Senaste inläggen

Av Jessica - 14 juni 2010 15:00

 


 


Ett riktigt riktigt riktigt gött småkaksrecept, knapriga och gyllenbruna! Orginalreceptet gav dock 60 kakor, vilket man omöjligt kan äta av dessa underbara skapelser så jag har minskat ner det så ni inte får blodkärlsförfettning på köpet!


Jordnötssmörkakor

30 st


3½ dl vetemjöl

3 krm bikarbonat

125 g smör

1 dl strösocker

1 dl råsocker

1 ägg

~200 g crunchy jordnötssmör

1 krm salt


Sikta vetemjöl och bikarbonat i en liten bunke. I en annan bunke vispas smör och socker krämigt. Rör i mjölblandningen, ägg, jordnötssmör och salt. Rör samman till en slät deg. Slå in degen i plastfolie och kyl den minst två timmar men gärna över natten. Värm ugnen till 150 grader.


Forma degen till 30 bollar och lägg dem med 5 cm mellanrum på bakplåtpappersklädda plåtar. tryck ut den lätt med en gaffel doppad i vatten. Grädda kakorna gyllene i 20-25 minuter. Låt svalna på galler, förvara i lufttät burk.




Av Jessica - 13 juni 2010 08:15


Det är morgonen efter broloppet. Benen fungerar nog inte som de ska idag så bäst att ligga kvar ett tag till å servera frukosten lite senare än vanligt, det är trots allt söndag. En dag för avslappning, njutning och laddning i den följden. Vi börjar med att sova lite längre, sen slängs det ihop en fruktsallad och en härligt matig äpplecurryröra till ett gott grovt bröd och sen tänkte jag gå ut en sväng för att hjälpa kroppen bli min vän igen och ladda inför veckan som kommer.


Fruktsallad med passionsfrukt och valnötter

4 port


1 stor/2 små apelsiner

4 passionsfrukter

1½ dl frysta hallon

1 dl valnötter


Skala och klyfta apelsinen (filéa den om du har mod, lust och en vass kniv). Dela passionsfrukterna på hälften. Ta fram hallonen och grovhacka valnötterna.

Varva frukten i lager i små tumblers eller glas (frukten är så vacker att se på), avsluta med valnötter. NJUT!


Saftiga kommentarer:

Tänk på att inte få med hinnorna när du gröper ur passionsfrukten, de smakar inte jättegott. Det blev syrligt och friskt, är man lite känslig på morgonen kan man lätt tillsätta lite yoghurt och honung!


Mina arbetskamrater kokar alltid frysta bär innan de används, jag är inte så bra på det men har inte blivit magsjuk ännu (peppar peppar 7-9-13). Färska bär är självklart att rekommendera i sommarsäsongen!



Äpplecurryröra

4 port


2 äpplen

2-4 msk creme fraiche

1-2 msk curry

2 tsk mango chutney

salt


Skala äpplena och finhacka dem. Blanda med creme fraiche, curry, mangochutney och smaka av med en nypa salt.


Prova med 2-3 msk creme fraiche först - röran blir lätt för lös och man vill ju inte att den ska rinna av mackan! Garnera med lite fin grön persilja.



Av Jessica - 12 juni 2010 07:15

 

Idag, lördagen den 12 juni 2010 springer jag broloppet. Jag, som inte har löptränat mer än ett år, med en längsta tävlingsdistans på 5 km, ska springa en halvmara på 21 kilometer.


Varför? Kan man fråga sig själv. Men förra hösten, sedan när jag löptränat en sommar med goda resultat och såg anmälan till broloppet, en chans att springa över den bro som jag dagligen åker fram och tillbaka på mellan Malmö - Köpenhamn, ett lopp som anordnades år 2000 när bron invigdes och som förmodligen inte kommer att hållas igen efter i år, så tog jag chansen. Jag såg en sjukt peppande bild framför mig - jag kommer att ha sprungit en halvmara.


Efter den LÅÅÅÅÅNGA vintern med få träningsmöjligheter,en köksrenovering och en bihåleinflammation som inte släpper senare såg jag en annan bild framför mig - jag kommer att fullfölja loppet, jag bryr mig inte om tiden men jag ska klara det.


Och där står vi nu. Idag tar jag mig över Öresundsbron och det ska bli sjukt roligt.


En frukost som alltid känns bra i magen är en omelett. Proteiner och grönsaker samt en skiva gott bröd. Vi har nyligen köpt en råsaftcentrifug eller en juicemaskin eller vad det nu heter, och när vi gjorde morotsjuice får man härlig morotsmassa kvar i behållaren brevid, den hamnade fint i omeletten!


Ska även prova att göra selleribiffar efter sellerijuicen och en massa annat spännande. Återvinning är ordet!



Frukostomelett

2 port


2 dl finrivna morötter

1 gul lök

4 champinjoner

4 ägg

75 g fetaost

1 tsk tomatpuré

några stänk tabasco

salt, peppar

torkade chiliflagor

torkad skivad vitlök

2 rostade brödskivor

grönsaker + persilja som tillbehör


Finhacka lök och champinjoner, smula fetaosten och blanda tillsammans med morötterna i en bunke. Blanda ner äggen, tomatpurén, salt, peppar, chili och torkad vitlök tillsammans med grönsakerna och osten. Rör till en välblandad smet.


Stek på svag värme tills omeletten fått fin färg. Vänd med hjälp av en tallrik. Rosta två brödskivor, lägg upp omeletten med en brödskiva och grönsaker vid sidan av. Garnera med persilja.



Kryddiga kommentarer:

Torkad skivad vitlök är en av de bästa uppfinningarna någonsin, du får smak av vitlök som varken är stark eller dominerande. Några chiliflagor och lite tabasco gör susen en seg helgmorgon!

Av Jessica - 11 juni 2010 18:00

 


Jag har aldrig varit i Indien (ännu) så jag får förlita mig på att Deepak Chopras Lassirecept rättfärdigar drycken, för den är verkligen god!


Jag har varit laktosintolerant hela mitt liv. Under min uppväxt fanns det väldigt lite ersättningsprodukter i soja/ris/havreväg och jag fick oftast klara mig utan. Nu, när jag inte längre är så känslig som jag varit finns en hel uppsjö av produkter att välja mellan.


Lite mjölkprodukter klarar jag, speciellt i mat, men när det gäller mjölk och yoghurt äter jag fortfarande bara låglaktos/laktosfria produkter. Men min mage har ofta varit något av en berg- och dalbana ändå.


När jag beställde böcker för att läsa om hur jag kunde äta mig fri från min migrän hittade jag en bok av Deepah Chopra om perfekt matsmältning och Ayurveda och blev både klokare på min matsmältning och det Ayervediska tankesättet vilket var väldigt intressant och stämde på många plan, tror jag ska investera i en Ayurvedisk kokbok nu när jag försöker äta mer vegetarisk mat.


Iallafall fanns detta härliga recept på Lassi i boken, för att lugna magen och hjälpa matsmältningen. Kan drickas dagligen till frukost, mellanmål eller som hyggedrink en fredagkväll. Allt för att hjälpa sin mage bibehålla en sund bakterieflora trots all stress den utsätts för dagligen. Jag har också lärt mig att äta långsamt och njuta av maten jag äter, nu tar det ca en halvtimme att äta istället för en kvart :) Det tackar min mage också för :)


Lassi

1 liter, 4 små glas


½ tsk kardemumma

1 nypa saffran

3 msk varmt vatten

5 dl yoghurt

5 dl kallt vatten

2 msk socker


Mortla kardemumman om det är frön. Mixa kardemumma, saffran och 3 msk varmt vatten 10 sekunder i en bringare. Tillsätt yoghurt, kallt vatten och socker och mixa tills allt blandat sig igen. Förvara i kylen till servering. Dekorera med några kardemummakärnor och saffranstrådar.


Mjuka kommentarer:

Jag kan lätt dricka en hel bringare av detta själv. Passar perfekt bara som mellanmål eller till en kryddig indisk middag kan jag tänka mig. Min mamma har köpt saffran till mig i Spanien, i en fin glasburk med långa trådar saffran som smakade helt gudomligt. Trots att saffran är så dyrt borde man använda det liiite oftare än bara en gång om året - här har ni första ursäkten till att springa ut och köpa en påse saffran, nu genast!


Av Jessica - 10 juni 2010 16:30

 


Dagens middagstips, som har legat som en potentiell middag i säkert två års tid men som först nu fått sin tid i rampljuset. Egentligen bara på grund av att jag inte äter kött längre och för att Jonas är duktig på att köpa hem frysta quornprodukter! Personligen gillar jag inte varm banan (om den inte serveras med sirap och glass :) eller kokta cashewnötter så jag valde att ta bort garneringen innan jag värmde lunchlådan dagen efter!


Kryddig quorngryta

6 port 


6 port ris

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 palsternacka

1 stor morot

1 tsk ingefära färsk (½ tsk torkad)

1 tsk kardemumma

1-2 msk curry

5 dl vatten

1 ekologisk grönsaksbuljong

300 g quornbitar/strimlor (1fryspåse)

1 dl creme fraiche

½ msk honung

salt, peppar

majsstärkelse

1 banan

½-1 dl saltade cashewnötter


Tina quornbitarna och koka riset. Hacka lök och vitlök. Skär morot och palsternacka i slantar/små bitar och fräs med löken i lite olja. Tillsätt kryddor, vatten och buljongtärning. Låt koka i ca 10 minuter. Tillsätt sedan quornbitarna, creme fraiche och smaka av med honung, salt och peppar. Red med maizena tills du får önskad konsistens på din sås.


Garnera med skivad banan och cashewnötter.




Köttfria kommentarer:


Jag har upptäckt att många recept den sista tiden har relativt långa ingredienslistor. Förr i tiden hade jag själv avskräckts av något med mer än tio ingredienser och det gör kanske du också, men faktum är att fler ingredienser inte alltid betyder mer jobb - detta är absolut inget krävande recept!


Jag har länge haft något emot morotsslantar - varför kan jag inte minnas.. Det kan ha varit en bojkott efter sommaren i USA när morotsslantarna var kokta till oigenkännlighet men det kan också ha varit från skolmaten. Nu har jag iallafall provat morotsslantar igen, och ändrat mening. Morotsslantar är toppen i grytor!


Det var länge sedan jag använde buljongtärningar i mitt kök. Ett tag fick jag bara nog av alla tillsatsämnen och för höga salthalter och fett så jag skippade den ingrediensen helt - jag kryddade bara mer själv istället. Personligen har jag inte saknat det men när jag hittade ekologiska grönsaksbuljongstärningar köpte jag dem. Det var dyrt och jag vet inte om jag känner nån skillnad från innan. Så du kan skippa dem, de är inte livsnödvändiga!


Gällande palsternackans storlek ska man vara lite försiktig, jag fick tag i en enorm en och fick betydligt mer gryta över än jag hade tänkt. Palsternacka smakar dock fantastiskt så det gjorde inte så mycket.

Av Jessica - 9 juni 2010 14:00

 


När man trodde att man visste allt om en person slänger han ihop en omgång muffins, säger till en att man inte får komma in och titta och att allt gått åt skogen och presenterar sedan dessa fantastiska muffins, finare än de flesta jag själv åstadkommit. Det kan vara därför jag älskar honom.


Jonas hallonmuffins surprise

12 st


125 g smör

2 dl socker

2 ägg

1 tsk vaniljpulver

4½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1½ dl mjölk

24 frysta hallon + 12 till garnering

florsocker

röd hushållsfärg

citronjuice


Rör smör och socker pösigt, tillsätt ett ägg åt gången under omrörning.

Blanda vaniljpulver, mjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen och mjölken i äggsmeten.


Fyll formarna till hälften, lägg ner två frysta hallon i varje form och täck med lite mer muffinssmet. Grädda mitt i ugnen vid 200 grader i 15 minuter eller till en provsticka kommer ut torr.


Blanda under tiden glasyren, några deciliter florsocker blandat med någon matsked citronjuice och hushållsfärg. Glasyren ska inte vara för rinnig men stelnar efter ett tag. Häll upp i en sprits och spritsa över de svalnade muffinsen. Dekorera med ett hallon.



Fluffiga kommentarer:

Muffinsformarna kommer från ikea och är väldigt trevliga och högre än vanliga muffinsformar. Jonas bakade muffinsen i formarna i en muffinsplåt varpå de blev ännu högre och finare.


Glasyren har inga bestämda mått, evt står det på förpackningen eller så gör du som Jonas och höftar, det blir sjukt bra ändå!


Av Jessica - 8 juni 2010 18:15

 


Detta receptet ska jag inte stjäla äran för. Det är Jonas som gjort hela jobbet från inhandling till deg till färdig pirog. Jag kan däremot ta äran för de fina sparrisarna och den goda såsen (ej på bild).


Sweetchilifraiche är ett nytt påhittat ord passande till denna uppfinningsrika rätt, hoppas det sprider sig :)



Jonas grönsakspiroger med sweetchilifraiche

10 piroger


25 g jäst

1 msk matolja

2½ dl mjölk

2 krm salt

1½ ägg + ½ till pensling

7-8 dl vetemjöl


3-4 dl strimlad rödkål

2 små gula lökar

6 champinjoner

½ gul paprika

½ röd paprika

½ liten zucchini

1 röd chili

½-1 msk soja

1 dl vatten

1-2 tsk spiskummin

2 krm salt

1 krm svartpeppar


sesamfrön

1 burk creme fraiche

sweet chilisås


Smula ner jästen i en bunke. Värm olja och mjölk till fingervärme.

Rör ut jästen med lite av degvätskan. Tillsätt resten av vätskan, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.


Strimla rödkålen, finhacka löken, champinjoner, paprikor och zucchini. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs grönsakerna i olja och tillsätt chili, soja, vatten och kryddorna. Sjud i 10 minuter och låt därefter svalna något.


Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda. Dela degen i 10 delar och kavla varje del till en tunn rund form. Lägg en klick fyllning i mitten av degen och vik över sidan, kläm till ändarna ordentligt så pirogen blir sluten. Lägg pirogerna på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa övertäckta i 15 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.


Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Blanda under tiden creme fraiche med sweetchilisås efter behag. Servera till pirogerna.



Klämmiga kommentarer:

Låt dig inte avskräckas över den gedigna ingredienslistan eller långa beskrivningen. Så fort deg är inblandad blir det lite längre tillvägagångsbeskrivning. Mycket goda piroger, fyllningen kan varieras in i det oändliga efter både säsong och smak.



Av Jessica - 6 juni 2010 08:45

 


Underbara lediga morgnar. När man vaknar allt för tidigt men ändå är nöjd med tillvaron, går ut i köket och sätter igång en deg. Dryga 1½ timme senare kan man servera dagens färskaste bröd till dem man gillar mest, det är tillfredsställelse på hög nivå.


Ett saftigt och väldigt fluffigt bröd med vetemjöl och dinkelfullkornsmjöl, ganska lös deg innan första jäsningen - don't worry, det blir jättebra!


Morotsdinkelbröd i långpanna

24 bitar, en långpanna 30x40 cm


5 dl mjölk eller vatten

50 g jäst

½ dl rapsolja

2 stora morötter (200 g)

1 tsk salt

2 msk ljus sirap

4 dl vetemjöl

8 dl fullkornsmjöl av dinkel + 1 dl till utbakning


Värm mjölken/vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke, häll över något av vätskan och rör ut jästen. Tillsätt resten av vätskan, rapsoljan, finrivna morötter, salt, sirap och sikta ner allt mjöl utom den sista decilitern till utbakningen. Arbeta ihop till en deg. Jäs övertäckt i 30 minuter.


Lägg ett bakplåtspapper i långpannan och mjöla detta. Ta upp degen på bakplåtspappret och knåda lätt. Platta ut degen så den täcker hela långpannan. Skär degen med en mjölad kniv i 24 bitar, nagga med en gaffel. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader.


Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Ta ut brödet ur långpannan och låt svalna på galler under bakduk.



Mjöliga kommentarer:

Första gången jag provat dinkelfullkornsmjöl, ljust och luftigt men ändå fiberrikt. Fanns ett spännande recept på mjölförpackningen på dinkelmüslipannkakor som jag tänker prova en söndagsmorgon. Ett av de första bröden som faktiskt är klart på den avsatta tiden i ugnen, sensationellt!



Ovido - Quiz & Flashcards