Direktlänk till inlägg 3 januari 2011

Danskt kransekagetårn

Av Jessica - 3 januari 2011 21:42

 


Danskarna har sina alldeles speciella nyårstraditioner. Kransekage som är något av det sötaste och bästa danska bakverk there is och blir vid tolvslaget snack till champagnen, i form av ett torn. Finns också varianter där man gör en klocka som visar tolvslaget på toppen men det kändes lite för avancerat för första gången. Här är mitt eget danska kransekagetårn och jag är sjukt nöjd! Receptet kommer från min kollega Benedikte och är uppskattat av många!


Danskt kransekagetårn

8 vån högt+lite spill


500 g Odense ren rå marcipan 60%

1 äggvita

125 g florsocker


glasyr:

äggvita

florsocker


Blanda marcipan, äggvita och florsocker. Strö ut lite florsocker på ett bord och rulla ut marcipanen till stänger ca tjockleken av en tumme. Skär i åtta stänger 8,10,12,14,16,18,20 respektive 22 cms längd, forma lätt trekantiga och sätt ihop till ringar. Lägg upp på bakplåtspapper och grädda i en 220-230 grader varm ugn, lite över mittenräcket i ca 8-9 minuter. Låt svalna.


Rör en seg glasyr av äggvita och florsocker, fyll i spritspåse och sprita ut på nedersta ringen, lägg över nästa ring och spritsa och fortsätt på detta sätt tills du har ett torn på åtta våningar (användt evt. lite extra glasyr som lim mellan våningarna).


Kommentarer

Jag har inte hittat ren rå marcipan 60% i Sverige ännu och det fungerar inte med mandelmassa eller vanlig marcipan (jag har provat, och misslyckats). Vill man inte göra ett torn går det utmärkt att bara göra små kransekager av receptet, hur många man får ut kan jag dock ej svara på!


Ett annat fantastiskt gott tips är att efter utrullning, skära en liten ränna i kakan, fylla med en nougat och sedan täppa till rännan igen. Det är ren lyx!


Kransekage ska också kunna frysas, dock inte med äggvite-glasyr. Ska du frysa kakorna, gör då glasyren på vatten istället. Inte lika vackert men mer funktionellt!

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se