Direktlänk till inlägg 28 december 2010

Gurkrullar och sushi med rökt lax

Av Jessica - 28 december 2010 18:30

 


OJOJOJOJOJ vad gott! Jag har velat göra egen sushi jättelänge men är fortfarande lite rädd för att hanskas med rå fisk så här är ett jättebra alternativ för oss fegisar! 


Gurkrullar

ca 20 st


1 gurka

1 avokado

2 dl gravad lax

1 tsk färskpressad limejuice

peppar

½ dl creme fraiche

~ 1 msk riven pepparrot

gräslök till dekoration

tandpetare


Hyvla av skalet på gurkan och hyvla sedan på längs med en osthyvel, få fram 10 fina långa skivor och dela dessa på hälften. Lägg upp på hushållspapper. Dela och kärna ur avokadon, finhacka fruktköttet och blanda med finhackad gravad lax. Smaka av med limejuice och peppar.


Lägg en klick fyllning på varje gurkband och rulla ihop. Fäst ihop rullen med en tandpetare eller två. Blanda creme fraiche med pepparrot. Spritsa upp på toppen av gurkrullarna och dekorera med klippt gräslök.


Kommentarer

Receptet innehåller inget salt, detta är ett medvetet val då saltet vattnar ur. Laxen är ganska salt i sig själv. Om du ändå saltar häller du bara av vattnet innan servering :) Det är bäst att spetsa rullarna med två tandpetare, inte för att de trillar sönder men för att de är lättare att hålla upprätta när de ska ätas då :)



Sushi med rökt lax

ca 16 st


250 g keso

2 dl riven lagrad cheddar

1 dl finhackad gräslök

salt, peppar

100 g kallrökt lax i skivor


Häll upp keson i en sil och pressa ut lite av kesovattnet. Blanda den avrunna keson med riven ost, finhackad gräslök, salt och peppar. Forma till sushistora avrundade cylindrar och lägg upp på en tallrik. Skär laxen i bitar som passar dina cylindrar och klä toppen av keso/ostcylindrarna med en bit lax.


Kommentarer

Vattnet pressar jag ut för att de ska hålla ihop bättre. Jag tror även att finriven cheddar framför grovriven gör att de håller ännu bättre samman. Jag rekommenderar dock att du dubblar receptet, dessa var helt fantastiska!

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se