Direktlänk till inlägg 7 oktober 2010

Gräddstuvad pyttipanna på sojabiff

Av Jessica - 7 oktober 2010 17:00

 


Jag älskar husmanskost. Svensk husmanskost är dock ganska präglad av kött och animaliska produkter, vilket egentligen är ganska strålande solklart med tanke på vår historia, vårt klimat. Men numera finns ju import, klimatdumt (borde vara motsvarande till klimatsmart?) som det nu är men ändå ett faktum.


För att vi ska slippa äta en kost uteslutande baserad på rotfrukter och annat säsongsbetonat under vinterhalvåret, samt konserverade varianter av allt som en gång på året varit i säsong här i Sverige är det så samhället ser ut idag. Min hjärna hade torkat ut av synen på samma mat varje dag :)


Tillbaka till min grundtanke. Husmanskost är fantastiskt och kräver uppdatering och anpassning efter dagen. Idag väljer vi att göra pyttipanna med torkade sojabiffar som finns i välsorterade butiker. Tillagade och sedan skurna i bitar ser de ut som lövbiff och dressade i grädde (allt smakar bra med grädde) är detta en ny husmansfavorit på demivegetarianfronten!


Gräddstuvad pyttipanna på sojabiff

4 port


8 torkade sojafileer, tillagade enligt anvisning i buljong

2 morötter

4 potatisar

½ kålrot

1 liten palsternacka

salt, peppar

olja till stekning

~2,5 dl matlagningsgrädde (evt. veg. alternativ)

persilja


Skala och tärna alla grönsaker i tärningar på 1-1,5 cm. Koka sojafileerna enligt anvisning på förpackningen (helst i grönsaksbuljong), skär sedan i mindre bitar.

Stek alla grönsaker tillsammans med sojafileerna i en stekpanna tills de är medelmjuka (beroende på storlek och värme, 15-20 minuter). Salta och peppra, tillsätt grädden och låt småkoka ihop ett par minuter. Smaka av med en ordentlig omgång persilja, servera med dina favorittillbehör!


Kommentarer

Är man sugen på en helt vanlig, köttig pyttipanna idag tittar du här , känner du att du vill äta pyttipanna om några veckor sisådär och göra dina egna inlagda rödbetor nu tittar du istället här, jag gjorde mina i februari i år - de smakar helt fantastiskt nu!

 
ANNONS
 
Erik

Erik

7 oktober 2010 17:05

Haha, "en blogg för dig som äter"... Grymt. Du skriver bra!

http://kokslucka.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se