Alla inlägg under juni 2010

Av Jessica - 18 juni 2010 17:00

 


Ännu en kulinarisk upplevelse från Barcelona. På min favoritrestaurang i staden Bar Lobo blev Jonas serverad denna underbart enkla men smakfulla rätt och bara 20 m längre ner på smågatorna fick vi en helt annan tapas upplevelse. Rätten ser inte mycket ut för världen men överraskar desto mer. Barcelona är ganska fantastiskt, både i matväg och samtliga övriga kategorier. Jag vill åka tillbaka!


Pasta med mynta, lime och mozzarella

4 port


4 port pasta

1 boll mozzarella

2 lime

några stänglar mynta

salt och peppar

olivolja

parmesanost

evt. tillbehör: en avokado, 300g quornstrimlor


Koka pastan. Strimla bollen, spara lite av vätskan som osten legat i. Blanda vätskan med mozzarella, saften av två lime, grovhackad mynta, en skvätt olivolja samt salt och peppar. Häll såsen över den nykokta pastan, toppa med lite nyriven parmesan och servera som den är eller med lite quornstrimlor och avokado!

Av Jessica - 17 juni 2010 17:15

 


Efter en weekend till Barcelona har jag blivit inspirerad av den spanska matkulturen. Jag har varit i Spanien tidigare men då mest fått turistmat som jag tycker att man brukar få på semestrar utomlands. Katalanerna gav dock ett annat intryck, de gjorde riktigt mycket genuin katalansk mat, mycket tapas och mycket fisk vilket är helt fantastiskt, för de är så sjukt bra på det!


Några favoriter på resan var patatas brava (chilipotatis), friterade skivade kronärtskockshjärtan, gnocchi med päron och gazpacho. Andra riktiga specialare var monkfish (troligtvis marulk) i champagne och ananassås samt en riktigt god rårissallad med senapssås och grönsaker. de flesta av dem poppar nog upp inom kort, jag känner mig genuint inspirerad!


Som ett litet försök att anamma tapaskulturen gjorde jag mig själv en lätt middag på våra färska fina småpotatisar och lite het tonfisk. Snabbt, lätt och supersmaskigt!


Spicytuna med örtkryddad färskpotatis

2 port


20 små färskpotatisar

olivolja

salt, peppar

3 stänglar mynta

3 stänglar oregano

3 stänglar basilika

gräslök

chiliflagor

vitlöksflagor

1 burk tonfisk i olja, avrunnen

tabasco

torkade vitlöksflagor


Skrubba potatisen lätt, koka i lättsaltat vatten.


Riv/hacka de färska örterna och lägg ner i en bunke. Tillsätt olivolja och kryddor. Rör ihop till en dressing och släng ner de kokta varma potatisarna i kryddröran. Rör försiktigt runt tills dressingen täcker alla potatisarna (lättast att göra med händerna).


Låt tonfisken rinna av, skeda upp på en tallrik och stänk över tabasco och vitlöksflagor. Lägg upp potatisen och servera.


Örtglada kommentarer:

Örterna är så goda nu, smakfulla men ändå mjuka i smaken. Jag använde både färska kryddor och av min torkade bruschettakrydda med ungefär samma ingredienser som ovan för att få extra smak på det hela. Maten tog så lång tid att laga som potatisen tog att koka, jag älskar färskpotatis!



Av Jessica - 16 juni 2010 16:00

 



I can't believe it's not köttfärssås! En slogan få förunnad, men Jonas lyckades igen, som med det mesta han tar sig an i köket. Jag tror det handlar om att det inte finns samma rädsla för att misslyckas som jag brukar känna, totalt orädd, då brukar saker gå vägen :)


Fortfarande äts det inte så mycket kött här i huset, men en spaghetti och sojafärssås slinker alltid ner, speciellt nu när vi har balkongen fylld med färska örter!


Jonas mock-köttfärssås med sojafärs

4 port


4 port spaghetti

400 g fryst sojafärs

2 gula lökar

½ zucchini

6 champinjoner

1 burk krossade tomater

salt, peppar

2 msk tomatpuré

torkade vitlöksflagor

färsk basilika

färsk oregano

parmesanost


Koka spaghettin enligt anvisningar på förpackningen. Hacka alla grönsaker medan sojafärsen tinar i pannan. Tillsätt grönsakerna, krossade tomater, tomatpure, kryddor och de torkade vitlöksflagorna och låt småputtra 10 minuter.


Servera med spaghetti, färska kryddor och nyriven parmesanost.



Av Jessica - 15 juni 2010 20:45

 


Hmmm, tänker du.. Var har jag sett dessa småkakor förrut?

Troligtvis har du sett dem i choklad-vanilj utformning, de klassiska schackrutorna men eftersom jag håller mitt nyårslöfte och inte har ätit choklad i snart ett halvår - oj vad lång tid som gått av 2010 har jag gjort en omgång med smak av hallon-vanilj!


Hallonschackrutor

ca 40-50 st


4½+1 dl vetemjöl

1 dl socker

200 g smör

2 tsk vaniljsocker

2 tsk hallonsylt

röd hushållsfärg


Nyp samman mjöl, socker och smör med fingerspetsarna. Dela degen i två delar.

Smaksätt ena halvan med vaniljsocker (eller vaniljpulver mortlat med strösocker) och smaksätt den andra halvan med hallonsylt, hushållsfärg och den extra decilitern vetemjöl.


Rulla ut varje smak i fyra längder. Lägg en vaniljlängd brevid en hallonlängd i två lager.Tryck ihop rullen lite och lägg kylskåpskallt en stund. Skär skivor på ½ cm, ej tjockare. Lägg dem på ett bakplåtspappaer och grädda mitt i ugnen 10 minuter vid 200 grader (175 grader varmluft).


Rutiga kommentarer:

Passa kakorna noga i ugnen, de ska behålla sin ursprungliga färg!

Av Jessica - 14 juni 2010 15:00

 


 


Ett riktigt riktigt riktigt gött småkaksrecept, knapriga och gyllenbruna! Orginalreceptet gav dock 60 kakor, vilket man omöjligt kan äta av dessa underbara skapelser så jag har minskat ner det så ni inte får blodkärlsförfettning på köpet!


Jordnötssmörkakor

30 st


3½ dl vetemjöl

3 krm bikarbonat

125 g smör

1 dl strösocker

1 dl råsocker

1 ägg

~200 g crunchy jordnötssmör

1 krm salt


Sikta vetemjöl och bikarbonat i en liten bunke. I en annan bunke vispas smör och socker krämigt. Rör i mjölblandningen, ägg, jordnötssmör och salt. Rör samman till en slät deg. Slå in degen i plastfolie och kyl den minst två timmar men gärna över natten. Värm ugnen till 150 grader.


Forma degen till 30 bollar och lägg dem med 5 cm mellanrum på bakplåtpappersklädda plåtar. tryck ut den lätt med en gaffel doppad i vatten. Grädda kakorna gyllene i 20-25 minuter. Låt svalna på galler, förvara i lufttät burk.




Av Jessica - 13 juni 2010 08:15


Det är morgonen efter broloppet. Benen fungerar nog inte som de ska idag så bäst att ligga kvar ett tag till å servera frukosten lite senare än vanligt, det är trots allt söndag. En dag för avslappning, njutning och laddning i den följden. Vi börjar med att sova lite längre, sen slängs det ihop en fruktsallad och en härligt matig äpplecurryröra till ett gott grovt bröd och sen tänkte jag gå ut en sväng för att hjälpa kroppen bli min vän igen och ladda inför veckan som kommer.


Fruktsallad med passionsfrukt och valnötter

4 port


1 stor/2 små apelsiner

4 passionsfrukter

1½ dl frysta hallon

1 dl valnötter


Skala och klyfta apelsinen (filéa den om du har mod, lust och en vass kniv). Dela passionsfrukterna på hälften. Ta fram hallonen och grovhacka valnötterna.

Varva frukten i lager i små tumblers eller glas (frukten är så vacker att se på), avsluta med valnötter. NJUT!


Saftiga kommentarer:

Tänk på att inte få med hinnorna när du gröper ur passionsfrukten, de smakar inte jättegott. Det blev syrligt och friskt, är man lite känslig på morgonen kan man lätt tillsätta lite yoghurt och honung!


Mina arbetskamrater kokar alltid frysta bär innan de används, jag är inte så bra på det men har inte blivit magsjuk ännu (peppar peppar 7-9-13). Färska bär är självklart att rekommendera i sommarsäsongen!



Äpplecurryröra

4 port


2 äpplen

2-4 msk creme fraiche

1-2 msk curry

2 tsk mango chutney

salt


Skala äpplena och finhacka dem. Blanda med creme fraiche, curry, mangochutney och smaka av med en nypa salt.


Prova med 2-3 msk creme fraiche först - röran blir lätt för lös och man vill ju inte att den ska rinna av mackan! Garnera med lite fin grön persilja.



Av Jessica - 12 juni 2010 07:15

 

Idag, lördagen den 12 juni 2010 springer jag broloppet. Jag, som inte har löptränat mer än ett år, med en längsta tävlingsdistans på 5 km, ska springa en halvmara på 21 kilometer.


Varför? Kan man fråga sig själv. Men förra hösten, sedan när jag löptränat en sommar med goda resultat och såg anmälan till broloppet, en chans att springa över den bro som jag dagligen åker fram och tillbaka på mellan Malmö - Köpenhamn, ett lopp som anordnades år 2000 när bron invigdes och som förmodligen inte kommer att hållas igen efter i år, så tog jag chansen. Jag såg en sjukt peppande bild framför mig - jag kommer att ha sprungit en halvmara.


Efter den LÅÅÅÅÅNGA vintern med få träningsmöjligheter,en köksrenovering och en bihåleinflammation som inte släpper senare såg jag en annan bild framför mig - jag kommer att fullfölja loppet, jag bryr mig inte om tiden men jag ska klara det.


Och där står vi nu. Idag tar jag mig över Öresundsbron och det ska bli sjukt roligt.


En frukost som alltid känns bra i magen är en omelett. Proteiner och grönsaker samt en skiva gott bröd. Vi har nyligen köpt en råsaftcentrifug eller en juicemaskin eller vad det nu heter, och när vi gjorde morotsjuice får man härlig morotsmassa kvar i behållaren brevid, den hamnade fint i omeletten!


Ska även prova att göra selleribiffar efter sellerijuicen och en massa annat spännande. Återvinning är ordet!



Frukostomelett

2 port


2 dl finrivna morötter

1 gul lök

4 champinjoner

4 ägg

75 g fetaost

1 tsk tomatpuré

några stänk tabasco

salt, peppar

torkade chiliflagor

torkad skivad vitlök

2 rostade brödskivor

grönsaker + persilja som tillbehör


Finhacka lök och champinjoner, smula fetaosten och blanda tillsammans med morötterna i en bunke. Blanda ner äggen, tomatpurén, salt, peppar, chili och torkad vitlök tillsammans med grönsakerna och osten. Rör till en välblandad smet.


Stek på svag värme tills omeletten fått fin färg. Vänd med hjälp av en tallrik. Rosta två brödskivor, lägg upp omeletten med en brödskiva och grönsaker vid sidan av. Garnera med persilja.



Kryddiga kommentarer:

Torkad skivad vitlök är en av de bästa uppfinningarna någonsin, du får smak av vitlök som varken är stark eller dominerande. Några chiliflagor och lite tabasco gör susen en seg helgmorgon!

Av Jessica - 11 juni 2010 18:00

 


Jag har aldrig varit i Indien (ännu) så jag får förlita mig på att Deepak Chopras Lassirecept rättfärdigar drycken, för den är verkligen god!


Jag har varit laktosintolerant hela mitt liv. Under min uppväxt fanns det väldigt lite ersättningsprodukter i soja/ris/havreväg och jag fick oftast klara mig utan. Nu, när jag inte längre är så känslig som jag varit finns en hel uppsjö av produkter att välja mellan.


Lite mjölkprodukter klarar jag, speciellt i mat, men när det gäller mjölk och yoghurt äter jag fortfarande bara låglaktos/laktosfria produkter. Men min mage har ofta varit något av en berg- och dalbana ändå.


När jag beställde böcker för att läsa om hur jag kunde äta mig fri från min migrän hittade jag en bok av Deepah Chopra om perfekt matsmältning och Ayurveda och blev både klokare på min matsmältning och det Ayervediska tankesättet vilket var väldigt intressant och stämde på många plan, tror jag ska investera i en Ayurvedisk kokbok nu när jag försöker äta mer vegetarisk mat.


Iallafall fanns detta härliga recept på Lassi i boken, för att lugna magen och hjälpa matsmältningen. Kan drickas dagligen till frukost, mellanmål eller som hyggedrink en fredagkväll. Allt för att hjälpa sin mage bibehålla en sund bakterieflora trots all stress den utsätts för dagligen. Jag har också lärt mig att äta långsamt och njuta av maten jag äter, nu tar det ca en halvtimme att äta istället för en kvart :) Det tackar min mage också för :)


Lassi

1 liter, 4 små glas


½ tsk kardemumma

1 nypa saffran

3 msk varmt vatten

5 dl yoghurt

5 dl kallt vatten

2 msk socker


Mortla kardemumman om det är frön. Mixa kardemumma, saffran och 3 msk varmt vatten 10 sekunder i en bringare. Tillsätt yoghurt, kallt vatten och socker och mixa tills allt blandat sig igen. Förvara i kylen till servering. Dekorera med några kardemummakärnor och saffranstrådar.


Mjuka kommentarer:

Jag kan lätt dricka en hel bringare av detta själv. Passar perfekt bara som mellanmål eller till en kryddig indisk middag kan jag tänka mig. Min mamma har köpt saffran till mig i Spanien, i en fin glasburk med långa trådar saffran som smakade helt gudomligt. Trots att saffran är så dyrt borde man använda det liiite oftare än bara en gång om året - här har ni första ursäkten till att springa ut och köpa en påse saffran, nu genast!


Ovido - Quiz & Flashcards