Senaste inläggen

Av Jessica - 5 juni 2010 15:30

 


Vad passar bättre på en lat eftermiddagsfika än småkakor?

Från vänster, chaisnittar med rörsocker, moiras shortbread och krabbkakor med orginalrecept i grodform från Annas blogg. Sötsakerna vägs upp mot en kopp hälsosamt ingefärs-te, tillsammans gör de mirakel.


Nu var jag bortbjuden på en inflyttningsfest med havstema och vad passar då bättre med en flaska champagne än krabbkakor? Dessa småkakor smälter i munnen och är farligt söta, en plåt tar ungefär lika lång tid att göra som att äta - en bra lat ekvation för fikastunden!


Krabbkakor

35-40 st


200 g smör

4½ dl vetemjöl

2 msk vaniljsocker


1½ dl strösocker

röd hushållsfärg


Nyp ihop smör, vetemjöl och vanilj med fingerspetsarna till en deg. Låt stå kallt en stund. Blanda strösocker med några droppar hushållsfärg i en liten skål.


Kavla ut degen till ½ cm tjocklek och ta ut formar (denna krabbform är från Ikea i ett set som heter DRÖMMAR). Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen, 12 minuter vid 175 grader. Strö det färgade sockret över kakorna direkt när du tagit dem ur ugnen.

Av Jessica - 3 juni 2010 12:15




Så var dansterminen slut för denna gången, danseleverna var trötta på kanelbullar och pepparkakor och la in en request på morotsmuffins. Snäll som man är går man hem och svänger ihop en omgång, om jag får säga det själv, sinnessjukt goda muffins, som faktiskt nästan är bättre dagen efter!


Morotsmuffins med philadelphiaglasyr

12 stora, 40 små


2 stora morötter (ca 200 g)

2 dl valnötter + 1 dl till topping

6½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk kanel

½ tsk salt

200 g rumstempererat smör

1 dl brun farin

2 dl strösocker

2 ägg

2 dl mjölk


Glasyr

200 g philadelphiaost

3 dl florsocker

1 tsk citronjuice


Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finriv morötterna och hacka valnötterna till muffinssmeten grovt. Finhacka den sista decilitern och lägg åtsidan.


Sikta ner mjölet i en bunke och blanda med bakpulver, kanel och salt. Rör det rumstempererade smöret och sockret pösigt i en annan bunke. Vispa i ägg och mjölk. Rör ner mjölkblandningen i de torra ingredienserna och rör ordentligt.


Tillsätt morötter och valnötter och rör om igen. Fördela smeten i formar, fyll till 3/4. Grädda i ca 15 minuter på mittenfalsen eller tills en provsticka är torr. Låt muffinsen svalna på galler medans du gör glasyren.


Vispa philadelphia och florsocker jämnt och klumpfritt, smaka av med citronsaft. Låt muffinsen vara helt avsvalnade innan du brer på toppingen, avsluta med lite finhackade valnötter.



      Av Jessica - 2 juni 2010 14:45

       


      Varför inte fira fredag mitt i veckan? Vi ska på weekendresa till Barcelona nu så arbetsveckan är redan slut! Därför firar vi med lite annars klassisk fredagsmat.


      Det som tidigare varit kyckling är nu utbytt mot sojafileer kokta och marinerade och sedan stekta i panna. Jag kan rekommendera att prova sojabiffar och de andra tillgängliga alternativen, både för upplevelsen och miljön.


      Sojabiffarna tillagar du enligt anvisning på förpackningen, ju längre de får marinera desto godare blir de!


      Smörsås bearnaise-style

      2½ dl


      150 g smör

      5 vitpepparkorn

      2-3 persiljakvistar

      1 msk schalottenlök

      2 msk ljus vinäger

      4 msk vatten

      3 äggulor

      ½-1 krm salt

      dragon


      Smält smöret och ställ det åt sidan.

      Krossa vitpepparkornen och koka dessa med finhackad lök, persilja, vinäger och vatten tills hälften av vätskan avdunstat. Sila bort pepparen och häll i en skål tålig för vattenbad.


      Ställ skålen i en större kastrull med sjudande vatten (vattnet ska ej nå skålens botten). Vispa ner äggulorna i lagen och vispa tills blandningen tjocknar. Låt ej vattnet i stora kastrullen koka då äggen lättare skär sig vid höga temperaturer.

      När äggsnapsen tjocknat tar du skålen av vattenbadet.


      Fortsätt vispa medan du tillsätter det avsvalnade smöret, först droppvis och sedan i en tunn stråle under kraftig vispning. När såsen är tjock och blank smakar du av med salt och dragon. Servera!



      Smöriga kommentarer:

      Jag vet inte vilken såshatandemänniska som gjort bedömningen att denna sås skulle räcka till 4 port. Kanske om man får en klick på storleken av en matsked per person. Det är antagligen det mest näringsriktiga alternativet men det är inte verkligheten i vårt hem så ni får själva avgöra om ni tänker ride the gravytrain eller gå hälsovägen till toppen :)


      Jag använde en vanlig visp, det går ganske lättare med en elvisp men smakar så mycket bättre när armen värker av ansträngningen! Torkad dragon får man använda ganska stora mängder av (någon matsked), min matbutik hade ingen färsk dragon så jag vet ej exakta mängder för detta. Du märker när det smakar bearnaisesås - då har du fått tillräckligt :)

      Av Jessica - 1 juni 2010 14:30

       


      Vissa dagar när man kommer hem från jobb får det bara inte ta för lång tid att laga middag. Detta är en rätt som är klar till riset är kokt. Det tar inte mer än 25 minuter från att du står och sköljer riset tills du kan sätta dig ner vid bordet och äta, en perfekt snabbmiddag så man kan njuta av resten av den lediga kvällen samt få lunchlådor till dagen efter!




      Supersnabba linsgrytan

      6 port


      6 port ris

      1½ dl röda linser

      5 dl vatten

      1 ekologisk grönsaksbuljongtärning

      2 gula lökar

      1 röd paprika

      1 grön paprika

      1 liten burk majs

      1 vitlöksklyfta

      2 msk tomatpuré

      2 msk jordnötssmör

      salt, peppar

      lite chiliflagor eller något annat kryddigt

      isbergsallad


      Börja med att sätta igång riset enligt anvisningar på förpackningen. Skölj och koka linserna i vattnet tillsammans med buljongtärningen i ungefär 10 minuter. Under tiden hackar du lök, paprika, vitlök och steker detta i en stekpanna 2-3 minuter. Blanda ner grönsakerna i de mjuka linserna och rör ner resten av ingredienserna. Låt allt koka några minuter medan du sköljer salladen och dukar bordet. KLART!



      Snabba kommentarer:

      Detta receptet var ursprungligen för 4 port så vi gjorde 4 port ris. Vi fick otroligt mycket gryta över och åt resten av grytan med stora isbergsalladsblad som fick agera tortillabröd vilket gick mycket bra det med :)

      Av Jessica - 31 maj 2010 16:45

       


      En lätt och vårskön sallad som gör sig bra på picknick - går ej så bra att spara!


      Avokadosallad

      4 port


      1 msk vitvinsvinäger

      3 msk olivolja

      2 msk vatten

      1 tsk honung

      ½ tsk salt

      peppar

      1 burk blandade bönor

      isbergsallad & ruccola

      en bit rödkål

      2 avokados

      1 dl rostade cashewnötter

      75 g blåmögelost


      Rör ihop vinäger, olja, vatten och honung och smaka av med salt och peppar.

      Skölj salladen och bönorna. Strimla rödkålen och salladen och lägg i en stor skål. Blanda ner bönor, avokados i strimlor och smulad blåmögelost. Droppa hälften av dressingen över salladen och blanda runt. Strö över rostade cashewnötter och servera med resten av dressingen och ett gott bröd.

      Av Jessica - 30 maj 2010 14:30

       


      Så är det snart sommar och jag välkomnar säsongen då färska bär konsumeras i överflöd! Här är en budapestrulle som jag gjorde till Jonas födelsedagsfika, inspirationen fick jag av Leila i tv-rutan i veckan och komponerade därefter min egen fyllning bestående av färska skivade jordgubbar och grädde smaksatt med amaretto. Det blev en stor succé och den ser otroligt storebought-fancy ut (gästerna frågade om jag hade köpt den!) vilket gjorde mig jätteglad.


      Nästa gång du behöver en fantastisk kaka - släng ihop denna!



      Jessicas budapestrulle med jordgubbar och amarettogrädde

      1 rulle, 8-10 bitar


      5 äggvitor

      1 3/4 dl socker

      60 g sötmandel

      ½ dl majsstärkelse

      1 dl florsocker

      50 g mandelspån


      5 dl vispgrädde

      några skvättar amaretto (mandellikör)

      1 vaniljstång/~1 tsk bourbonvanillapowder

      5 dl jordgubbar


      Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggvitorna i en bunke med ½ dl socker, när äggvitorna börjar gå ihop till en smet ökar du hastigheten på elvispen och tillsätter resten av sockret lite i taget. Vispa tills du har en fast smet och kan vända bunken upp och ner utan att marängen trillar ut :)


      Hacka 30 g mandel grovt och mal resten i en mandelkvarn eller hacka mycket fint. Sikta maizena och florsocker. Vänd ner all hackad och mald mandel i marängen tillsammans med maizenan och florsockret.


      Fyll marängen i en spritspåse och spritsa ut längder väldigt tätt brevid varandra på ett bakplåtspapper så att en rektangulär platta bildas. Strö över mandelspånen och grädda på nedre falsen i ugnen i ca 15-20 minuter tills marängen är gyllenbrun. Låt svalna.


      Vispa grädden tillsammans med amaretton, smaka av med vanilj när grädden nått en fast konsistens. Skiva jordgubbarna tunnt men spara 10-15 hela gubbar till dekoration.


      Lägg ett bakplåtspapper över den svalnade marängbottnen och vänd den upp och ner. Lossa försiktigt marängen från bakplåtspappret. Bred ut grädden över hela bottnen, spara lite till dekoration. Lägg därefter ut jordgubbsskivorna ovanpå grädden. Ta hjälp av bakplåtspappret och rulla ihop marängbottnen, lägg skarven nedåt.


      För över rullen till ett serveringsfat, pudra med florsocker och dekorera med små gräddrosor och en jordgubbe ovanpå varje ros. Servera inom kort!



      Gubbiga kommentarer:

      Det är viktigt att grädden är ganska fast för att rullen ska hålla ihop och bitarna blir fina och höga när man skär dem. Grädden måste också bres ut helt till kanten så ändbitarna inte går till spillo!


      Själva fyllningen, ihoprullandet och dekorerandet bör göras ganska kort tid innan rullen ska ätas varpå den annars förlorar sina härliga konsistenskontraster och marängen blir mjuk.


      Till trots för att kakan ger 10 bitar bör du inte räkna med att en rulle räcker till mer än sex personer om du inte kompletterar med en småkaka eller dylikt, den är försvinnande god!



      Av Jessica - 29 maj 2010 15:00

       


      Jag är åter i brödbakartagen och har därmed också haft mina sedvanliga brödutbrott när de inte blir som receptet säger att de ska bli. Usch vad jag blir arg när jag följer receptet slaviskt och ändå får ett degigt bröd.


      På en dryg vecka har jag lyckats med ett äckligt rågbröd med surdeg (det behöver ni inte ta del av) ett gott men lite degigt nöt- och russinbröd (som nu blivit åtgärdat :) samt ett fantastiskt morotsdinkelbröd i långpanna (kommer snart!)


      Vi har en fiffig kökstermometer som kopplas till ugnen. Denna har jag nu använt till att mäta brödets innertemperatur vilket för matbröd av vete eller råg ska vara 96-98 grader. Eller så ska det låta ihåligt när man knackar på det vilket är lite jobbigare.


      Min ugn är fiffig med termometern men den tar alltid längre tidpå sig än vad recepten anger när saker ska bli färdiga. Så vid stora brödbak tänker jag använda mig av mitt knep i fortsättningen - våga vägra degiga bröd!


      Nöt- och russinbröd

      2 st


      50 g jäst

      5 dl ljummet vatten, 37 grader

      25 g rumstempererat smör

      2 tsk salt

      1 msk malda pomeransskal

      ½ dl sirap

      250 g kesella/creme fraiche

      150 g grovt hackade hasselnötter

      2 dl russin

      15-16 dl rågsikt


      Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, pomeransskal, sirap, kesella/creme fraiche, nötter, russin och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk 30 minuter.


      Stjälp upp degen i 2 delar och forma till avlånga limpor. Lägg på en bakplåtsklädd plåt och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.


      Sätt in en ugnsform med 1-2 dl vatten nederst i ugnen. Sätt brödplåten nederst i ugnen och grädda i 10 minuter. Sänk härefter värmen till 175 grader och grädda ytterligare ca 45 minuter eller tills innertemperaturen nått 96-98 grader.


      Låt bröden svalna på galler under bakduk.

      Av Jessica - 29 maj 2010 07:45

       


      Imorgon är det mors dag. Varför inte överraska med en härlig frukost eller några nyttiga rawfoodinspirerade morotsmuffins? Mycket kan du förbereda idag!


      På söndagsbordet har jag planerat ett Nöt- och russinbröd, gurksallad, cashewnötssmör med apelsin samt mangovaniljsylt.


      Brödet kan man däremot inte fuska med, jag har dock ett recept på nattjästa fukostbröd men det har jag inte hunnit testa ännu så det är bara att ställa klockan och sätta igång!


      Gurksallad

      6 port


      1 gurka

      3-4 msk creme fraiche

      1 vitlöksklyfta

      75 g fetaost

      salt och peppar


      Skär gurkan i skivor och dela därefter varje skiva i fyra delar. Pressa vitlöken, smula fetaosten och blanda detta med creme fraiche i en skål. Blanda ner gurkan och smaka av med salt och peppar.


      Kommentarer:

      Lite tzatsiki är det allt över denna gurksallad, men den är väldigt god! Serveras frukosten i ottan kanske man ska utesluta vitlöken, till senfrukost passar den perfekt!



      Cashewnötssmör med smak av apelsin

      ca 1 dl


      1-1½ dl osaltade cashewnötter

      ½ apelsin, skal och saft

      1-2 dl vatten

      några nypor vaniljpulver/vaniljsocker


      Mixa cashewnötter med saften av en halv apelsin och vatten till krämig konsistens, tillsätt mer vatten om det behövs. Riv ner apelsinskalet och smaka av med vaniljpulver/vaniljsocker.


      Kommentar:

      Detta här är i stort sett toppingen till de rawfoodinspirerade morotsmuffinsen varpå man kan göra lite extra och ha som pålägg, mycket mumsigt!


      Med vaniljpulver menar jag min nya upptäckt, istället för vaniljsocker finns det nu flera sorters vaniljtillsatser. Jag köpte först en med vaniljessens i flytande form från dr.oetker Mycket sliskigt och syntetiskt. Den skrotade jag snabbt!


      I samma matbutik (Coop) har jag nu hittat en liten glasburk med ekologiskt bournon vanilla powder. Du kan dessutom göra ditt eget vaniljsocker genom att mortla detta pulver med vanligt strösocker - fantastiskt! Och det härligt bruna pulvret får allt att se så autentiskt ut - även om man inte har råd med vaniljstänger!



      Mangovaniljsylt

      1 burk à 350-400 g


      1 mango (ca 350 g)

      syltsocker (ca 175 g)

      1 tsk vaniljpulver


      Skala och finhacka mangon, blanda med syltsockret i en tjockbottnad kastrull. Koka kraftigt i 5 minuter. Smaka mot slutet av med vaniljen. Skumma av och låt svalna innan du häller upp sylten i en ren burk.



      Insyltade kommentarer:

      Min mango var extremt mogen så det var inget finhackande här inte, det var en stor omgång mangomos som hamnade i kastrullen. Följ anvisningarna på syltsockerpaketet. För lättsockrad sylt är hälften av fruktens vikt = sockermängden.


       


      Ovido - Quiz & Flashcards