Direktlänk till inlägg 1 oktober 2010

Apelsinfromage med körsbärskompott

Av Jessica - 1 oktober 2010 17:45



Ännu ett härligt matminne från tågluffen. Något liknande denna efterrätt fick vi serverad på en restaurang på Unter den Linden i Berlin. Den var den del av en sorts efterrättsbuffétallrik tillsammans med jordgubbar med söt pesto, mycket spännande indeed :) Tänkte improvisera fram lite söt pesto en annan gång, när stavmixern inte mördats av rawfoodtårta och jordgubbarna är i säsong igen :)


Apelsinfromage med körsbärskompott

4 port


5 gelatinblad

2 apelsiner, ½ tsk rivet skal, 1 dl pressad saft

2 ägg

3 msk socker

2 msk hett vatten

250 g kesella


ca 400 g konserverade surkörsbär i lag

ca 1 dl rom

maizena

myntablad till servering


Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Tvätta apelsinerna, riv skalet och pressa apelsinsaften. Dela äggen. Vispa gulorna med socker och hett vatten. Tillsätt kesella, apelsinskal och apelsinsaft.


Smält gelatinbladen på mycket svag värme i fuktigheten från blötläggningen. Rör ned det smälta gelatinet i äggulesmeten. Vispa vitorna till ett fast skum och vänd ned i äggulesmeten. Fördela apelsinfromagen i formar/glas och täck med plastfilm. Låt stå i kylen minst två timmar men gärna över natten.


Koka upp surkörsbären i sin lag, tillsätt rom och red med maizena. Värm upp kompotten före servering. Skeda upp ovanpå apelsinfromagen och dekorera med ett myntablad!


Kommentarer:

Det kan behövas lite zing i apelsinfromagen, skvätt ner lite limejuice eller kanske lite riven färsk ingefära?


Jag hittade inga färska körsbär på mitt coop, men egentligen ville jag gjort en helt egen körsbärskompott. Denna gången fick det bli konserverade körsbär, de fanns på de internationella hyllorna :)


Mina fina födelsedagsramekiner var nästan lite för små för upplägget, några vanliga glas hade nog varit bättre, då hade man dessutom sett fromagen och de olika färgerna!


Jag hittade bara en burk på 1000g ungefär så jag kokte kompott på allt och serverade resten varm till vaniljglass och knäckiga mandelkakor :) Perfekt mys!



 






 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Skapa flashcards