Direktlänk till inlägg 8 juni 2010

Jonas grönsakspiroger med sweetchilifraiche

Av Jessica - 8 juni 2010 18:15

 


Detta receptet ska jag inte stjäla äran för. Det är Jonas som gjort hela jobbet från inhandling till deg till färdig pirog. Jag kan däremot ta äran för de fina sparrisarna och den goda såsen (ej på bild).


Sweetchilifraiche är ett nytt påhittat ord passande till denna uppfinningsrika rätt, hoppas det sprider sig :)



Jonas grönsakspiroger med sweetchilifraiche

10 piroger


25 g jäst

1 msk matolja

2½ dl mjölk

2 krm salt

1½ ägg + ½ till pensling

7-8 dl vetemjöl


3-4 dl strimlad rödkål

2 små gula lökar

6 champinjoner

½ gul paprika

½ röd paprika

½ liten zucchini

1 röd chili

½-1 msk soja

1 dl vatten

1-2 tsk spiskummin

2 krm salt

1 krm svartpeppar


sesamfrön

1 burk creme fraiche

sweet chilisås


Smula ner jästen i en bunke. Värm olja och mjölk till fingervärme.

Rör ut jästen med lite av degvätskan. Tillsätt resten av vätskan, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.


Strimla rödkålen, finhacka löken, champinjoner, paprikor och zucchini. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs grönsakerna i olja och tillsätt chili, soja, vatten och kryddorna. Sjud i 10 minuter och låt därefter svalna något.


Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda. Dela degen i 10 delar och kavla varje del till en tunn rund form. Lägg en klick fyllning i mitten av degen och vik över sidan, kläm till ändarna ordentligt så pirogen blir sluten. Lägg pirogerna på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa övertäckta i 15 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.


Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Blanda under tiden creme fraiche med sweetchilisås efter behag. Servera till pirogerna.



Klämmiga kommentarer:

Låt dig inte avskräckas över den gedigna ingredienslistan eller långa beskrivningen. Så fort deg är inblandad blir det lite längre tillvägagångsbeskrivning. Mycket goda piroger, fyllningen kan varieras in i det oändliga efter både säsong och smak.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards