Direktlänk till inlägg 5 november 2010

Fänkålssoppa med knaprig topping

Av Jessica - 5 november 2010 16:15

 


Jag vet inte hur ni har det därhemma i era stugor men i vår har vi någon gång (läs ganska ofta) krig över ätliga råvaror. Min sambo frågar vad vi ska äta till middag. Just denna kvällen säger jag fänkålssoppa. Min sambo ser misstänksamt på mig och undrar; Hur vet du att det är gott? (med en min som tydligt visar att fänkål verkar jätteäckligt). Hur vet du att det inte är gott? frågar jag. Diskussionen avtar något här på grund av irritation från min sida och vi inhandlar mat i tystnad. Det serveras fänkålssoppa till middag och efteråt säger min sambo att fänkål har hamnat på godkänd-listan. Att det faktiskt inte var äckligt. Och jag sparar energi tills dess att nästa nya maträtt ska avprövas.


Fänkålssoppa med knaprig topping

4 port


2 fänkålshuvuden

1 purjolök

smör till stekning

1 l vatten

2 ekologiska grönsaksbuljongtärningar

2 dl creme fraiche

svartpeppar

100 g valnötter

100 g smulad fetaost

2 skivor fluffigt vitt bröd

oregano


Skär bort utskotten och en bit av bottenplattan på fänkålen. Skiva resten.

Skölj och skiva purjolöken, fräs purjolök och fänkål i en stor kastrull i lite smör.

Efter ett par minuter tillsätter du vatten och buljongtärningar, låt koka i ca 10 minuter tills grönsakerna är mjuka.


Under tiden gör du toppingen. Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Grovhacka dem och lägg dem i en skål. Tärna brödskivorna till krutonger och stek i lite smör/olja tillsammans med oregano i en panna tills de är gyllenbruna. Blanda krutongena med valnötterna och smula över fetaosten.


När grönsakerna är klara mixar du soppan slät med en mixerstav. Blanda ner creme fraichen och smaka av med svartpeppar. Häll upp i serveringsskålar, strö över den knapriga toppingen och servera omedelbums!Kommentarer

AAAAH så gott! Jag kan inte säga mer än det.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se