Senaste inläggen

Av Jessica - 13 september 2010 19:19


Visst är det en härlig känsla när man kan sätta förstärkningsord som bästa, mest smakrika, superdupermegagoda framför sina maträtter och kunna stå för det. Det känns som att mycket i världen idag, både på nätet och i verkligheten använder sig av ord som de inte kan stå för och det kan inte jag försvara, så jag väljer att inte ljuga, för detta är verkligen den godaste tomatsoppan jag ätit på länge.


Den som var godast innan denna var tomatsoppa som på dagis, det är nog mitt enda dagismatminne och då måste det vara bra. Den nya varianten är något krämigare och mer vuxen i smaken och serveras med ett gott bröd till istället för snabbmakaroner :)


Självklart hittades inspirationen till soppan i en studenttidning, billigt och bra, men jag valde att lyxa till den något!


Bästa tomatsoppan

4 port


1 kg passerade tomater

4 gula lökar

3 vitlöksklyftor

2 grönsaksbuljongtärningar

1 dl vatten

3 dl matlagningsgrädde

½ tsk chiliflagor

~1 tsk torkad basilika

nymalen svartpeppar


Finhacka vitlöken och låt den fräsa i en stor kastrull i lite olja. Skiva löken i tunna ringar och låt svettas några minuter med vitlöken tills de blir blanka och genomskinliga. Tillsätt tomater och vatten och låt koka upp med buljongtärningar och kryddor. Häll ner grädden i soppan och låt sjuda i fem minuter. Smaka av med några omgångar nymalen svartpeppar!


Kommentarer:

Lök, tomater, chili, grädde, basilika. Gott för själen, speciellt nu när den fantastiska men något svalare hösten gör sig påmind. Servera med en klick creme fraiche om det behövs, torkade chiliflagor kan vara förrädiska!


ANNONS
Av Jessica - 11 september 2010 17:00

 


Är det enkelt och snabbt man är ute efter kan det inte bli mycket bättre. Är det en god middag man vill ha är det fortfarande inte fel det här. Extra gott med dessa enorma pastasnäckor.


Pasta med zucchini och ricotta

4 port


300 g pasta

2 st zucchini

2 msk rapsolja

1 tsk salt

125 g ricotta

4 msk parmesanost

1 dl basilikablad

nymalen svartpeppar


Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag.
Ansa och skär zucchinin i ca 1,5 cm tjocka skivor. Stek skivorna i oljan på medelstark värme, 1–2 min på varje sida. Salta. Blanda i den avrunna pastan. Klicka i osten. Strö över parmesan och grovhackade basilikablad. Peppra.

ANNONS
Av Jessica - 9 september 2010 17:15

 


Nu startar allt upp igen efter några sköna avslappnade sommarmånader. Det är nu alla tider ska passas igen och maten blir sådär halvviktig i förhållande till allt man ska hinna till! Då är en sånhär rissallad med tonfisk riktigt bra att ha i kylen, så tar man sig bara en liten skål när hungern kickar in :)


Tonfisksallad med hemmagjord majonnäs

8 port


8 dl kallt kokt ris

400 g tonfisk i vatten

200 g små ärtor

2 röda paprikor

3 tomater

5 vårlökar

1 dl gröna oliver

1-2 dl persilja

4 msk majonnäs

1 citron, saften

salt, peppar


Blanda upp riset så det är klumpfritt. Häll av vätskan och blanda ner tonfisken. Tina ärtor, finhacka paprikor, tomater, vårlök och oliver och blanda ner i salladen. Grovhacka persiljan och strö över.


Rör ut majonnäsen med citronsaft, salt och peppar. Blanda med salladen och servera!



Kommentarer:

Jag fick ett bra tips, om än lite märkligt. Paprikor är väldigt hårdsmälta, mycket tror jag har att göra med skalet. För att salladen ska bli mer enhetlig kan du skala paprikorna först med potatisskalaren, det gör att man uppskattar smaken mer istället för att behöva tampas med skalet :)


Denna gången gjorde jag majonnäsen i en hög mixerkanna med handmixern, det gick sinnessjukt fort och blev hårdare i konsistensen än majonnäsen i länken som är elvispad. Mycket smart!

Av Jessica - 7 september 2010 17:15

 


Efter en utflykt i Skåneland, vi kom både till Kiviks lilla Råa rawfoodcafé, Kiviks äppelmusteri och till Österlens vackra landskap kom vi hem så trötta att middag skulle gå snabbt och smidigt. Slängde ihop denna matiga sallad på en kvart ungefär, åt oss mätta och belåtna och kunde sedan njuta av resten av söndagskvällen.


Söndagskväll eller inte, jättehungrigNU eller inte, denna sallad borde du göra!


Kikärtssallad med ajvar och fetaost

4 port


400 g haricoverts

400 g kikärtor

1 vitlöksklyfta

7 soltorkade tomater

2 dl ajvar relish

1 msk rödvinsvinäger

200 g fetaost

salt, peppar

gott bröd


Tina haricovertsen under vattenbad. Sätt ugnen på 200 grader för att kunna rosta några skivor bröd. Blanda tinade haricoverts med väl avrunna kikärtor.


Mixa vitlök, soltorkade tomater i lite olja, ajvar relish, vinäger, salt och peppar med en handmixer, blanda ihop med bönorna och kikärtorna. Smula över fetaost och servera med en skiva gott bröd!


Av Jessica - 5 september 2010 19:00

 


Bars i alla dess former känns så amerikanskt. Dessa kan dock också göras till cookies istället för en långpanna - mycket flexibelt. En god, lite någnstans nyttig kaka som jag tycker om att äta till mellanmål.. Släng ihop en nu så blir måndagen lite lättare!


Oatmeal Raisin Bars

1 långpanna


5 dl havregryn (fiberberikade går fint)

2½ dl mjöl

½ tsk salt

½ tsk bakpulver

en nypa malen muskotnöt

100 g smält smör

2 dl rörsocker

1 ägg

2½ dl russin


Värm ugnen till 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en långpanna. Blanda havregryn, mjöl, salt, bakpulver och malen muskot i en skål. I en större skål vispar du ihop smör, socker och ett ägg. Blanda ner mjölmixen i den store skålen och tillsätt russinen. Bred ut i långpannan och baka i mitten av ugnen ca 30 minuter.


Låt svalna i långpannan. Skär i önskad form när kakan svalnat!


Kommentarer:

Med denna grundsmet kan man lägga ner det mesta, tranbär och nötter, torkade äpplen och kanel, bara du sätter gränserna :)

Av Jessica - 4 september 2010 23:45

 


Det är nu, sen lördag kväll / tidig söndag natt som du ska förbereda frukosten till imorgon! Sätt degen till dina fantastiska kalljästa bullar, gå och lägg dig och när du vaknar imorgon slår du på ugnen, slevar upp bullar på bakplåtspapper och på 30 minuter har du frukost, som du aldrig har ätit frukost förut!


Frukostbullar med linfrö och solroskärnor

ca 20 st


50 g jäst

7 dl ljummet vatten

750 g siktat dinkelmjöl/ljust fullkornsmjöl

½ dl olja

2 msk socker

1 msk salt

15 g linfrö

80 g solroskärnor


Häll vattnet i en stor skål och lös jästen i vätskan. Tillsätt resten av ingredienserna men bara hälften av solroskärnorna (resten är till utbakning). Rör degen smidig, den kommer att vara kletig.


Sätt plastfilm över bunken, pricka hål med en gaffel och sätt in i kylen i minst 10 timmar. När det är dags att baka ut bullarna lägger du bakpklåtspapper på två ugnsplåtar. Klicka ut bullar med en matsked. Strö över resten av solroskärnorna.


Baka mitt i ugnen, en plåt i taget vid 200 grader i ca 25-30 minuter. Sätt in plåt nr 2 medans du äter den första omgången :)



Kommentarer:

Med dinkelmjöl blir bullarna lite mer luftiga och "italienska" med fullkornsvetemjöl är de fluffiga men inte riktigt lika fina luftbubblor. Detta är de bästa frukostbullarna jag någonsin bakat, de är helt fantastiska!

Av Jessica - 4 september 2010 20:00

 


Risbullar är något av det både goda och samtidigt läskigaste jag vet. Smör och socker toppat med puffat ris. Mina smaklökar dregglar och samtidigt äcklas lite tror jag. Men jag gillar dem, och jag äter dem så fort jag ser dem. Dessa har puffat ris också i smeten vilket gör dem sjukt svårrullade och inte så vackra för ögat, jag tror att jag enbart ska ha puffat ris utanpå nästa gång!


Risbollar

25 st


100 g smör

1 dl socker

2 tsk vaniljpulver blandat med strösocker

2 dl havregryn

2 dl puffat ris


Vispa smör och spcker fluffigt med elvisp. Rör ner havregrynen. Forma till bollar och doppa i puffat ris. Förvara i kylskåp!

Av Jessica - 3 september 2010 20:00

 


Jag har inte tänkt så mycket på negerbollar/chokladbollar sedan jag slutade äta choklad som nyårslöfte (det har gått nio månader sedan dess, helt sjukt!) Men det är ändå något speciellt i konsistens och smak så här kommer ett chokladfritt alternativ, men ändå lika bra!


Det är förresten också min födelsedag idag, å hur kan det firas bättre än med en riktigt god kaka?


Fantastiskt goda havrebollar

30 st


6 dl havregryn

2 dl socker

1 dl kokos

1 msk vaniljpulver blandat med socker

150 g rumsvarmt smör

½ dl starkt kaffe

evt. en skvätt mjölk

kokos att rulla i


Blanda alla torra ingredienser med det mjuka smöret. Lägg till kaffe och evt. lite mjölk om det verkar torrt. Vispa sedan sönder smeten med elvisp tills havregrynen är smuliga. Ställ in smeten i kylen ca 15 minuter.


Ta ut smeten, rulla till bollar och doppa i kokosflingorna, förvara bollarna kallt!



Kommentarer:

Jag tror att jag kan äta hela denna satsen under loppet av några dagar. Det är mycket lätt att gå och nalla i kylen när man är sugen :) Bollarna ska kunna frysas men har ej provat detta själv - det blev inga över!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se