Direktlänk till inlägg 14 oktober 2010

Brysselkål ā la Polonaise

Av Jessica - 14 oktober 2010 17:15

 


Under min uppväxt har brysselkål alltid förknippats med den traditionella engelska julmiddagen som först min morfar och sedan min kusin Tareq, kock och numera TV-kändis stod för på juldagen.


Brysselkålen serverades med bechamelsås och skysås från kalkonen, men det är inte ofta jag slänger ihop en bechamelsås om jag inte ska göra lasagne eller canneloni numera, och köttsky har jag inte sett på länge :)


I min bok om Ayurvedisk matlagning skriver de om Vegetables au Gratin, en fransk förteelse med grönsaker toppade av ett lätt täcke med brödsmulor och ugnsbakad till brödsmulorna är gyllene.


För en enklare men fortfarande lättare anrättning av gratinerade grönsaker föreslår de grönsaker ā la Polonaise, polish style vegetables. Jag ställer mig frågan om grönsaker överhuvudtaget anrättas på detta sätt i Polen eller om det är ännu en tolkning, som den italienska kebabpizzan. Oavsett vilket så har ni här ett nytt sätt att servera er brysselkål - och vem gillar inte brödsmulor?


Brysselkål ā la Polonaise


500 g brysselkål

2 brödskivor, smulade

olja till stekning


Ansa och ånga brysselkålen. Stek brödsmulorna i en panna med lite olja i några minuter tills knapriga och gyllenbruna. Lägg upp brysselkålen i en serveringsform, strö brödsmulorna över och servera.


Kommentarer:

Enligt boken passar denna metod också bra med blomkål och broccoli. Gällande brödsmulorna smulade jag en skiva av ett mörkare bröd och en skiva ljust bröd.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2Ŋl bål   vodka 1Ŋ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se