Direktlänk till inlägg 6 juni 2010

Morotsdinkelbröd i långpanna

Av Jessica - 6 juni 2010 08:45

 


Underbara lediga morgnar. När man vaknar allt för tidigt men ändå är nöjd med tillvaron, går ut i köket och sätter igång en deg. Dryga 1½ timme senare kan man servera dagens färskaste bröd till dem man gillar mest, det är tillfredsställelse på hög nivå.


Ett saftigt och väldigt fluffigt bröd med vetemjöl och dinkelfullkornsmjöl, ganska lös deg innan första jäsningen - don't worry, det blir jättebra!


Morotsdinkelbröd i långpanna

24 bitar, en långpanna 30x40 cm


5 dl mjölk eller vatten

50 g jäst

½ dl rapsolja

2 stora morötter (200 g)

1 tsk salt

2 msk ljus sirap

4 dl vetemjöl

8 dl fullkornsmjöl av dinkel + 1 dl till utbakning


Värm mjölken/vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke, häll över något av vätskan och rör ut jästen. Tillsätt resten av vätskan, rapsoljan, finrivna morötter, salt, sirap och sikta ner allt mjöl utom den sista decilitern till utbakningen. Arbeta ihop till en deg. Jäs övertäckt i 30 minuter.


Lägg ett bakplåtspapper i långpannan och mjöla detta. Ta upp degen på bakplåtspappret och knåda lätt. Platta ut degen så den täcker hela långpannan. Skär degen med en mjölad kniv i 24 bitar, nagga med en gaffel. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader.


Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Ta ut brödet ur långpannan och låt svalna på galler under bakduk.



Mjöliga kommentarer:

Första gången jag provat dinkelfullkornsmjöl, ljust och luftigt men ändå fiberrikt. Fanns ett spännande recept på mjölförpackningen på dinkelmüslipannkakor som jag tänker prova en söndagsmorgon. Ett av de första bröden som faktiskt är klart på den avsatta tiden i ugnen, sensationellt!



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards