Direktlänk till inlägg 25 maj 2010

Polentagröt

Av Jessica - 25 maj 2010 19:00



Min mormor och morfar har alltid bott inom gångavstånd från oss när vi växte upp. De dagar jag var ledig eller hemma från skolan spenderade jag oftast uppe hos dem, faktiskt ända upp i tonåren.


Från den tiden har jag några favoriträtter som de brukade laga när jag var där.

En av dem var fake-canneloni (köttfärsfyllda pannkakor) och en annan goding var denna - polentagröten.


Mormor åt alltid polentagröt med russin om morgonen. Polentagröten är gjord på polentagryn och är lika mjuk i smaken som mannagrynsgröt men med en svag smak av majs.


Detta känns som riktig comfortfood, numera äter jag den oftast på kvällen och räknar precis som med mannagrynsgröt alltid 2 port / person :)


Polentagröt

4 (2) port


9 dl mjölk

1 dl polenta

1 tsk rårörsocker/socker

½ tsk salt

evt. en handfull russin


Koka upp mjöken. Vispa ner polentagrynen och sänk värmen. Låt sjuda i ca 6 minuter, blanda ner russinen den sista minuten. Smaka av med salt och servera.


Gryniga kommentarer:

Polentagröten kan serveras med allt möjligt; mjölk, sylt, mos, frukt eller bär. Jag tycker inte det behövs något socker om man har sylt eller någon annan frukt.  

 
 
Monica

Monica

22 oktober 2010 18:00

Hej!
Jättekul att du lägger upp recept på polentagröt - det är så få som känner till det i Sverige :)

Men en liten rättelse, polenta är inte polentagryn utan majsgryn. Det äts ofta i fattiga länder eftersom det där, till skillnad från här, är väldigt billigt (fem kg för ca tio kr) och innehåller mycket näring och mättar jättelänge.

Det är också jättegott att blanda i potatismos.

Tack för många bra recept :)

http://monica-travelling.blogspot.com

Jessica

22 oktober 2010 22:24

Hej Monica,

tack för din kommentar.

Polenta är det italienska namnet för majs, därav benämningen polentagryn. Majsgröt låter inte riktigt lika spännande :)

MVH Jessica

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Skapa flashcards