Alla inlägg under december 2010

Av Jessica - 28 december 2010 15:15

 


Ibland när vi går till butiken har vi inte bestämt vad vi ska äta ännu. Ibland blir det ångest när jag inte vill äta tacos, IGEN men ibland blir det riktigt lyckat - som denna gången.


Vi köpte med oss frysta smördegsplattor, 200 g fetaost, 70 g ruccola, 1 rödlök och tillsammans med lite gräslök vi hade över gjorde vi smördegspiroger var det tänkt men de såg ut som puffar så det får de heta från och med nu :)


Sist jag använde smördeg var när jag bakade in en fläskytterfilé, det var alltså någon gång mellan jan-april innan vi slutade äta kött, men den blev väldigt mäktig och flottig i smaken så detta passar mig bättre!


Smördegspuffar med fetaost och ruccola

8 st 


4 plattor smördeg, tinad

200 g fetaost

70 g ekologisk ruccola

1 rödlök

evt. lite gräslök

salt, peppar

1 ägg till pensling

pumpakärnor till dekoration


Tina smördegsplattorna mellan två kökshanddukar, det absorberar fukten vid upptining. Skölj ruccolan och hacka den grovt, smula fetaosten ner i en bunke med ruccolan. Finhacka en rödlök och lite gräslök och blanda ner med oströran. Smaka av med salt och peppar.


Dela smördegsplattorna på två och kavla ut något. Lägg en klick fyllning i ena änden och rulla som en vårrulle till ett litet inbakat paket. Lägg upp på bakplåtspapper. Rulla ihop alla åtta puffarna, pensla med ägg, strö över pumpakärnor och grädda i ugnen på 200 grader ca 15 minuter eller tills puffarna är härligt gyllene. Servera med en sallad.


Kommentarer

2 puffar per person räcker om man serverar en större sallad till, min sambo kunde dock äta fyra :) Pumpakärnorna blir rostade i ugnen och fantastiskt goda, men även utan topping är puffarna en riktig hit!


Den ekologiska ruccolan var billigare än coop egna, tack för den säger vi :)

Av Jessica - 27 december 2010 15:45

 


Rödkålen gräver också förändring och ny inspiration. Mycket med julmaten är ganska svagt kryddat, det är därför alla kan äta den i enorma mängder.. Det måste vi göra ändring på tycker jag. Om vi hade haft mer smaker, mer kryddor som chili och annat hade man nog blivit nöjd fortare. Våga vägra julmatskoma!

Här är en rödkål med äpple kokt i glögg. Fantastiskt gott och eftersom den inte får koka i 1½ timme som traditionell rödkål behåller den något av sin konsistens!



Glöggkokt rödkål med äpple


ca 700g rödkål

2 rödlök

2 äpplen

2 kanelstänger

1 tsk salt

svartpeppar

4 dl glögg

ca 1 msk citronsaft

2 msk honung


Glöggkokt rödkål med äpple


Skär rödkålen i strimlor, skiva lök och äpplen. Fräs i smör och tillsätt kanel, salt, svartpeppar, glögg, citronsaft och honung. Låt koka på svag värme ca 35-45 minuter, rör om då och då. Tillsätt mer glögg om det kokar torrt. Smaka av med mer salt, socker och/eller citron efter behov.


Kommentarer

Mycket god rödkål, denna hamnar lätt på vårt eget julbord från och med nu!


Av Jessica - 26 december 2010 14:30

 


Ja i år jobbar jag mig igenom lite danska julklassiker också. Dessa danska jødekager är lite mer speciella i smaken än vanliga med sin citronessens och kanelsocker å mandlar på toppen, jag tror dessa blir en fortsatt favvis även på vårt svenska julbord :)


Danska jødekager

ca 50 st


250 g vetemjöl 

½ tsk bakpulver

½ tsk bourbonvanillapulver

175 g smör

1 ägg

125 g socker

1 tsk citronessens


1 ägg till pensling


3 msk socker

~1 tsk kanel

4 msk hackade skållade mandlar


Sikta mjöl, bakpulver och vaniljpulver ett par gånger. Hacka i kallt smör. Vispa ihop ägg, socker och citronessens och blanda ner äggsnapsen i mjölblandningen. Ställ degen kallt ca 15 minuter.


Gör en lång rulle av degen och dela i 50 små bollar. Platta ut varje boll på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg. Blanda socker och kanel och strö i linjer över kakorna. Lägg lite finhackade mandlar mitt på varje kaka och baka vid 200 grader ca 8 minuter.

Av Jessica - 25 december 2010 16:00

 


Jag gillar semifreddo. MMMMM.. Glass med mocka(kaffe)smak..Bra lättare efterrättsalternativ såhär i julhelgen, jag menar.. Hur mycket risgrynsgröt kan man äta?



Semifreddo med mockasmak och passionsfrukt

6 port


1 dl socker

2 msk vatten

4 passionsfrukter

4 ägg

1 vaniljstång

½ dl socker

½ krm salt

4½ dl grädde

½ dl starkt kaffe

50 g mörk choklad


Värm socker och vatten i en kastrull tills det smälter. Gröp ut passionsfrukterna och häll ner i sockerlagen. Lägg blandningen i botten av sex glas/tumblers.

Separera gulor och vitor, dela vaniljstången och skrapa ur fröna.


Vispa äggulor, vanilj och socker luftigt. Vispa äggvitor och salt i en separat skål till ett hårt skum och vispa grädden i en tredje bunke och tillsätt kaffet. Blanda försiktigt ihop äggulesmet och grädde, vänd till sist ned äggvitorna.


Fördela smeten i glasen. Låt stå i frysen i minst 4 timmar. Ta ut glasen 3o minuter före servering. Hyvla över lite choklad vid servering.



Kommentarer:

Otroligt god och lägg efterrätt, kaffe och passionsfrukt är en bra kombination. Som vanligt känns det som att receptlagarna och de som tar bilder på maten inte är helt överrens. Bilden till detta recept hade ca 50/50 passionsfrukt och mockaglass. Det blir inte detta receptet, som ni ser på bilden. Jag hade dubblat mängden passionsfrukt nästa gång!


Av Jessica - 24 december 2010 12:15

 


Så är det julafton. Ska snart iväg och fira med familjen i min halvsysters hus för första gången. Alla börjar flytta till större och julfirandet flyttas från ett hem till ett annat. Det får mig att tänka litegrann in i framtiden.


Tänk när det är jag själv som sitter där med ett hus eller stor lägenhet, barn, familj och ska ordna jul. Tänk när det är jag som ska bestämma vad som serveras på julbordet. Traditioner i all ära, vissa maträtter är givna på julbordet också i min värld men så mycket andra roliga saker jag vill ha på mitt julbord. Blandannat skulle jag vilja ha denna härliga grönkålspajen, min egen rödbetssallad, min egen senapssill och rödkål. Jonas hemmabakade limpa och kavring.


Det där med att själv få skapa sin egen jul, det ser jag fram emot.


Grönkålspaj

1 paj


Pajdeg:

3 3/4 dl grahamsmjöl

75 g smör

1½ dl kesella


500 g hackad färsk/fryst grönkål

2 röda lökar

2 ägg

2 dl matlagningsgrädde

2 dl riven ost

salt, svartpeppar och timjan


Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen och låt vila i kylen ca 30 minuter. Tryck sedan ut 2/3 av degen tunnt i en pajform, nagga med gaffel och förgrädda ca 10 minuter vid 200 grader. Resterande 1/3 del av degen kan du göra mönster till locket med.


Smält ner grönkålen om fryst, pressan ut vatten och krydda. Finhacka rödlök och färsk grönkål. Stek i en gryta i lite smör, smaka av med salt, peppar och timjan. När grönkålen mjuknat och löken fått färg vispas ägg, matlagningsgrädde och  riven ost ned i grytan, ta av grytan från värmen. Smaka av med salt och peppar igen, bred ut i det förgräddade pajskalet. Lägg över degbitarna till locket och grädda mitt i ugnen 25-30 minuter vid 200 grader.


Kommentarer

En riktigt god paj. Jag använde färsk grönkål, den ska dock hackas ordentligt så man slipper stora bitar i pajen (den blir svårare att skära också). Smaken var fantastiskt med lite timjan, jag använde torkad men tyckte att jag behövde en ordentlig omgång med salt och peppar.






Av Jessica - 23 december 2010 11:00

 


Idag är det lillejulafton. Jag har tagit ledigt från jobb och har dedikterat hela dagen till julbak.. I eftermiddag kommer mina vänner för en uppsittarkväll kallad duga, det blir julsushi med gravad lax, mandelmusslor med hallongrädde och annat gott men här kommer ett recept till dig som peppar inför morgondagen. Gör din janssons frestelse redan idag, den blir bara ännu bättre uppvärmd dagen efter!


Janssons frestelse

8 pers på julbord


800 g potatis

2 gula lökar

1 ask ansjovisfiléer

3,5 dl matlagningsgrädde

1 grönsaksbuljongtärning utrörd i 1  msk hett vatten

1 dl ströbröd

några klickar margarin


Sätt ugnen på 175 grader. Strimla potatis och lök med mandolin eller matberedare. Blanda ansjovisspadet, buljong och grädde. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnssäker form. Salta och peppra lätt mellan lagren. Häll över vätskan, strö över ströbröd och klicka ut margarin över ströbrödet. Grädda i mitten av ugnen ca 30-40 minuter.


Kommentarer

Jag trodde inte att Janssons frestelse var så lätt att laga men det var det. Eftersom min sambo inte gillar fisk gjorde jag janssons i två pajformar, en med ansjovis och en utan vilket fungerade fint. Jag undrar mig dock över om man ska hacka ansjovisfiléerna eller om de ska ligga som de är? Någon kanske har svaret :) Gott var det iallafall!


Av Jessica - 22 december 2010 14:00

 


Detta härliga receptet är på en av mina nya middagsfavoriter. Här i höstas/vintras upptäckte vi hur gott det var med fänkål genom denna fänkålssoppa och i förra veckan skickade mammas man Chris ett recept till mig från England på denna goda fänkålsgratäng han hade provat. Den fungerar ungefär som en potatisgratäng men är mycket fräschare och mer inspirerande i smaken :)

Vi lagade den hemma hos Nina och den lilla 5 veckors sötnosen Nemi och eftersom vi var sugna på vitlök ökade vi på mängden med några 100%!


Fänkålsgratäng

4 port


4 stora fänkålar

en nypa riven muskotnöt

salt, peppar

2-3 vitlöksklyftor

2 dl matlagningsgrädde

50 g riven parmesan


Värm ugnen till 200 grader och låt en kastrull med lättsaltat vatten koka upp. Trimma fänkålen, plocka bort yttersta laget om slaget och fult och skär sedan varje fänkål i fyra klyftor. Lägg ner klyftorna i dett lättsaltade vattnet och låt koka i ca 5 minuter, låt därefter rinna av i ett durkslag.


Placera fänkålsklyftorna i en ugnsfast form, krydda och riv över muskot. Blanda grädden med pressad vitlök och häll över fänkålsklyftorna. Riv över parmesan och grädda mitt i ugnen tills gyllene (ca 20 minuter).

Av Jessica - 21 december 2010 15:30

 


Nu är det mindre än en vecka till jul och det vegetariska julbordet växer sig större med detta recept. Bitar á la kyckling från Hälsans kök, marinerade och kryddiga samt en omgång hemmagjord rödkål - fantastiskt gott!


Marinerade bitar à la kyckling med hemmagjord rödkål

4 port


350 g bitar à la kyckling

1 tsk sambal oelek

2 msk olivolja

½ citron, saften


1/4 rödkålshuvud

1 rödlök

½ citron, saften

½ dl balsamvinäger

2-4 msk socker

salt, peppar


Blanda bitar, sambal oelek, olivolja, citronsaft i en tättslutande påse. Låt ligga och marinera i minst en halvtimme men gärna längre.


Skiva rödkålen och rödlöken tunnt. Hetta upp lite matlagningsolja i en kastrull och låt kålen och löken bli glansiga. Pressa över citronsaft, balsamvinägern och sockret, rör runt och låt småputtra på svag värme i ca 30 minuter. Späd med lite vatten om det börjar koka torrt. Smaka av med salt och peppar.


Under tiden rödkålen kokar, ta upp de marinerade bitarna och stek gyllende i en panna. Lägg upp rödkålen på tallrik eller i djup skål och lägg de marinerade bitarna ovanpå. Servera!


Kommentarer

Detta var riktigt gott. Vi behövde något mellan 2-4 msk socker för att rödkålen skulle få rätt smak. Otroligt lätt och gott med långkokt hemmagjord rödkål, funderar på att göra en större sats nu till jul, det var alldeles för lite rödkål till fyra personer som huvudrätt men på ett buffébord är det alldeles lagom!

Ovido - Quiz & Flashcards