Alla inlägg under juni 2010

Av Jessica - 10 juni 2010 16:30

 


Dagens middagstips, som har legat som en potentiell middag i säkert två års tid men som först nu fått sin tid i rampljuset. Egentligen bara på grund av att jag inte äter kött längre och för att Jonas är duktig på att köpa hem frysta quornprodukter! Personligen gillar jag inte varm banan (om den inte serveras med sirap och glass :) eller kokta cashewnötter så jag valde att ta bort garneringen innan jag värmde lunchlådan dagen efter!


Kryddig quorngryta

6 port 


6 port ris

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 palsternacka

1 stor morot

1 tsk ingefära färsk (½ tsk torkad)

1 tsk kardemumma

1-2 msk curry

5 dl vatten

1 ekologisk grönsaksbuljong

300 g quornbitar/strimlor (1fryspåse)

1 dl creme fraiche

½ msk honung

salt, peppar

majsstärkelse

1 banan

½-1 dl saltade cashewnötter


Tina quornbitarna och koka riset. Hacka lök och vitlök. Skär morot och palsternacka i slantar/små bitar och fräs med löken i lite olja. Tillsätt kryddor, vatten och buljongtärning. Låt koka i ca 10 minuter. Tillsätt sedan quornbitarna, creme fraiche och smaka av med honung, salt och peppar. Red med maizena tills du får önskad konsistens på din sås.


Garnera med skivad banan och cashewnötter.




Köttfria kommentarer:


Jag har upptäckt att många recept den sista tiden har relativt långa ingredienslistor. Förr i tiden hade jag själv avskräckts av något med mer än tio ingredienser och det gör kanske du också, men faktum är att fler ingredienser inte alltid betyder mer jobb - detta är absolut inget krävande recept!


Jag har länge haft något emot morotsslantar - varför kan jag inte minnas.. Det kan ha varit en bojkott efter sommaren i USA när morotsslantarna var kokta till oigenkännlighet men det kan också ha varit från skolmaten. Nu har jag iallafall provat morotsslantar igen, och ändrat mening. Morotsslantar är toppen i grytor!


Det var länge sedan jag använde buljongtärningar i mitt kök. Ett tag fick jag bara nog av alla tillsatsämnen och för höga salthalter och fett så jag skippade den ingrediensen helt - jag kryddade bara mer själv istället. Personligen har jag inte saknat det men när jag hittade ekologiska grönsaksbuljongstärningar köpte jag dem. Det var dyrt och jag vet inte om jag känner nån skillnad från innan. Så du kan skippa dem, de är inte livsnödvändiga!


Gällande palsternackans storlek ska man vara lite försiktig, jag fick tag i en enorm en och fick betydligt mer gryta över än jag hade tänkt. Palsternacka smakar dock fantastiskt så det gjorde inte så mycket.

Av Jessica - 9 juni 2010 14:00

 


När man trodde att man visste allt om en person slänger han ihop en omgång muffins, säger till en att man inte får komma in och titta och att allt gått åt skogen och presenterar sedan dessa fantastiska muffins, finare än de flesta jag själv åstadkommit. Det kan vara därför jag älskar honom.


Jonas hallonmuffins surprise

12 st


125 g smör

2 dl socker

2 ägg

1 tsk vaniljpulver

4½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1½ dl mjölk

24 frysta hallon + 12 till garnering

florsocker

röd hushållsfärg

citronjuice


Rör smör och socker pösigt, tillsätt ett ägg åt gången under omrörning.

Blanda vaniljpulver, mjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen och mjölken i äggsmeten.


Fyll formarna till hälften, lägg ner två frysta hallon i varje form och täck med lite mer muffinssmet. Grädda mitt i ugnen vid 200 grader i 15 minuter eller till en provsticka kommer ut torr.


Blanda under tiden glasyren, några deciliter florsocker blandat med någon matsked citronjuice och hushållsfärg. Glasyren ska inte vara för rinnig men stelnar efter ett tag. Häll upp i en sprits och spritsa över de svalnade muffinsen. Dekorera med ett hallon.



Fluffiga kommentarer:

Muffinsformarna kommer från ikea och är väldigt trevliga och högre än vanliga muffinsformar. Jonas bakade muffinsen i formarna i en muffinsplåt varpå de blev ännu högre och finare.


Glasyren har inga bestämda mått, evt står det på förpackningen eller så gör du som Jonas och höftar, det blir sjukt bra ändå!


Av Jessica - 8 juni 2010 18:15

 


Detta receptet ska jag inte stjäla äran för. Det är Jonas som gjort hela jobbet från inhandling till deg till färdig pirog. Jag kan däremot ta äran för de fina sparrisarna och den goda såsen (ej på bild).


Sweetchilifraiche är ett nytt påhittat ord passande till denna uppfinningsrika rätt, hoppas det sprider sig :)



Jonas grönsakspiroger med sweetchilifraiche

10 piroger


25 g jäst

1 msk matolja

2½ dl mjölk

2 krm salt

1½ ägg + ½ till pensling

7-8 dl vetemjöl


3-4 dl strimlad rödkål

2 små gula lökar

6 champinjoner

½ gul paprika

½ röd paprika

½ liten zucchini

1 röd chili

½-1 msk soja

1 dl vatten

1-2 tsk spiskummin

2 krm salt

1 krm svartpeppar


sesamfrön

1 burk creme fraiche

sweet chilisås


Smula ner jästen i en bunke. Värm olja och mjölk till fingervärme.

Rör ut jästen med lite av degvätskan. Tillsätt resten av vätskan, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.


Strimla rödkålen, finhacka löken, champinjoner, paprikor och zucchini. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs grönsakerna i olja och tillsätt chili, soja, vatten och kryddorna. Sjud i 10 minuter och låt därefter svalna något.


Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda. Dela degen i 10 delar och kavla varje del till en tunn rund form. Lägg en klick fyllning i mitten av degen och vik över sidan, kläm till ändarna ordentligt så pirogen blir sluten. Lägg pirogerna på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa övertäckta i 15 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.


Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Blanda under tiden creme fraiche med sweetchilisås efter behag. Servera till pirogerna.



Klämmiga kommentarer:

Låt dig inte avskräckas över den gedigna ingredienslistan eller långa beskrivningen. Så fort deg är inblandad blir det lite längre tillvägagångsbeskrivning. Mycket goda piroger, fyllningen kan varieras in i det oändliga efter både säsong och smak.



Av Jessica - 6 juni 2010 08:45

 


Underbara lediga morgnar. När man vaknar allt för tidigt men ändå är nöjd med tillvaron, går ut i köket och sätter igång en deg. Dryga 1½ timme senare kan man servera dagens färskaste bröd till dem man gillar mest, det är tillfredsställelse på hög nivå.


Ett saftigt och väldigt fluffigt bröd med vetemjöl och dinkelfullkornsmjöl, ganska lös deg innan första jäsningen - don't worry, det blir jättebra!


Morotsdinkelbröd i långpanna

24 bitar, en långpanna 30x40 cm


5 dl mjölk eller vatten

50 g jäst

½ dl rapsolja

2 stora morötter (200 g)

1 tsk salt

2 msk ljus sirap

4 dl vetemjöl

8 dl fullkornsmjöl av dinkel + 1 dl till utbakning


Värm mjölken/vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke, häll över något av vätskan och rör ut jästen. Tillsätt resten av vätskan, rapsoljan, finrivna morötter, salt, sirap och sikta ner allt mjöl utom den sista decilitern till utbakningen. Arbeta ihop till en deg. Jäs övertäckt i 30 minuter.


Lägg ett bakplåtspapper i långpannan och mjöla detta. Ta upp degen på bakplåtspappret och knåda lätt. Platta ut degen så den täcker hela långpannan. Skär degen med en mjölad kniv i 24 bitar, nagga med en gaffel. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader.


Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Ta ut brödet ur långpannan och låt svalna på galler under bakduk.



Mjöliga kommentarer:

Första gången jag provat dinkelfullkornsmjöl, ljust och luftigt men ändå fiberrikt. Fanns ett spännande recept på mjölförpackningen på dinkelmüslipannkakor som jag tänker prova en söndagsmorgon. Ett av de första bröden som faktiskt är klart på den avsatta tiden i ugnen, sensationellt!



Av Jessica - 5 juni 2010 15:30

 


Vad passar bättre på en lat eftermiddagsfika än småkakor?

Från vänster, chaisnittar med rörsocker, moiras shortbread och krabbkakor med orginalrecept i grodform från Annas blogg. Sötsakerna vägs upp mot en kopp hälsosamt ingefärs-te, tillsammans gör de mirakel.


Nu var jag bortbjuden på en inflyttningsfest med havstema och vad passar då bättre med en flaska champagne än krabbkakor? Dessa småkakor smälter i munnen och är farligt söta, en plåt tar ungefär lika lång tid att göra som att äta - en bra lat ekvation för fikastunden!


Krabbkakor

35-40 st


200 g smör

4½ dl vetemjöl

2 msk vaniljsocker


1½ dl strösocker

röd hushållsfärg


Nyp ihop smör, vetemjöl och vanilj med fingerspetsarna till en deg. Låt stå kallt en stund. Blanda strösocker med några droppar hushållsfärg i en liten skål.


Kavla ut degen till ½ cm tjocklek och ta ut formar (denna krabbform är från Ikea i ett set som heter DRÖMMAR). Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen, 12 minuter vid 175 grader. Strö det färgade sockret över kakorna direkt när du tagit dem ur ugnen.

Av Jessica - 3 juni 2010 12:15




Så var dansterminen slut för denna gången, danseleverna var trötta på kanelbullar och pepparkakor och la in en request på morotsmuffins. Snäll som man är går man hem och svänger ihop en omgång, om jag får säga det själv, sinnessjukt goda muffins, som faktiskt nästan är bättre dagen efter!


Morotsmuffins med philadelphiaglasyr

12 stora, 40 små


2 stora morötter (ca 200 g)

2 dl valnötter + 1 dl till topping

6½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk kanel

½ tsk salt

200 g rumstempererat smör

1 dl brun farin

2 dl strösocker

2 ägg

2 dl mjölk


Glasyr

200 g philadelphiaost

3 dl florsocker

1 tsk citronjuice


Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finriv morötterna och hacka valnötterna till muffinssmeten grovt. Finhacka den sista decilitern och lägg åtsidan.


Sikta ner mjölet i en bunke och blanda med bakpulver, kanel och salt. Rör det rumstempererade smöret och sockret pösigt i en annan bunke. Vispa i ägg och mjölk. Rör ner mjölkblandningen i de torra ingredienserna och rör ordentligt.


Tillsätt morötter och valnötter och rör om igen. Fördela smeten i formar, fyll till 3/4. Grädda i ca 15 minuter på mittenfalsen eller tills en provsticka är torr. Låt muffinsen svalna på galler medans du gör glasyren.


Vispa philadelphia och florsocker jämnt och klumpfritt, smaka av med citronsaft. Låt muffinsen vara helt avsvalnade innan du brer på toppingen, avsluta med lite finhackade valnötter.



      Av Jessica - 2 juni 2010 14:45

       


      Varför inte fira fredag mitt i veckan? Vi ska på weekendresa till Barcelona nu så arbetsveckan är redan slut! Därför firar vi med lite annars klassisk fredagsmat.


      Det som tidigare varit kyckling är nu utbytt mot sojafileer kokta och marinerade och sedan stekta i panna. Jag kan rekommendera att prova sojabiffar och de andra tillgängliga alternativen, både för upplevelsen och miljön.


      Sojabiffarna tillagar du enligt anvisning på förpackningen, ju längre de får marinera desto godare blir de!


      Smörsås bearnaise-style

      2½ dl


      150 g smör

      5 vitpepparkorn

      2-3 persiljakvistar

      1 msk schalottenlök

      2 msk ljus vinäger

      4 msk vatten

      3 äggulor

      ½-1 krm salt

      dragon


      Smält smöret och ställ det åt sidan.

      Krossa vitpepparkornen och koka dessa med finhackad lök, persilja, vinäger och vatten tills hälften av vätskan avdunstat. Sila bort pepparen och häll i en skål tålig för vattenbad.


      Ställ skålen i en större kastrull med sjudande vatten (vattnet ska ej nå skålens botten). Vispa ner äggulorna i lagen och vispa tills blandningen tjocknar. Låt ej vattnet i stora kastrullen koka då äggen lättare skär sig vid höga temperaturer.

      När äggsnapsen tjocknat tar du skålen av vattenbadet.


      Fortsätt vispa medan du tillsätter det avsvalnade smöret, först droppvis och sedan i en tunn stråle under kraftig vispning. När såsen är tjock och blank smakar du av med salt och dragon. Servera!



      Smöriga kommentarer:

      Jag vet inte vilken såshatandemänniska som gjort bedömningen att denna sås skulle räcka till 4 port. Kanske om man får en klick på storleken av en matsked per person. Det är antagligen det mest näringsriktiga alternativet men det är inte verkligheten i vårt hem så ni får själva avgöra om ni tänker ride the gravytrain eller gå hälsovägen till toppen :)


      Jag använde en vanlig visp, det går ganske lättare med en elvisp men smakar så mycket bättre när armen värker av ansträngningen! Torkad dragon får man använda ganska stora mängder av (någon matsked), min matbutik hade ingen färsk dragon så jag vet ej exakta mängder för detta. Du märker när det smakar bearnaisesås - då har du fått tillräckligt :)

      Av Jessica - 1 juni 2010 14:30

       


      Vissa dagar när man kommer hem från jobb får det bara inte ta för lång tid att laga middag. Detta är en rätt som är klar till riset är kokt. Det tar inte mer än 25 minuter från att du står och sköljer riset tills du kan sätta dig ner vid bordet och äta, en perfekt snabbmiddag så man kan njuta av resten av den lediga kvällen samt få lunchlådor till dagen efter!




      Supersnabba linsgrytan

      6 port


      6 port ris

      1½ dl röda linser

      5 dl vatten

      1 ekologisk grönsaksbuljongtärning

      2 gula lökar

      1 röd paprika

      1 grön paprika

      1 liten burk majs

      1 vitlöksklyfta

      2 msk tomatpuré

      2 msk jordnötssmör

      salt, peppar

      lite chiliflagor eller något annat kryddigt

      isbergsallad


      Börja med att sätta igång riset enligt anvisningar på förpackningen. Skölj och koka linserna i vattnet tillsammans med buljongtärningen i ungefär 10 minuter. Under tiden hackar du lök, paprika, vitlök och steker detta i en stekpanna 2-3 minuter. Blanda ner grönsakerna i de mjuka linserna och rör ner resten av ingredienserna. Låt allt koka några minuter medan du sköljer salladen och dukar bordet. KLART!



      Snabba kommentarer:

      Detta receptet var ursprungligen för 4 port så vi gjorde 4 port ris. Vi fick otroligt mycket gryta över och åt resten av grytan med stora isbergsalladsblad som fick agera tortillabröd vilket gick mycket bra det med :)

      Ovido - Quiz & Flashcards