den sista citronhalvan och den grovt malda kardemumman. Skeda upp en klick på äppelkrämen och servera!



Mixade kommentarer:

Krämen kan serveras både varm och kall, är den varm smälter mascarponen lite vilket blir gräddigt och gott. Kall känns den mer som mellanmål och kan självklart serveras utan mascarponen också!


Köp hela kardemummakärnor och mortla själv, det smakar så mycket mer och ger konsistens till allt det krämiga!


Jag slängde även över lite granola på min kräm, följ länken!


Note2self:

Köp några fina martiniglas att servera i, det ser för trist ut med glasskålar från IKEA.


Av Jessica - 14 mars 2010 13:52


Jag har nog aldrig fått levergryta under min uppväxt. Det var mycket korv och fiskpinnar tycker jag mig minnas :)


På universitetet hade en av mina studiekamrater med sig levergryta en dag som jag tyckte doftade väldigt gott, och jag tänkte - varför äter inte jag lever?


Det var några år sedan och jag hade letat fram ett recept för länge sen men när jag letade bland recepten i helgen för att hitta middagsmat kom jag tillfälligt över receptet och nu var det dags!


Sambon kom hem och tyckte det luktade jättegott, tills han såg vad det var och ville helt plötsligt inte äta min middag.. Så jag fick äta den själv.


Det smakar väldigt gott det här och jag förstår inte varför alla är så rädda för inälvsmat egentligen. Äter man vanlig svensk vardagsmat som korv och dylikt har man säkert redan ätit sin beskärda del av inälvor, öron, hud och mer osmakliga saker så varför inte äta inälvsmat den i sin rena form?





Kycklinglevergryta med senapsgrädde

ca 4-6 port


400 g kycklinglever, fryst

1 kålrot

8 schalottenlökar

300 g färska champinjoner

smör till stekning

3-4 msk fransk senap, eller efter smak

5 dl matlagningsgrädde

salt, peppar, soja

potatis (evt. pressad)/ris

persilja

sallad


Koka potatisen/riset.


Tina kycklinglevern. Skala kålroten, skiva och tärna den i cmstora kuber. Stek halvmjuka i panna, salta och peppra och lägg över i en större gryta och håll varmt på svag värme.


Skala och skiva schalottenlöken, tvätta och skiva svampen och stek i pannan tills de fått lite färg, lägg över också dessa i grytan.


Dela kycklinglevern i mindre bitar, salta och peppra och stek i pannan tills den är genomlagad. Tillsätt matlagningsgrädde, senap och lite soja mest för färgens skull. Lägg tillbaka grönsakerna från grytan och låt koka ihop ca 10 minuter.


Klipp över ordentligt med persilja och servera med pressad potatis och en sallad vid sidan av!



Inälvsmatätarens kommentarer:

Jag tyckte faktiskt om det. Förstår inte vad allt mjäkande runt det var.

Lever är lite sådär mjöligt i konsistensen men i små bitar och med en massa härlig senapsgrädde och goda grönsaker var det riktigt gott. Jag kan tänka mig att laga det igen någon gång, men får nog fortsatt räkna med att äta det ensam.

Av Jessica - 14 mars 2010 13:39





Pannbiff med lök känns så mycket klassiker att jag vet inte vad. Löktillbehöret är nog min favorit, lök i alla former är riktigt gott och såhär långsamt stekt blir den både söt och riktigt riktigt god.


Klurigheten ligger i biffarna, biffar har för mig varit en ganska stor utmaning. Tidigare tyckte jag att min mammas variant med ströbröd och mjölk och ägg och whatnot var något onödig och jag använde det helt enkelt inte. Biff = kött och kryddor. Men dessa föll alltid sönder och stekytan på enbart köttbiffar blir inte så fin.


Så jag har accepterat en del av min mors ingredienser men gör dem på mitt eget sätt :)


Pannbiffar med stekt lök

4 port


8 gula lökar

smör till stekning

500 g nötfärs

2 morötter

1 ägg

ströbröd

salt, peppar, tabasco

8 potatisar

lingonsylt


Skiva lökarna och lägg i en stekpanna med smör, stek långsamt på mellanhög värme (evt. med lock) i ca 20-30 minuter.


Sätt igång med potatisarna. Skala eller koka med skal i lättsaltat vatten. Känn med sticka när de är klara.


Blanda köttfärs, ägg och kryddor i en bunke. Finriv morötterna, krama evt. ur lite av vätskan och tillsätt i köttfärsen. Forma ganska små biffar, försök få ut 12 st på 500 g. Platta till biffarna och vänd i ströbröd. Stek på medelhög värme tills biffarna fått fin färg och är genomstekta.


Servera med lingonsylt.



    


Biffrullarens kommentarer:


Morötterna har jag i biffarna för saftigheten, jag brukar också riva ner en lök men inte just i denna rätten av förståeliga skäl :) Ströbrödet på utsidan av biffarna istället för inuti ger en jättefin stekyta.


Av Jessica - 10 mars 2010 18:15

    



Detta receptet gjorde jag första gången 2006, när jag hade inflyttningsfika i min första lägenhet och allra senast gjordes den i förra veckan, på min mors 60-årsdag då det bjöds på tårta på jobb.


En fantastiskt frisk och fräsch cheesecake som faller de flesta i smaken!



Citroncheesecake med passionsfrukt

ca 10-12 bitar 


Ingredienser

150 g digestivekex (10-12 st) 

50 g smör eller margarin 


Fyllning:

4 gelatinblad 

2 ägg 

400 g philadelphiaost 

2 dl crème fraiche 

1,5 dl socker 

1 tsk vaniljsocker 

rivet skal och saft av 1 citron


Glasyr:

1 gelatinblad 

2 msk socker 

4 msk vatten 

2 passionsfrukter


Tillagning

Finfördela kexen i mortel eller matberedare. Smält fettet och blanda det med kexsmulorna. Tillsätt eventuellt lite vatten om degen blir torr. Tryck ner smuldegen i botten på en rund form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Ställ i kylen.


Lägg gelatinet i vatten ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten. Värm citronsaften i en kastrull. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning.


Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen minst 1 timme. Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten ca 5 minuter. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet. Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna.


Ta fram formen och bred ut geléet så att det täcker cheesecaken. Täck över och låt stå i kylen tills geléet stelnat, minst 1 timme. Lossa tårtan från formen runt kanten och under bottnen med en kniv.


Cheesecakefantastens kommentarer:

Denna tårta uppskattas av alla - alltid! I och med att den är "obakad" är den frisk i smaken och luras därmed lite eftersom cheesecaken i sig är en ganska tung tårta.

Jag har användt både gelatinblad och gelatinpulver, båda fungerar lika bra. Gällande creme fraichen och philadelphian har jag använt fullfettsvarianterna, men det är ju en smaksak precis som smör och margarin.

Det sista momentet är det enda som skiljer sig lite från receptet. Jag har alltid låtit passionsfruktgelen svalna ca 1 timme men den har aldrig stelnat så mycket att jag kunnat bre ut den över cheesecaken  - utan jag har hällt den över.

Den enda skillnaden är ju att man då ska se till att tårtan står på ett jämnt underlag, varpå geléen annars vill luta :)



 

Av Jessica - 28 februari 2010 21:28

 



Detta recept fick jag skickat till mig av min mamma i veckan. Hon i sin tur fick det från sin arbetskamrat Peter som varit mycket fiffig :)


I fruktkorgen på mammas jobb är det alltid kiwis som blir kvar till slutet (Jag vet inte vilken sorts lyxfruktkorg de har på Citytunneln men vi har bara trista äpplen och apelsiner i vår) och för att slippa slänga dessa slängde han ihop en kiwimarmelad.


Så detta recept har jag inte gjort själv, men mamma och Peter har - och det smakar gott så jag litar på dem :)



Kiwimarmelad

1 liten burk


1 lime
4 kiwi
2,5 dl syltsocker
Tvätta limefrukten noga. Skiva den tunt och skär skivorna i fyra delar. Skala kiwifrukterna och skär dem i små bitar. Lägg frukten i en kastrull och tillsätt sockret. Låt koka upp och låt sedan koka på mellanvärme utan lock i cirka 30 minuter. Rör om då och då. Häll upp på burk!

Ovido - Quiz & Flashcards