Direktlänk till inlägg 24 maj 2010

Rawfoodinspirerade morotsmuffins

Av Jessica - 24 maj 2010 17:53

 


Jag har varit sugen på rawfood ganske länge nu. Jag har samlat på mig några recept som står på tur att testas.


Om det är strikt rawfood du är ute efter ska oraffinerat socker och oljor användas i receptet (såsom råsocker och avokadoolja). Jag har ingen oraffinerad olja hemma så jag använde jordnöts- eller rapsolja, minns ej helt.


Jag känner att rawfood är intressant ur näringsperspektiv men det är inget levnadssätt som lockar mig. Att äta mycket grönsaker, nötter och frukter samt naturliga och ekologiska råvaror tycker jag är toppen, men att köpa torkugn och annat för att baka bröd och kakor men inte komma över 42 grader tycker jag är lite överkurs.


Därför kastar jag mig ut i världen av raw food med en härlig omgång muffins, sinnessjukt goda och mättande till fika eller frukost.


Rawfoodinspirerade morotsmuffins

7 st


2½ dl valnötskärnor

2½ dl russin

5 dl rinrivna morötter

3/4 dl kokosflingor

1 msk stötta linfrön

1 tsk olja

kanel

muskotnöt


"Glasyr":

3 dl osaltade cashewnötter

ca 2 dl vatten

1 apelsin, saft och skal

1 tsk bourbon vanillapowder

evt lite råsocker


Mixa valnötter och russin i en matberedare/mixer till småbitar. Tillsätt morötter, kokosflingor, linfrön, olja och kryddor och fortsätt mixa till en formbar massa. Fördela i muffinsformar av silikon eller i papper i en muffinsplåt, platta till bottnen och ställ i kylen en liten stund.


Under tiden mixar du "glasyren". Vätskemängden är lite osäker beroende av apelsinens storlek men börja med lite i taget och fortsätt tills du är nöjd med konsistensen - den ska vara lätt att bre över muffinsen! Riv ner apelsinskalet och smaka av med vaniljpulver och evt. lite råsocker.


Vänd muffinsformen upp och ner på ditt serveringsfat och lossa försiktigt på muffinsformen. Bre över glasyren och dekorera med en apelsinskiva!



Inspirerade kommentarer:

Min stavmixer var inte så glad på mig efter detta äventyret, det är lite kämpande som gäller innan morötterna och de blötare ingredienserna kommer i - jag tror helt enkelt att man ska använda en matberedare om man har en!


Jag använde pappersformar som jag satte ner i små metallformar jag fått av min farmor för att de skulle hålla formen. I andra rawfoodmuffinsrecept (långt ord) har jag sett att silikonformar används, jag vet inte om de skal oljas innan man det vore kanske en god ide. Massan är lite känslig för tryck - även efter den fått en tur i kylen.







 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards