Direktlänk till inlägg 28 maj 2010

Risotto med bönor och blekselleri

Av Jessica - 28 maj 2010 15:00

   


Kan ni se vad som nalkas till middag?

Ja jag vet, titeln har redan avslöjat svaret men vad gör väl det?


Jag har lagat risotto för första gången i mitt liv. Jag skulle ha lagat en risotto med ärtor och ärtskott, men dessa fanns inte på Möllan och jag ville inte ha frysta så det fick bli någon sorts spröda bönskidor, lite fint skivad blekselleri och en omgång groddade alfalfafrö!


Jag har haft något risottorecept i min receptpärm i många år, men jag har aldrig fått det hemma. Det verkade avancerat att stå och röra i en halvtimme, jag ska inte ljuga - det kändes i armen men det var väl värt besväret, oj vad gott det var!


När ärtorna är i säsong ska jag göra en omgång risotto mer och säkert fler efter det. Lyxigt och enkelt på samma gång. Fantastiska italienare, hur skulle min matvardag se ut utan er?


Risotto med  bönor och blekselleri

4 port


50 g smör

2 gula lökar

300 g bönskidor

1,7 liter ekologisk grönsaksbuljong (3 tärningar)

350 g arborioris

2 dl vitt vin

25 g parmesan

2 stjälkar blekselleri

peppar

en handfull alfalfagroddar

olivolja, några skvättar


Smält smöret i en stor tjockbottnad kastrull, tillsätt finhackad lök och låt svetta i ca 10 minuter tills löken är genomskinlig och mjuk. Häll ner riset i kastrullen och fräs med löken i en minut. Tillsätt vinet och koka under konstant omrörning tills vinet absorberats. Fortsätt på samma vis med en slev buljong åt gången, konstant rörande i kastrullen tills buljongen är slut och riset är krämigt och mjukt (detta tar ca 20-30 minuter).


Rör ner diagonalt skivade bönskidor, fint skivad blekselleri, parmesan och peppar, ställ av kastrullen och låt stå i fem minuter. Rör om en sista gång, skeda upp på tallrikar, dekorera med groddar och ringla en god olivolja över risotton.



Krämiga kommentarer:

Jag är sjukt imponerad, över risotto och över mig själv. Jag har nyligen insett skillnader av olivoljans kvalitet. När Jamie Oliver, Nigella och MatTina hällde olivolja över långt de flesta rätter de lagade blev jag arg. Inte bara olja i maten nej sen ska maten också ta simborgarmärket i olivolja.


Kanske för att jag inte insåg funktionen med oljan. Jag köpte den inte att steka i eftersom den inte tåler så höga temperaturer varför skulle jag då ha den över maten i annat än salladsdressing? Vi har mer använt alloljor som raps- och solrosolja som fungerar bra att laga mat i men som inte smakar ett dyft.


Nu har jag hittat en olja som jag tycker är riktigt god, det är Fontanas Extra Virgin olivolja - den smakar faktiskt något. Den smakar så pass mycket att den tillför något till maträtten, som risotton, eller bruschettan med aubergine och halloumi men inte gör maten extra oljig som jag trodde. Sjukt nöjd med denna insikt - tycker fortfarande dock att tv-kockarna överdriver något med deciliter efter deciliter. Lagom är bäst i landet Sverige!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards