Direktlänk till inlägg 19 juni 2010

Gnocchi av spenat och ricotta

Av Jessica - 19 juni 2010 16:00

 


Jag har länge varit sugen på att göra min egen pasta. Nu är inte gnocchi pasta pasta men det är ett hantverk none the less. Det var inte särskilt svårt men något kletigt, bara man håller händerna fuktade under hela formandet säger de själva till när de är färdigkokta! Jag utlovar en riktigt lyxig middag om du bara ger dem en chans!


Glöm inte att servera förrätten med ruccola- och pinjenötspesto och fräsch ricottadip med ett gott bröd, annars är det lätt att överäta av dessa goda bollar!


Gnocchi av spenat och ricotta

4 port


200 g färsk spenat

en handfull persilja

1 vitlöksklyfta

140 g ricotta

85 g vetemjöl

2 ägg

100 g riven parmesanost + extra till garnering

färskt riven muskotnöt

salt, peppar

olivolja

ca 20 g ruccola till servering


Koka upp ca 1 L vatten i vattenkokaren eller på spisen. Skölj spenaten noga och lägg i en stor bunke. Häll det kokande vattnet över spenaten, låt dra i ca 2 min. Häll därefter av vattnet, skölj grundligt och krama sedan ur så mycket vätska som möjligt ur spenaten, finhacka och lägg i en skål.


Tillsätt finhackad persilja, vitlök, ricotta, mjöl, ägg, parmesanost och en ordentlig omgång riven muskotnöt. Salta och peppra ordentligt. Rör ihop med en gaffel till en fin smet. Forma valnötsstora bollar med väl fuktade händer, lägg på en stor tallrik och låt stå i kylskåp minst 30 minuter.


När det är dags att tillaga gnocchin värmer du ugnen på 200 för att rosta brödet till förrätten och värma tallrikarna du ska servera på. Sätt på en stor kastrull med vatten och låt koka. När vattnet kokar sänker du värmen så att det bara sjuder och släpper ner 8-10 gnocchi åt gången i kastrullen. De sjunker först till bottnen men flyter upp när de är färdiga, de ska då ligga ca 1 minut extra vid ytan.


Flytta gnocchin med en hålslev till en ugnsform och håll varma i ugnen eller övertäckta med folie medan du gör resten av gnocchin. Servera på varma tallrikar med ruccola, olivolja och en generös mängd parmesanost.Old-school kommentarer:

Det här med att värma tallrikarna tänker du, är inte det helt onödigt? Svaret är Nej. Ugnen står ändå på och det gör skillnad. Min morfar serverade inte mat på kalla tallrikar, någonsin - och hans mat var fantastisk ur alla spekter, så jag litar på hans förnuft och talang och värmer tallrikarna. Det borde du också göra.
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se