Alla inlägg under december 2010

Av Jessica - 20 december 2010 20:44

 


Haur du sitt Malmö haur du sitt varden var Sydsvenskans fyndiga slogan i mitten av 90-talet. Skåne har allt. Det är inte svårt att vara landskapspatriot när man var lyckligt lottad nog att hamna i Skåne! Något av det bästa med julen är nog skånepepparkakor med smör och en ostskiva. I år har jag gjort mina egna! Ovan dock med glasyr, vilket kanske inte passar med en ostskiva men än dock, stor succé även det!


Skånepepparkakor

ca 35 st


175 g margarin

2 tsk malen kanel

1 tsk mald kryddnejlika

1 tsk malen ingefära

½ msk pepparkakskryddor

2 dl ljus sirap

1½ dl socker

1 ägg

1 äggula

½ dl mjölk

1 tsk bikarbonat

1½ tsk bakpulver

9 dl vetemjöl


Mät upp margarin och kryddor i en bunke. Koka upp sirap och socker i en kastrull och häll direkt i bunken. Vispa ihop ägget med äggulan och mjölken. Rör ner i bunken och låt stå tills det kallnat.


Blanda bikarbonat och bakpulver med det mesta av mjölet. Rör ner i blandningen och arbeta in resten av mjölet på bakbord. Låt vila övertäckt i kylskåp ca 1 dygn.

Ta fram degen och låt den ligga i rumstemperatur ett tag. Sätt ugnen på 200 grader. Forma därefter till en rulle, ca 6 cm i diameter. Skär i ca ½cm tjocka skivor, jämna till kanterna och lägg på bakplåtspapper ganska glest.


Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 minuter. Låt kallna på galler.



Kommentarer

Jag brukar alltid klaga på Jonas att han aldrig läser recepten ordentligt innan han börjar med något men snacka om vilken chock jag fick när jag läste att degen skulle vila i ett dygn :) Tji fick jag, det var bara att hitta på något annat med sin söndag och baka ut dem idag istället!


Jag tycker att det snålas lite med pepparkakskryddorna i recepten. Förra veckan provade jag danska pebernødder med egen pepparkakskryddblandning men de smakade ingenting, så detta receptet vågade jag inte chansa med kryddblandningen utan la till en halv msk färdigblandade pepparkakskryddor, vilket passade mig perfekt i smaken!


Av Jessica - 20 december 2010 12:45

 


I påskas hade jag en idé om att göra ALLT själv. Jag gjorde hambugerbröd, ketchup, knäckebröd, allt gjorde jag själv. Jag hade också tanken att göra senapssill, och då först min egen senap. Men det misslyckades gravt, jag provade två olika recept men det smakade verkligen otroligt äckligt alltihop så jag slängde allt och gav upp hoppet om senapssill. Nu har jag gjort ett eget försök, med icke-hemgjord senap och det blev helt fantastiskt! Så det blev hemmagjord senapssill i år :)


Senapssill


1 burk (420 g) urvattnade sillfiléer

2 rödlökar

½ dl hackad dill


2½ dl vatten

1 dl ättikssprit (12%)

1½ dl socker

5 grovt krossade kryddpepparkorn

2 lagerblad

5 hela kryddnejlikor


1 dl matolja

3 msk senap

2 msk socker

2 msk rödvinsvinäger

1 dl hackad dill

vitpeppar

salt


Skölj sillfiléernaoch låt dem rinna av. Skär dem i bitar och lägg dem i en ren glasburk tillsammans med finhackad rödlök och dill.


Blanda vatten, ättiksprit, socker, kryddpeppar, lagerblad och kryddnejlika i en kastrull. Koka upp lagen, låt den kallna och häll sedan över sillen. Låt stå kylskåpskallt i ett dygn.


Blanda senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan droppvis under vispning med elvisp. Blanda i dillen och smaka av med salt och vitpeppar.


När sillen stått i lagen i kylskåpet i ett dygn silar du bort lagen (behåll evt. lagerbladen). Blanda sedan sillen med senapssåsen och stjälp tillbaka upp på glasburk. Torka kanterna väl och förvara i kylskåp.


Kommentarer

Om jag får säga det själv är jag vääldigt nöjd med resultatet. Jag använde mig av 1 msk dijonsenap och två msk hultbergs special vilket blev en bra kombination, lite kryddigt men ändå aptitligt. Jag lät min sill stå några dagar innan jag provsmakade, men själva sillfiléerna är mycket fastare i konsistensen än den sillen som brukar vara på färdiginlagd burk så den har säkert gott av att stå ännu längre om man vill göra den långt i förväg. Nu är det dock inte så långt kvar till jul och enligt grundreceptet ska den kunna göras klar bara ett par timmar innan servering.

Av Jessica - 19 december 2010 15:15

 


De två gånger jag har bakat detta bröd har det varit till halloween. Första gången gjorde vi det i formen av en pumpa och denna gången i springformar, mycket smidigt och man kunde lätt skära en tårtbit till brödet.


Det är ett väldigt gott matbröd och passar allra bäst till en soppa eller på ett buffébord. Toppingen kan varieras till oändlighet men detta är klassikern :)


Ninas pizzabröd

2 st i springform


50 g jäst

5 dj ljummet vatten

1½ tsk salt

2 msk smör

250 g kesella

5 dl durumvetemjöl

8-9 dl vetemjöl

150 g soltorkade tomater

1 dl majskorn

1 dl urkärnade oliver, gröna med pimento

1 dl marinerade vitlöksklyftor

200 g riven ost


Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt salt, smör, kesella och större delen av mjölet. Arbeta degen tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk på dragfri plats ca 30 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bord. Dela degen i två och tryck ut till rundlar, lägg varje rundel i en smord springform. Strö över hackade tomater, majs, oliver, vitlöksklyftor och riven ost och tryck ner något i degen med fingertopparna. Sätt ugnen på 225 grader och låt jäsa ytterligare 15 minuter. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter, känn efter med provsticka, låt svalna på galler.


Kommentarer

Har man alla toppingarna listade ovan blir det mycket ovanpå brödet. Man skulle kunna dela på fyllningen och lägga hälften i mitten av brödet och resten ovanpå. Eller göra en lång rulle av degen med fyllningen inuti och sen forma som en snigel i springformen. Det finns många alternativ och det var absolut inte sista gången jag gjorde detta bröd!

Av Jessica - 19 december 2010 13:57

 


Denna julen bakar jag också mig igenom några danska klassiker. Detta receptet var på vaniljkransar, den lilla klassiska småkaka som finns i varenda småkaksblandning there is. Till orginalet ska man ha en köttkvarn med stjärninsats, så man spritsar ut kransar och bara sätter ihop, men jag har varken köttkvarn eller liknande playdough maskin så jag improviserade lite. Det blev både kransar/hästskor, kringlor och hjärtan.


Originalreceptet är danskt och på vanillekranse, men våra danska damer på jobb trodde att det var svenska vaniljkringlor jag bakat (vet inte om det är ett dåligt eller bra betyg) men goda är de oavsett nationalitet så sätt igång!


Danska vaniljkransar, kringlor och hjärtan

ca 65 st


200 g mjukt margarin

150 g socker

1 ägg

½ tsk bourbonvanilla-pulver

350 g mjöl


Vispa margarin och socker med elvisp, tillsägg ägget och vispa ihop. Blanda ner mjöl och vaniljpulver och arbeta samman till en smidig deg på bakbord. Låt degen vila ca 15-20 min i kylskåpet.


Dela degen i ca 65 delar, rulla varje del till en ca 8-10 cm lång längd (ca 6cm för vaniljkrans, 8-10 cm för övriga former), skapa till önskad form och lägg upp på bakplåtspapper. Gör gaffelavtryck på vaniljkransarna och grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter.


Kommentarer

Jag gjorde detta recept två gånger på en vecka eftersom det var så uppskattat. Första gången med smör, de höll formen helt under bakning och var något mer kompakta än den gången jag gjorde dem med margarin. Med margarin flöt de ut lite men blev frasigare. Både två omgångar var dock fantastiskt goda.


Har man inte bourbonvanilla pulver kan man använda ½ vaniljstång eller 3 tsk vaniljsocker. Hur mycket 1 dl väger av socker och mjöl står på förpackningen om man inte har en hushållsvåg.

Av Jessica - 18 december 2010 10:15

 


Kardemummaskorpor är en fantastisk liten godsak som vi alltid haft hemma. Dock i köpevarianter med en massa smulor på bottnen. Det och den märkliga toppiga formen slipper man om man gör dem själv. En sats blir 120 skorpor så de brukar räcka ett bra tag. Passar till alla mysiga stunder och till min egen clementin- saffranscurd som du hittar receptet på här på bloggen!


Kardemummaskorpor

120 st


50 g jäst för söta degar

5 dl mjölk

100 g smör

3/4 tsk salt

1 dl strösocker

1½-2 msk stötta kardemummakärnor

14-15 dl vetemjöl


Smula jästen i en stor bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet, spara ½-1 dl till utbakning. Knåda degen smidig och blank, låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter på en varm och dragfri plats.


Arbeta ihop degen på mjölat bakbord. Dela degen i två och rulla ut till längder. Skär längderna till 30 bitar vardera. Antingen rulla degbitarna till bollar eller lägg upp som de är på bakplåtspapper, låt jäsa övertäckta under 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.


Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 8 minuter, låt svalna något innan du delar dem med en vass kniv. Dela upp på 2-3 plåtar och ställ in ytterligare 6-7 minuter så att de får lite mer färg. Sänk härefter värmen till 75 grader och låt torka i ca 3 timmar. Byt plats på plåtarna under tiden. Låt svalna och förvara skorporna torrt.



Kommentarer

Denna gången provade jag både att rulla till bollar och använda dem skurna som de är, de skurna blir något plattare vilket jag gillade, det är dessutom lättare än att rulla 60 små bullar. I tättslutande burkar på torr plats håller skorporna så länge att du hinner äta upp dem innan de blir dåliga!


Sätt ugne

Av Jessica - 18 december 2010 10:15

 


För några år sedan visade min mamma mig hur man gjorde curd. Det var en jul då jag och min syster gav bort lemoncurd och kardemummskorpor i julklapp till släktingarna, ätbara presenter är fortfarande i topp enligt mig :)


I år ville jag fundera ut ett egen curd recept och såg fruktskålen och den enorma backen med clementiner som två personer omöjligt kan äta upp innan de blir torra och äckliga. Så varför inte pressa lite färsk clementinjuice i råsaftcentrifugen och göra clementincurd med saffran av resten!


Jessicas clementin- och saffranscurd

6 dl


ca 6-7 clementiner

1 citron

2½ dl strösocker

½ påse saffran, ca 0,25 g

3 ägg

125 g smör


Tvätta clementinerna och citronen. Riv skalet från två clementiner och ½ citron och lägg i en glasskål som passar för vattenbad. Pressa saften ur all frukt. Blanda ner 2 dl fruktsaft, socker, saffran och ägg i skålen med skalet. Häll vatten i bottnen av en kastrull, sätt glasskålen ovanpå (vattnet ska ej röra bottnen). Koka upp vattnet och sjud sedan på svag värme under vispning tills krämen tjocknar, den får ej koka då den kan skära sig. Skumma av och klicka ner smöret, rör mellan omgångarna. Häll upp på glasburkar och låt stelna i kylen. Hållbar i kylen i minst 1 vecka.


Kommentarer

Krämen tjocknar mer när den kommer i kylen men ska ändå ha fått en betydligt fastare konsistens. Sist tyckte jag att curden höll i minst två veckor men håll uppsyn. Till detta serverar jag min favorit, kardemummaskorpor vars recept du hittar här på bloggen!

Av Jessica - 17 december 2010 15:15

 


Denna soppa serverade vi hemma hos Josefin till alla helgons dag. Färgerna är härligt färgsprakande, passar väldigt bra nu på vintern när alla går klädda i mörka kläder och det är mörkt mest hela tiden. Soppan är extra god eftersom grönsakerna rostas innan de blir till soppa och rostade pumpakärnor, det är något helt fantastiskt det!


Pumpasoppa med rostade pumpakärnor

4 port


ca 1 kg butternut squash

8 schalottenlökar

6 vitlöksklyftor

½ dl färsk timjan

3 msk olivolja

salt, peppar

1 dl grädde

2 dl vitt vin

6 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning


1 dl färsk mynta

½ dl olivolja

2 krm salt


1 dl rostade pumpakärnor


Dela pumpan, skala den och gröp ur kärnorna. Skär pumpaköttet i bitar och lägg i en långpanna. Skala och dela schalottenlöken, vitlök och lägg i långpannan. Ringla över olivolja och timjan och baka i ugnen på 200 grader ca 30 minuter.


Ta ut långpannan och häll allt i en rymlig gryta. Tillsätt grädde, vin, vatten och grönsaksbuljong. Mixa till en slät soppa, koka upp och smaka av med salt och peppar. Mixa myntan med olivolja och salt och ringla över soppan vid servering.


Servera med ett gott bröd, exempelvis Ninas pizzabröd (recept inom kort).

Av Jessica - 15 december 2010 15:00

 


Jag har inte varit så glad för biscotti tidigare. Kanske för att jag inte lyckades när jag gjorde dem första gången, de var inte knapriga som de skulle vara, det är dessa. Kanonbra recept, bra resultat. De är härliga till en kopp te eller varm choklad i vinterkylan och passar utmärkt som present till någon du tycker om i jul <3


Citrusbiscotti

ca 30 st


100 g smör

3 dl socker

3 ägg + 1 ägg till pensling

1 citron

1 dl mandel

½ + ½ dl hasselnötter

1 msk citronsaft

½ tsk bourbon vanilla / 1 vaniljstång

2 msk syltade apelsinskal

1 tsk salt

10 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


Rör smöret och sockret luftigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ner i den smidiga smeten. Tvätta citronen, riv skalet. Skålla, skala och hacka mandeln och hasselnötterna. Tillsätt citronskal och saft, hackad mandel, hälften av hasselnötterna, vaniljen och apelsinskalen.


Sätt ugnen på 180 grader. Blanda salt, vetemjöl och bakpulver i en skål för sig innan du vänder ned det i smeten. Rulla ut degen till två 30 cm långa cylindrar och lägg upp på bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut dem till ca 2-3 cm höga i mitten, avsmalnade på kanterna. Pensla med uppvispat ägg och strö över resten av hasselnötterna.


Baka längderna i ca 30 minuter. Ta ut och lägg dem på skärbräda, skär i 1½-2 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten. Sänk temperaturen till 150 grader och låt torka ytterligare ca en timme tills de fått lite färg.


Kommentarer

I receptet tyckte de att längderna skulle skivas tunnt, ca 1 cm. Detta var otroligt svårt och dessutom gillar jag de som är chunky bättre, däremot kan de behöva ytterligare lite tid i ugnen om de är tjocka, täck över med ugnsfolie om de får för mycket färg!


Ovido - Quiz & Flashcards