Direktlänk till inlägg 24 juni 2010
Om någon krisar över en kaka till midsommar kan ni sluta oroa er nu. Här är en saftig, fräsch kaka med lime curd som bara blir bättre om den får stå till imorgon!
Passar perfekt efter en gedigen middag med sin syrliga smak!
Sockerkaka med limecurd
1 kaka
150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
3 ägg
en lime, saft och skal
4 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
4 lime, saft och skal
2 dl socker
2 ägg
100 g rumsvarmt smör
2 lime till dekoration
3 dl florsocker+dekoration
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en kransform, ca 1½ liter. Rör smör och socker vitt och poröst, tillsätt äggen ett åt gången och rör smeten slät mellan varje ägg. Tillsätt limeskalet och sikta ner vetemjöl och bakpulver. Tillsätt limesaften till sist och rör smeten slät. Bred ut jämnt i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna i formen innan du stjälper upp den och låter den svalna helt.
Lägg limeskalet i en tjockbottnat kastrull med limesaften och halva mängden socker. Låt sjuda och därefter svalna. Vispa äggen och resten av sockret vitt och fluffigt i en annan skål, häll ner i den avsvalnade limelagen under omrörning.
Sätt igång ett vattenbad på svag värme och låt curden sjuda under omrörning tills den tjocknar, får ej koka! Ta kastrullen av värmen och tillsätt smöret klickvis under omrörning. Ställ svalt att kallna.
Dela kakan i tre delar och bre ut limecurd mellan varje lager. Låt stå svalt för att dra några timmar, gärna över natt.
Till servering siktas florsocker över kakan, härefter blanda 1 dl florsocker med ca 1 tsk limejuice och garnerar kakan. Riv limeskal och strö över, skiva härefter limen och dekorera. Servera och NJUT!
Kommentarer:
I receptet ovan är limecurden dubblerad i mängd. Jag gjorde kakan med halva satsen limecurd och den försvann helt i tårtan efter några timmar, man kunde smaka den men inte se den och det tycker jag att vi ska ändra på! Det blir ingen stor mängd curd av ett ägg och en lime och limecurd är riktigt gott så här gäller Jonas mammas princip stenhårt - dubbelt av det goda :)
Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :) På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången! Ha det...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | ||||
7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 |
24 | 25 |
26 | 27 | |||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|