Direktlänk till inlägg 21 juni 2010

Keema på sojafärs

Av Jessica - 21 juni 2010 18:00

 


Nu blir det indiskt! Keema är en traditionell köttfärsrätt från Indien och Pakistan på lamm eller get(?) med ärtor eller potatis.'


Smakade mycket gott det här, jag kände igen det från någon rätt jag ätit tidigare men kunde inte komma på vilken. Riktigt god enkel rätt!


Keema på sojafärs

4 port


4 port ris

2 pitabröd


1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor

4 cm ingefära

2 gröna chilifrukter

3 msk olja

500g uppblötad sojafärs

2 msk garam masala kryddblandning

400 g krossade tomater

2 tsk matlagningsyoghurt

salt, peppar

200 g frysta ärtor

koriander


Koka riset och sätt ugnen på 200 grader.

Finhacka lök, vitlöksklyftor och chili. Riv ingefäran. Värm oljan i en stor stekpanna och wok och stek kryddorna gyllene. Tillsätt sojafärsen och kryddorna och stek i någon minut. Tillsätt härefter krossade tomater, yoghurt samt salt och peppar. Tillsätt vatten om den verkar torr och låt koka i 30 minuter tills vätskan kokat in. Tillsätt de frysta ärtorna och fortsätt koka i 5 minuter.


Strö över några korianderblad och servera med ris, pitabröd och evt mer yoghurt.




Kryddiga kommentarer:

Det skulle vara garam masala kryddblandning i denna rätt, men den enda typ jag hittade i min butik hade socker och potatisstärkelse som huvudingrediens så jag läste vilka kryddor de hade i och gjorde min egen kryddblandning på paprika, lök, purjolök, spiskummin, kardemumma, cayennepeppar och ingefära.Purjolöken finhackade jag bara så min mix var mer än 2 msk.


Man kan välja om man vill ha ris eller pitabröd eller vad man nu vill ha till men jag har inte lärt mig det där med mängder av torkad sojafärs så jag får alltid sjukt mycket färs, därför gjorde jag både ris och pitabröd så det fanns ordentligt med tillbehör till matlådorna!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards