Direktlänk till inlägg 3 januari 2011

Örtfylld quornfilé med champagnesås

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23

 


På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man annars tar så väl hand om? Då ska man inte behöva göra det heller! I år serverade vi örtfylld quornfilé i champagnesås med klyftpotatis och tomatsallad. MUMS!


Örtfylld quornfilé med champagnesås

4 port

8 quornfiléer, tinade
½ dl blandning av färsk timjan, rosmarin och persilja
1 vitlöksklyfta
1 msk creme fraiche
salt, peppar

3 dl mousserande vin
1 grönsaksbuljongtärning
2-2½ msk vetemjöl
3 dl matl. grädde

salt, peppar


tillbehör: klyftpotatis å tomatruccolasallad

Låt quornfileerna tina innan du skär en ficka i dem. Hacka örterna fint och blanda med pressad vitlök, creme fraiche, salt och peppar och bred ut i varje ficka. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn filéerna tills de fått fin färg.

Koka upp det mousserande vinet och buljongtärning i en gryta. Rör ut mjölet i grädden och vispa ner i vinskyn. Smaka av med salt och peppar när såsen kokat upp och tjocknar.


Kommentarer

Såsen är ganska speciell i sig. Vi har gjort den både i varianten ovan och i nedanstående variant:


3 dl mousserande vin
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2-2½ msk vetemjöl
1½ dl matl. grädde


Personligen tyckte jag bättre om den med en skarp smak av det mousserande vinet, men vill man ha en lite mildare sås kan man definitivt använda mer vatten och något mindre champagne.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:42


    Danskarna har sina alldeles speciella nyårstraditioner. Kransekage som är något av det sötaste och bästa danska bakverk there is och blir vid tolvslaget snack till champagnen, i form av ett torn. Finns också varianter där man gör en klock...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se