Direktlänk till inlägg 29 maj 2010

Söndagsfrukost för de hälsosamma

Av Jessica - 29 maj 2010 07:45

 


Imorgon är det mors dag. Varför inte överraska med en härlig frukost eller några nyttiga rawfoodinspirerade morotsmuffins? Mycket kan du förbereda idag!


På söndagsbordet har jag planerat ett Nöt- och russinbröd, gurksallad, cashewnötssmör med apelsin samt mangovaniljsylt.


Brödet kan man däremot inte fuska med, jag har dock ett recept på nattjästa fukostbröd men det har jag inte hunnit testa ännu så det är bara att ställa klockan och sätta igång!


Gurksallad

6 port


1 gurka

3-4 msk creme fraiche

1 vitlöksklyfta

75 g fetaost

salt och peppar


Skär gurkan i skivor och dela därefter varje skiva i fyra delar. Pressa vitlöken, smula fetaosten och blanda detta med creme fraiche i en skål. Blanda ner gurkan och smaka av med salt och peppar.


Kommentarer:

Lite tzatsiki är det allt över denna gurksallad, men den är väldigt god! Serveras frukosten i ottan kanske man ska utesluta vitlöken, till senfrukost passar den perfekt!



Cashewnötssmör med smak av apelsin

ca 1 dl


1-1½ dl osaltade cashewnötter

½ apelsin, skal och saft

1-2 dl vatten

några nypor vaniljpulver/vaniljsocker


Mixa cashewnötter med saften av en halv apelsin och vatten till krämig konsistens, tillsätt mer vatten om det behövs. Riv ner apelsinskalet och smaka av med vaniljpulver/vaniljsocker.


Kommentar:

Detta här är i stort sett toppingen till de rawfoodinspirerade morotsmuffinsen varpå man kan göra lite extra och ha som pålägg, mycket mumsigt!


Med vaniljpulver menar jag min nya upptäckt, istället för vaniljsocker finns det nu flera sorters vaniljtillsatser. Jag köpte först en med vaniljessens i flytande form från dr.oetker Mycket sliskigt och syntetiskt. Den skrotade jag snabbt!


I samma matbutik (Coop) har jag nu hittat en liten glasburk med ekologiskt bournon vanilla powder. Du kan dessutom göra ditt eget vaniljsocker genom att mortla detta pulver med vanligt strösocker - fantastiskt! Och det härligt bruna pulvret får allt att se så autentiskt ut - även om man inte har råd med vaniljstänger!



Mangovaniljsylt

1 burk à 350-400 g


1 mango (ca 350 g)

syltsocker (ca 175 g)

1 tsk vaniljpulver


Skala och finhacka mangon, blanda med syltsockret i en tjockbottnad kastrull. Koka kraftigt i 5 minuter. Smaka mot slutet av med vaniljen. Skumma av och låt svalna innan du häller upp sylten i en ren burk.



Insyltade kommentarer:

Min mango var extremt mogen så det var inget finhackande här inte, det var en stor omgång mangomos som hamnade i kastrullen. Följ anvisningarna på syltsockerpaketet. För lättsockrad sylt är hälften av fruktens vikt = sockermängden.


 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards