Direktlänk till inlägg 4 oktober 2010

Kanelbullar på kanelbullens dag

Av Jessica - 4 oktober 2010 07:00


 


Kanelbullen kan vara Sveriges godaste kaka. Jag har provat ett nytt recept i år som jag är mycket nöjd med. Idag är det dessutom kanelbullens dag, det kan också vara den bästa temadagen på året. Fettisdagen släng dig i väggen. Kanelbullens dag vinner överlägset.


Så ta dig tiden att baka en sats av dessa härliga kanelbullar idag. Njut dem tillsammans med dina favoritmänniskor, några glas mjölk, saft eller kanske kaffe? Sätt dig ner och slappna av. Bättre än så blir det inte.

Kanelbullar

60 st


100 g jäst
5 dl mjölk
1,6 l vetemjöl special
200 g smör
2 dl vit sirap
2 ägg
1 tsk salt
3 tsk kardemumma



300 g smör

1½ dl socker

2-3 msk kanel

1 ägg till pensling

½ dl mjölk

en nypa salt

pärlsocker/rörsocker



Smula jästen i en bunke. Häll över den rumstempererade mjölken och rör om så att jästen löser sig. Smält smöret och häll det i bunken. Tillsätt sirap, ägg, kardemumma, salt och vetemjöl. Arbeta degen tills den blivit smidig.
Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 60 minuter.
Rör smör, socker och kanel smidigt och mjukt i en bunke.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord, knåda och dela degen i fyra delar. Kavla ut varje del till en tunn rektangel. Bred fyllningen över hela rektangeln.
Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Skär till 15 bullar, ca 2 cm i tjocklek.
Sprid ut formar på bakplåtar och lägg bullarna häri. Täck över med bakduk och låt jäsa ytterligare ca 20-30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa upp ägget med mjölk och lite salt. Pensla de jästa bullarna och strö över pärlsocker eller råsocker. Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter.
 

Här är en närbild på en av de smaskiga bullarna.



Kommentarer:

Dubbla mängden jäst ger fluffiga väljästa bullar, mycket bättre än alla gånger jag bara användt 50 g jäst. Penslingen med ägg, mjölk och en nypa salt får verkligen fram smakerna och ger en härlig lite krispig yta, absolut värt att prova.


Dessutom använde jag rörsocker på några av bullarna vilket blev härligt knäckigt!


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards