Direktlänk till inlägg 20 december 2010

Skånepepparkakor

Av Jessica - 20 december 2010 20:44

 


Haur du sitt Malmö haur du sitt varden var Sydsvenskans fyndiga slogan i mitten av 90-talet. Skåne har allt. Det är inte svårt att vara landskapspatriot när man var lyckligt lottad nog att hamna i Skåne! Något av det bästa med julen är nog skånepepparkakor med smör och en ostskiva. I år har jag gjort mina egna! Ovan dock med glasyr, vilket kanske inte passar med en ostskiva men än dock, stor succé även det!


Skånepepparkakor

ca 35 st


175 g margarin

2 tsk malen kanel

1 tsk mald kryddnejlika

1 tsk malen ingefära

½ msk pepparkakskryddor

2 dl ljus sirap

1½ dl socker

1 ägg

1 äggula

½ dl mjölk

1 tsk bikarbonat

1½ tsk bakpulver

9 dl vetemjöl


Mät upp margarin och kryddor i en bunke. Koka upp sirap och socker i en kastrull och häll direkt i bunken. Vispa ihop ägget med äggulan och mjölken. Rör ner i bunken och låt stå tills det kallnat.


Blanda bikarbonat och bakpulver med det mesta av mjölet. Rör ner i blandningen och arbeta in resten av mjölet på bakbord. Låt vila övertäckt i kylskåp ca 1 dygn.

Ta fram degen och låt den ligga i rumstemperatur ett tag. Sätt ugnen på 200 grader. Forma därefter till en rulle, ca 6 cm i diameter. Skär i ca ½cm tjocka skivor, jämna till kanterna och lägg på bakplåtspapper ganska glest.


Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 minuter. Låt kallna på galler.



Kommentarer

Jag brukar alltid klaga på Jonas att han aldrig läser recepten ordentligt innan han börjar med något men snacka om vilken chock jag fick när jag läste att degen skulle vila i ett dygn :) Tji fick jag, det var bara att hitta på något annat med sin söndag och baka ut dem idag istället!


Jag tycker att det snålas lite med pepparkakskryddorna i recepten. Förra veckan provade jag danska pebernødder med egen pepparkakskryddblandning men de smakade ingenting, så detta receptet vågade jag inte chansa med kryddblandningen utan la till en halv msk färdigblandade pepparkakskryddor, vilket passade mig perfekt i smaken!


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se