Direktlänk till inlägg 15 september 2010

Kryddig thaipilaff med sojafärs

Av Jessica - 15 september 2010 17:15

 


Maten var klar innan någon hann bli odräglig av hunger, då kan man lägga detta receptet i succé-högen. Idag fyller min syster år och detta tillägnas henne eftersom vi både blir lite störiga när vi är överhungriga :)


"Jag ska ha mat och helst för tio minuter sedan!"


Så min kära syster som fortfarande är lite skeptisk gällande denna inte-äta-kött-idén jag fortfarande kör hårt med flera månader senare, här kommer en sojarätt som öppnade din värld utan kött, aj lav joooo big sis.


Kryddig thaipilaff med sojafärs

5 port


3 gula lökar

500 g uppblötad och urkramad sojafärs (följ anvisningar på förpackningen)

350 g matris ca 20 min tillagningstid

2 msk thai green currypaste

3 dl grönsaksbuljong

400 g kokosmjölk

150 g frusna ärtor

1 citron

en handfull koriander


Skala och klyfta löken i mindre bitar. Värm lite olja i en stor gryta och tillaga löken tills den är mjuk. Tillsätt ris, currypasta, buljong, sojafärs och kokosmjölk. Koka upp och låt sedan småkoka 12-15 minuter tills riset är någonlunda mjukt och vätskan nästan helt absorberats. Rör ner ärtorna, koka några minuter längre.


Dela citronen, tillsätt juicen av en halv citron i grytan, skär den andra halvan i klyftor och servera till. Plocka och skölj korianderbladen och strö över pilaffriset, servera och NJUT!


Kommentarer

Detta pilaffriset var otroligt gott, ganska kryddstarkt men ätbart kryddigt, det var ganska hett i munhålan men ingen eld med andra ord :) Är man känslig så börja med en msk currypasta. Citronen svalkar ganska bra tillsammans med en skiva gott bröd!


Sojafärsen är egentligen klar men ska kokas med ett taf för att få så mycket god smak som möjligt av övriga ingredienser. Min sambo tyckte att en vitlöksklyfta eller två nog varit gott, dessa kan du bara pressa och steka med från början.


Använd en tjockbottnad gryta/kastrull så det inte bränner. Det lilla som brände i vår gryta var inte bränt egentligen utan karamelliserat ooch smakade som himmelriket i botten av en gryta :)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards