Direktlänk till inlägg 14 juli 2010

Rödbetssoppa med balsamicovinäger

Av Jessica - 14 juli 2010 19:09

 


Detta är perfekt mat. Den smakar gott både varm, fesljummen och kall. Den kan förflyttas utan att förstöras. Man blir mätt, men den ligger lätt i magen. Färgerna får hjärnan att slå kullerbyttor, alla smaker kommer igenom och visar sin rätta karaktär och näringsinnehållet är på topp. Man kan inte annat än gilla denna soppa och jag tror inte att du är undantaget!


Rödbetssoppa med balsamicovinäger

4 port


500 g potatis

3 stora rödbetor

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 grönsaksbuljongtärning

1 kvist rosmarin

2+1 tsk balsamicovinäger

1 dl creme fraiche (kokbar)/sojagrädde

svartpeppar

en nypa salt

1 gul/orange paprika


Skala och hacka potatis, rödbetor, lök och vitlöksklyftor. Lägg ner i en större tjockbottnad kastrull med 6 dl vatten, en buljongtärning, rosmarinkvisten och 2 tsk balsamicovinäger.  Koka upp.


Sänk värmen och låt småkoka i ca 45 minuter. Ta bort kastrullen från värmen, ta bort rosmarinkvisten och mixa till en slät konsistens tillsammans med creme fraiche. Smaka av med mer balsamicovinäger, ordentligt med svartpeppar och en nypa salt. Skiva/klyfta paprikan och strö över vid servering!



Krämiga kommentarer:

Denna soppa känns kanske som en vintersoppa, men färgen bara skriker sommar. Så potatis blev till nypotatis vilket fungerade utmärkt, i vår coopbutik har vi inte ens "vanlig" (gammal) :) potatis nu under sommaren vilket är skönt!


Soppan blir mycket tjock och krämig i konsistensen, eventuellt kan du tillsätta 2 dl mer vatten i starten, men den ska inte bli alltför blaskig eftersom den ändå är mixad och utan bitar. Paprikan ger en härlig konsistenskontrast. Soppan kan med absolut fördel serveras med en skiva gott segt bröd!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards