Direktlänk till inlägg 19 december 2010

Danska vaniljkransar, kringlor och hjärtan

Av Jessica - 19 december 2010 13:57

 


Denna julen bakar jag också mig igenom några danska klassiker. Detta receptet var på vaniljkransar, den lilla klassiska småkaka som finns i varenda småkaksblandning there is. Till orginalet ska man ha en köttkvarn med stjärninsats, så man spritsar ut kransar och bara sätter ihop, men jag har varken köttkvarn eller liknande playdough maskin så jag improviserade lite. Det blev både kransar/hästskor, kringlor och hjärtan.


Originalreceptet är danskt och på vanillekranse, men våra danska damer på jobb trodde att det var svenska vaniljkringlor jag bakat (vet inte om det är ett dåligt eller bra betyg) men goda är de oavsett nationalitet så sätt igång!


Danska vaniljkransar, kringlor och hjärtan

ca 65 st


200 g mjukt margarin

150 g socker

1 ägg

½ tsk bourbonvanilla-pulver

350 g mjöl


Vispa margarin och socker med elvisp, tillsägg ägget och vispa ihop. Blanda ner mjöl och vaniljpulver och arbeta samman till en smidig deg på bakbord. Låt degen vila ca 15-20 min i kylskåpet.


Dela degen i ca 65 delar, rulla varje del till en ca 8-10 cm lång längd (ca 6cm för vaniljkrans, 8-10 cm för övriga former), skapa till önskad form och lägg upp på bakplåtspapper. Gör gaffelavtryck på vaniljkransarna och grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter.


Kommentarer

Jag gjorde detta recept två gånger på en vecka eftersom det var så uppskattat. Första gången med smör, de höll formen helt under bakning och var något mer kompakta än den gången jag gjorde dem med margarin. Med margarin flöt de ut lite men blev frasigare. Både två omgångar var dock fantastiskt goda.


Har man inte bourbonvanilla pulver kan man använda ½ vaniljstång eller 3 tsk vaniljsocker. Hur mycket 1 dl väger av socker och mjöl står på förpackningen om man inte har en hushållsvåg.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se