Alla inlägg under oktober 2010

Av Jessica - 2 oktober 2010 11:30

 


Hade jag varit ett bakverk, hade jag kanske velat vara en banoffeepie med kanel och hackade saltade nötter. Perfekt som ensamrätt (vem behöver middag egentligen?) eller istället för godis och popcorn, här får du kaka, sött, salt, krämigt, knaprigt och kryddigt i ett. Släng er i väggen ordinarie filmmyssnacks, banoffeepie har intagit förstaplatsen. Det kan också vara bra att ligga i horisontalläge efter man ätit denna tyrannosaurus rex av bakverk och dricka mycket vatten, så man kan njuta riktigt länge av kalorierna och samtidigt undvika diabetes på kuppen genom att spä ut blodsockerhalten :)


Banoffee pie, lägg den på minnet, det kommer iallafall dina kranskärl att göra :)


Banoffee pie med kanel och nöthack

1 paj, 10-12 port


1 burk sockrad kondenserad mjölk

400 g digestivekex

150 g smör

3 skivade bananer

2 dl vispgrädde

ekologiskt vaniljpulver

kanel

2 dl blandade rostade saltade nötter (cashew, mandlar, jordnötter)


Lägg burken med kondenserad mjölk i en kastrull, ALLTID övertäckt med vatten (den finns rykten om att den kan explodera annars) i en rymlig kastrull och småkoka i två timmar. Fyll på med mer vatten om det ångar bort.


Krossa digestivekexen och blanda med smält smör. Tryck ut botten och ganska höga pajkanter i en springform (rund form med löstagbar kant) hårt och grädda 10 minuter, på 225 grader mitt i ugnen. Låt svalna.


Gör kolasåsen dagen före eller låt svalna ordentligt innan du tar i burken. När det är dags att servera pajen brer du ut kolakrämen på bottnen av pajskalet, vispar grädde med lite vanilj och brer ut ovanpå, skivar och sprider ut bananer och strör över kanel samt grovhackar de saltade nötterna och lägger dessa överst som grädden på moset, som pricken över iet, som allt det där fantastiskt goda i livet.


Kommentarer

Det är omöjligt att äta mer än en liten bit, men den biten njuter man av till tusen!

Jag har kokat kolasås enligt dessa anvisningar två gånger nu och mitt kök är fortfarande inte insmetat i kolasås.


Av Jessica - 1 oktober 2010 18:32

 


Idag firar vi Vegetariska Världsdagen här hemma, nu har det snart gått 6 månader sedan jag sist åt kött. Jag saknar det inte alls men är äter ju fortfarande fisk, ägg och mjölkprodukter. Äggen funderar jag på att sluta med dock, blir lite smått äcklad av ägg ibland även om jag köper ekologiska.


Kikärtsbiffarna ligger klara till stekning, skivad bakpotatis bakas i ugnen, mammas dressing är ihoprörd och salladen väntar. Dags att slutföra middagen som hyllning av vegetariska världsdagen 2010! (Bilder och recept kommer inom kort)



Av Jessica - 1 oktober 2010 17:45



Ännu ett härligt matminne från tågluffen. Något liknande denna efterrätt fick vi serverad på en restaurang på Unter den Linden i Berlin. Den var den del av en sorts efterrättsbuffétallrik tillsammans med jordgubbar med söt pesto, mycket spännande indeed :) Tänkte improvisera fram lite söt pesto en annan gång, när stavmixern inte mördats av rawfoodtårta och jordgubbarna är i säsong igen :)


Apelsinfromage med körsbärskompott

4 port


5 gelatinblad

2 apelsiner, ½ tsk rivet skal, 1 dl pressad saft

2 ägg

3 msk socker

2 msk hett vatten

250 g kesella


ca 400 g konserverade surkörsbär i lag

ca 1 dl rom

maizena

myntablad till servering


Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Tvätta apelsinerna, riv skalet och pressa apelsinsaften. Dela äggen. Vispa gulorna med socker och hett vatten. Tillsätt kesella, apelsinskal och apelsinsaft.


Smält gelatinbladen på mycket svag värme i fuktigheten från blötläggningen. Rör ned det smälta gelatinet i äggulesmeten. Vispa vitorna till ett fast skum och vänd ned i äggulesmeten. Fördela apelsinfromagen i formar/glas och täck med plastfilm. Låt stå i kylen minst två timmar men gärna över natten.


Koka upp surkörsbären i sin lag, tillsätt rom och red med maizena. Värm upp kompotten före servering. Skeda upp ovanpå apelsinfromagen och dekorera med ett myntablad!


Kommentarer:

Det kan behövas lite zing i apelsinfromagen, skvätt ner lite limejuice eller kanske lite riven färsk ingefära?


Jag hittade inga färska körsbär på mitt coop, men egentligen ville jag gjort en helt egen körsbärskompott. Denna gången fick det bli konserverade körsbär, de fanns på de internationella hyllorna :)


Mina fina födelsedagsramekiner var nästan lite för små för upplägget, några vanliga glas hade nog varit bättre, då hade man dessutom sett fromagen och de olika färgerna!


Jag hittade bara en burk på 1000g ungefär så jag kokte kompott på allt och serverade resten varm till vaniljglass och knäckiga mandelkakor :) Perfekt mys!



 






Ovido - Quiz & Flashcards