Direktlänk till inlägg 7 juli 2010

Petit-chouxer med citronkräm och jordgubbar

Av Jessica - 7 juli 2010 21:06


 



Vi skulle ha grillmys bara sådär en kväll och självklart skulle där stå kaka på bordet! Jag kom över detta recept av en slump på små bollar som kan fyllas med all världens läckerheter, söta som salta. Receptet bjöd på en citronkräm som jag kryddade till med lite fina skivade danska ekologiska jordgubbar!


Petit-choux är namnet på denna lilla himmelska skapelse som betyder litet kålhuvud (?!) kanske pga hur den ser ut. I mitt recept skulle man klicka ut degen men man kan också spritsa ut den för att få lite mer fancy utseende på de små kålhuvudena!


Ett väldigt enkelt recept där man för en gångs skull inte använder fyra bunkar och slänger mjöl omkring sig, otroligt smidigt!


Petit-chouxer med citronkräm och jordgubbar

10 st


75 g smör

2 dl vatten

1½ dl vetemjöl

2 ägg


2½ dl mjölk

2½ msk maizena

2 msk socker

1 citron, skal + saft

2 äggulor

1 dl jordgubbar

florsocker till garnering



Sätt ugnen på 200 grader. Mät upp fett och vatten i en kastrull och låt koka upp. Vispa ner mjölet och fortsätt vispa tills degen släpper kanterna. Låt svalna något innan du tillsätter äggen under fortsatt vispning. Klicka eller spritsa ut bakverken på en bakplåtsklädd plåt.


Grädda bollarna i mitten av ugnen 25-30 minuter, stäng av värmen och låt stå i eftervärmen 5 minuter. Under tiden bakverken gräddas gör du fyllningen.


Blanda mjölk, maizena, socker och citronskal och citronsaft i en kastrull. Låt koka upp under omrörning tills blandningen tjocknar. Tillsätt äggulor under fortsatt omrörning. Blanda ner några jordgubbar i den avsvalnade krämen och spara några till garnering.


Skär av hatten på de avsvalnade petit-chouxerna och fyll med kräm och en jordgubbsskiva. Lägg på locket och sikta över florsocker, servera!



Kommentarer:

Degen till dessa bakverk är ganska smaklös, påminner lite om pannkakor och danska æbleskiver. Jag tror detta är för att de ska vara väldigt ombytningsbara och också kunna fyllas med lax, ostkräm eller typ guacamole. Vet man att man ska ha dem till efterrätt skulle man utan problem kunna tillsätta lite socker, salt och vanilj i degen!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards