Direktlänk till inlägg 15 september 2010
Maten var klar innan någon hann bli odräglig av hunger, då kan man lägga detta receptet i succé-högen. Idag fyller min syster år och detta tillägnas henne eftersom vi både blir lite störiga när vi är överhungriga :)
"Jag ska ha mat och helst för tio minuter sedan!"
Så min kära syster som fortfarande är lite skeptisk gällande denna inte-äta-kött-idén jag fortfarande kör hårt med flera månader senare, här kommer en sojarätt som öppnade din värld utan kött, aj lav joooo big sis.
Kryddig thaipilaff med sojafärs
5 port
3 gula lökar
500 g uppblötad och urkramad sojafärs (följ anvisningar på förpackningen)
350 g matris ca 20 min tillagningstid
2 msk thai green currypaste
3 dl grönsaksbuljong
400 g kokosmjölk
150 g frusna ärtor
1 citron
en handfull koriander
Skala och klyfta löken i mindre bitar. Värm lite olja i en stor gryta och tillaga löken tills den är mjuk. Tillsätt ris, currypasta, buljong, sojafärs och kokosmjölk. Koka upp och låt sedan småkoka 12-15 minuter tills riset är någonlunda mjukt och vätskan nästan helt absorberats. Rör ner ärtorna, koka några minuter längre.
Dela citronen, tillsätt juicen av en halv citron i grytan, skär den andra halvan i klyftor och servera till. Plocka och skölj korianderbladen och strö över pilaffriset, servera och NJUT!
Kommentarer
Detta pilaffriset var otroligt gott, ganska kryddstarkt men ätbart kryddigt, det var ganska hett i munhålan men ingen eld med andra ord :) Är man känslig så börja med en msk currypasta. Citronen svalkar ganska bra tillsammans med en skiva gott bröd!
Sojafärsen är egentligen klar men ska kokas med ett taf för att få så mycket god smak som möjligt av övriga ingredienser. Min sambo tyckte att en vitlöksklyfta eller två nog varit gott, dessa kan du bara pressa och steka med från början.
Använd en tjockbottnad gryta/kastrull så det inte bränner. Det lilla som brände i vår gryta var inte bränt egentligen utan karamelliserat ooch smakade som himmelriket i botten av en gryta :)
Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :) På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången! Ha det...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 |
7 | 8 |
9 | 10 |
11 | 12 |
|||
13 | 14 |
15 | 16 |
17 |
18 | 19 |
|||
20 | 21 |
22 |
23 | 24 |
25 | 26 | |||
27 |
28 |
29 | 30 |
||||||
|