Direktlänk till inlägg 24 oktober 2010

Kvittenmarmelad med ingefära

Av Jessica - 24 oktober 2010 12:00

 


Kvittenfrukt är en märklig frukt. Den har en aromatisk doft av äpple och päron och något jag inte riktigt kan sätta fingret på.


Däremot verkar det inte som att den vill bli äten egentligen. Grenarna har vassa taggar som gör frukten svår att plocka, frukten är oätlig rå (eller inte oätlig som i giftig) men stenhård och sur. Dessutom är kärnhuset något av det största jag sett så det är inte så mycket fruktkött på dem. Men none the less tänkte jag att vi skulle äta dem.


Jag hittade kvitten på gården där jag arbetar, de var visserligen mycket små och  pilliga att göra marmelad på. Det gick dock någonlunda bra ändå men jag rekommenderar dig att hitta så stora kvittenfrukter som möjligt!



Kvittenmarmelad med ingefära


500 g kvittenfrukt, rå

500 g socker

2½ dl vatten

35 g ingefära

1 citron, skal och saft

1 vaniljstång


Ånga kvittenfrukterna i 20 minuter i så lite vatten som möjligt. Skala dem, skär dem i mindre bitar och ta bort det hårda kärnhuset. Skala och finhacka ingefäran. Skala citronerna med en vass kniv eller skalare, försök undvika att få med den vita hinnan. Dela citronerna och pressa ut saften.


Dela vaniljstängerna på hälften och tillsätt alla ingredienser i en stor gryta. Koka upp och låt frukten koka tills de blir orangefärgade (ca 30 minuter). Häll upp på rena burkar och förvara mörkt och svalt.


Kommentarer

Efter lite forskning har jag förstått att man kan använda vanligt socker till marmeladen för att kvittenfrukterna i sig har väldigt högt pektininnehåll. Syltsocker fungerar också bra!

 
 
Ingen bild

josefin

2 december 2010 16:29

hej, hur gjorde du för att få marmeladen så "glansig" och marmeladlik? vi kokade också kvittenmarmelad för första gången i år, den blev god, men i konsistensen mer som äppelmos.

Jessica

8 december 2010 20:43

Hej Josefin..

Mina kvittenbitar kokte också fullständigt sönder, första omgången jag kokte fick jag bara ihop 250 g kvitten (de var pyttesmå) så det är nog majoriteten av sockret som gör den så "glansig", min andra omgång blev mer mosliknande som du beskriver!

MVH Jessica

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards