Direktlänk till inlägg 19 juni 2010
Jag har länge varit sugen på att göra min egen pasta. Nu är inte gnocchi pasta pasta men det är ett hantverk none the less. Det var inte särskilt svårt men något kletigt, bara man håller händerna fuktade under hela formandet säger de själva till när de är färdigkokta! Jag utlovar en riktigt lyxig middag om du bara ger dem en chans!
Glöm inte att servera förrätten med ruccola- och pinjenötspesto och fräsch ricottadip med ett gott bröd, annars är det lätt att överäta av dessa goda bollar!
Gnocchi av spenat och ricotta
4 port
200 g färsk spenat
en handfull persilja
1 vitlöksklyfta
140 g ricotta
85 g vetemjöl
2 ägg
100 g riven parmesanost + extra till garnering
färskt riven muskotnöt
salt, peppar
olivolja
ca 20 g ruccola till servering
Koka upp ca 1 L vatten i vattenkokaren eller på spisen. Skölj spenaten noga och lägg i en stor bunke. Häll det kokande vattnet över spenaten, låt dra i ca 2 min. Häll därefter av vattnet, skölj grundligt och krama sedan ur så mycket vätska som möjligt ur spenaten, finhacka och lägg i en skål.
Tillsätt finhackad persilja, vitlök, ricotta, mjöl, ägg, parmesanost och en ordentlig omgång riven muskotnöt. Salta och peppra ordentligt. Rör ihop med en gaffel till en fin smet. Forma valnötsstora bollar med väl fuktade händer, lägg på en stor tallrik och låt stå i kylskåp minst 30 minuter.
När det är dags att tillaga gnocchin värmer du ugnen på 200 för att rosta brödet till förrätten och värma tallrikarna du ska servera på. Sätt på en stor kastrull med vatten och låt koka. När vattnet kokar sänker du värmen så att det bara sjuder och släpper ner 8-10 gnocchi åt gången i kastrullen. De sjunker först till bottnen men flyter upp när de är färdiga, de ska då ligga ca 1 minut extra vid ytan.
Flytta gnocchin med en hålslev till en ugnsform och håll varma i ugnen eller övertäckta med folie medan du gör resten av gnocchin. Servera på varma tallrikar med ruccola, olivolja och en generös mängd parmesanost.
Old-school kommentarer:
Det här med att värma tallrikarna tänker du, är inte det helt onödigt? Svaret är Nej. Ugnen står ändå på och det gör skillnad. Min morfar serverade inte mat på kalla tallrikar, någonsin - och hans mat var fantastisk ur alla spekter, så jag litar på hans förnuft och talang och värmer tallrikarna. Det borde du också göra.
Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :) På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången! Ha det...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | ||||
7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 |
24 | 25 |
26 | 27 | |||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|