Alla inlägg under juli 2010

Av Jessica - 4 juli 2010 08:45

 


En ordentlig söndagsfrukost är ibland ett krav efter en hård helg. När kudden gör sig påmind länge om morgonen älskar jag att få en frukost/lunchrätt att vakna (eller lägga sig i soffan) på. Första gången jag provat veganpannkakor, alltså med sojaprodukter och utan ägg, vilket gick jättebra och dessutom är supersmidigt om man inte råkar ha ett ägg hemma när man är sugen på pannkakor!



Veganpannkakor med svamp och tomat

2-3 port


140 g vetemjöl

1 msk sojamjöl

ca 1 tsk bakpulver

salt

4 dl sojamjölk

vegetabilisk olja att steka i

250 g små champinjoner

250 g cocktailtomater

2 msk sojagrädde/mjölk

en handfull pinjenötter

gräslök


Sikta vete-, sojamjöl och bakpulver. Tillsätt sojamjölk och en nypa salt och blanda till en jämn smet. Värm olja i en stekpanna och använd ca 3 msk smet / pannkaka. Stek på mellanhög värme tills bubblor bildas på ena sidan, vänd. Det blir ca 10 pannkakor av smeten.


Skölj svampar och tomarer. Värm lite mer olja i en annan stekpanna och stek svamparna mjuka, tillsätt tomater halverade eller hela och stek ett par minuter. Tillsätt pinjenötter och låt dessa få färg innan du tillsätter sojagrädde/mjölk, saltar och pepprar och låter koka ihop.


Stapla 3 pannkakor ovanpå varandra, toppa med svamp- och tomatröran och klipp över gräslök. Servera!



Gräddiga kommentarer:

Jag kunde absolut nöjt mig med två pannkakor staplade på varandra och hälften av toppingen men jonas var hungrig och tyckte det var alldeles lagom. Det beror lite på hur hungrig man är. Vill man servera fyra kan man bara göra pannkakorna lite mindre, kanske av 2 msk smet och dela på svamp- och tomatröran.


Det var en god matig frukost som jag absolut tänker göra igen!

Av Jessica - 3 juli 2010 13:45

 


Engelsmännen och kvinnorna är fantastiskt duktiga på söta bakverk, det kan vara pga. denna kaka som de inte har några egna tänder! Här följer empire biscuits som serverades till det kungliga bröllopet den 19 juni med sitt passande namn.


Receptet på shortbread hittar ni här, jag gjorde dem i en rund form istället och fick ut ca 40 kakor.


Empire biscuits

20 st


1 sats shortbread


10 tsk hallonsylt

10 tsk blåbärsylt

2 dl florsocker

ca 2-3 tsk vatten

20 röda cocktailbär


Baka shortbread och låt dessa svalna. Blanda glasyren så att du lätt kan bre ut den utan att den rinner över kanterna. Lägg en tesked sylt som fyllning mellan två kakor, bred ut en klick glasyr på toppen och dekorera med ett cocktailbär.


Söta kommentarer:

Det är verkligen en söt kaka, shortbread är inte supersött i sig men med en sked sylt, glasyr och cocktailbär är det en ordentlig sötsak det här. Men männen och kvinnorna i Storbritannien äter dem och har dessutom fler kakor som liknar denna som bl.a en Victoria sponge (en sockerkaka fylld med sylt och siktad med florsocker) så det är helt deras stil! Jag gjorde en nytänkning och fyllde hälften av kakorna med blåbärssylt vilket också var väldigt gott. Hallonsylt är dock seden där borta i landet utan tänder. Perfekt till tebjudningen med scones, lemoncurd och  gurkfyllda snittar!

Av Jessica - 2 juli 2010 23:06

 

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, kylda drycker = sommar. Jag har hittat ett recept på frappé typ iskaffe, det ska absolut provas inom kort. Jag har också ett förlegat recept på vattenmelon- och ingefärssherbet som också måste hitta sin väg bland sommarens törstsläckare!


Under tiden nöjer vi oss med ett iste bryggt på grönt Kusmite med jordgubb.


Iste med smak av jordgubb, mynta och citron

1 kanna


te till 4 koppar

1 citron

1 dl färska myntablad

evt. lite rårörsocker


Skölj och skiva citronen. Plocka myntabladen och lägg ner i kannan med citronen. Koka vatten och häll upp på rätt temperatur för teet, låt dra angiven tid och ta därefter bort teet.


Väl kylda kommentarer:

Var försiktig med tetiderna, blir teet beskt är det inte mycket att ha. Man kan också välja att ta bort citron och mynta samtidigt som teet så de inte tar över smaken av ditt te.


Alla teer fungerar, ex äpplete med lime, vaniljte med skivade jordgubbar, mangote med mynta, allt är möjligt - hitta din egen favorit. Tänk bara på vilken sorts te du väljer i sommarvärmen då de flesta sorter har en vätskedrivande effekt! Ej vätskedrivande teer är ex. rooibos (rött te) och andra örtteer!


Vill man ha lite socker så kan man ju använda det men i min mening behövs det sällan extra socker i det vi lagar egentligen, det är bara något vi tror, som med salt ungefär. Får vi värmebölja kan det dock vara bra med både lite salt och socker i isteet :)


Skapa flashcards