Direktlänk till inlägg 20 juni 2010

Päronsmulpaj med vaniljfraiche

Av Jessica - 20 juni 2010 13:30

 


Om man har tre mogna päron i fruktskålen som man inte kommer hinna äta innan de måste slängas, vad vore smarare och mer miljövänligt en att slänga ihop en klassisk smulpaj för att kunna njuta av päronen ännu längre? Svaret är ingenting. Vi sätter igång.


Nästan alla människor har ingredienser till ett smultäcke hemma, sen kan man variera frukterna efter vad fruktskålen har att erbjuda. Snulpajer brukar dock bli ganska sötsliskiga så vi gör ett syrligt cremefraichebaserat tillbehör.


Päronsmulpaj med vaniljfraiche

1 paj


3 mogna päron

175 g smör

2 dl vetemjöl

1½ dl havregryn

3/4 dl socker/råsocker

1 tsk bakpulver

½ krm salt

1 tsk kardemumma

1 burk creme fraiche

vaniljpulver

honung


Smält smöret.Skala och skiva päronen tunnt, lägg i botten av en pajform.

Blanda vetemjöl, havregryn, socker, bakpulver, salt och kardemumma i en bunke. Slå över smöret och arbeta snabbt till en deg. Strö degblandningen över päronen och grädda i 200 grader varm ugn 20-25 minuter.


Rör under tiden ihop en burk creme fraiche med vaniljpulver och lite honung.


Smuliga kommentarer:

En av få tillfällen där Jonas mammas toppingregel (dubbelt så mycket av det goda) inte gäller. Jag var extremt sötsugen och provade, blev så sött att jag trodde jag skulle få diabetes på kuppen! Servera heller inte vaniljglass till som på bilden, det gör inte smulpajen rättvisa!

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se