Direktlänk till inlägg 24 december 2010

Grönkålspaj

Av Jessica - 24 december 2010 12:15

 


Så är det julafton. Ska snart iväg och fira med familjen i min halvsysters hus för första gången. Alla börjar flytta till större och julfirandet flyttas från ett hem till ett annat. Det får mig att tänka litegrann in i framtiden.


Tänk när det är jag själv som sitter där med ett hus eller stor lägenhet, barn, familj och ska ordna jul. Tänk när det är jag som ska bestämma vad som serveras på julbordet. Traditioner i all ära, vissa maträtter är givna på julbordet också i min värld men så mycket andra roliga saker jag vill ha på mitt julbord. Blandannat skulle jag vilja ha denna härliga grönkålspajen, min egen rödbetssallad, min egen senapssill och rödkål. Jonas hemmabakade limpa och kavring.


Det där med att själv få skapa sin egen jul, det ser jag fram emot.


Grönkålspaj

1 paj


Pajdeg:

3 3/4 dl grahamsmjöl

75 g smör

1½ dl kesella


500 g hackad färsk/fryst grönkål

2 röda lökar

2 ägg

2 dl matlagningsgrädde

2 dl riven ost

salt, svartpeppar och timjan


Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen och låt vila i kylen ca 30 minuter. Tryck sedan ut 2/3 av degen tunnt i en pajform, nagga med gaffel och förgrädda ca 10 minuter vid 200 grader. Resterande 1/3 del av degen kan du göra mönster till locket med.


Smält ner grönkålen om fryst, pressan ut vatten och krydda. Finhacka rödlök och färsk grönkål. Stek i en gryta i lite smör, smaka av med salt, peppar och timjan. När grönkålen mjuknat och löken fått färg vispas ägg, matlagningsgrädde och  riven ost ned i grytan, ta av grytan från värmen. Smaka av med salt och peppar igen, bred ut i det förgräddade pajskalet. Lägg över degbitarna till locket och grädda mitt i ugnen 25-30 minuter vid 200 grader.


Kommentarer

En riktigt god paj. Jag använde färsk grönkål, den ska dock hackas ordentligt så man slipper stora bitar i pajen (den blir svårare att skära också). Smaken var fantastiskt med lite timjan, jag använde torkad men tyckte att jag behövde en ordentlig omgång med salt och peppar.






 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se