Direktlänk till inlägg 13 juli 2010

Steamed veggies deluxe / Grönsaksris med gurkmeja

Av Jessica - 13 juli 2010 16:30

 


I en av mina senaste bokköp (The Food Doctor) hittades detta fantastiska grönsaksris, det hade något trist namn som streames vegetables with turmeric rice men borde egentligen hetat Steamed veggies deluxe för att få äran för alla dessa smaker!


Jag har i stort sett alltid kokt mina grönsaker, och de har i stort sett alltid smakat.. ja.. ingenting. Men jag har läst mig in en del i ämnet nu och har fått fakta på hur mycket mer av vissa näringsämnen som finns kvar i grönsakerna vid ångkokning. Om det är soppa kvittar det för då får man i sig näringsämnena ändå men efter att jag provat några gånger nu så smakar de också bara så mycket bättre (mer) och behöver inte ens ångkokas särskilt länge! Grönsakerna blir både smakrika och har kvar sin konsistens, dubbel glädje!


Grönsaksris med gurkmeja / Steamed veggies deluxe

4 port


2 dl råris

1 grönsaksbuljongtärning

4  små morötter

2 purjolökar (endast det vita)

1 squash

2 gula lökar

2 msk olja

2 vitlöksklyftor

2 cm riven färsk ingefära

3 tsk gurkmeja

200 g saltade cashewnötter

svartpeppar


Koka riset enligt anvisning på förpackningen men med buljongtärningen. Skölj morötter, purjolökar och squash och skiva och skär kvadrater bäst du vill. Ångkoka grönsakerna i 15 minuter.


Skala löken och hacka lök och vitlök. Värm oljan i en stor kastrull. Tillsätt löken och låt svettas till genomskinlig. Tillsätt vitlök, ingefära och gurkmeja och låt kokaihop i en minut. Rör ner riset, de ångkokta grönsakerna och cashewnötter. Smaka av med svartpeppar och servera!



Kommentarer:

Jag köpte ett råris från Frebaco med koktid 10 minuter, och 600 g kostade inte mer än 20 kronor vilket är helt fantastiskt ur många synvinklar men kanske främst att man kan få middag på en halvtimme! Rårismiddag! Jag gillar Frebaco, de har mycket bra grejer!


Detta var en riktigt god och lätt middag, gurkmeja smakar väldans gott. Tänk på att välja en olja som klarar höga temperaturer som ex. jordnötsolja eller raps.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards