Direktlänk till inlägg 9 maj 2010

Moiras shortbread

Av Jessica - 9 maj 2010 22:20

Jag tror att det är fullständigt omöjligt att åka till Skottland utan att äta shortbread. Lika omöjligt som att tacka nej till haggis när man bjuds :) Begge specialiteter lika goda, till trots för alla fördomar!


Just dessa shortbread är Marys mamma Moiras recept, som jag tackat och bockat och bytt mot en genuin svensk köttbullsmiddag inklusive importerad ekologisk lingonsylt (som de gillade väldigt mycket, dock inte tillräckligt mycket för att vilja  prova den till sin blodkorv - trots mina åtaliga övertalningsförsök).


Här har vi iallafall Moiras kända shortbread med min favoritservis.



Moiras shortbread

50 st


250 g/ ca 4 dl vetemjöl

85 g/ ca 2 dl majsmjöl

85 g/ ca 1 dl socker

en nypa bakpulver

225 g smör


Blanda alla torra ingredienser i en skål. Smält smöret och häll över mjölblandningen. Platta ut till 1½ cm tjocklek, ta ut formar och lägg på bakplåtspapper. Baka vid 160 grader på mittenfalsen i 45 minuter, låt svalna på galler.


Wee-comments:

Smakar fantastiskt, utan en massa slit och jobb. Jonas fick dock pricka kakorna medan jag gjorde resten, väl uttagna börjar de torka direkt och spricker lättare.


Det finns många recept på shortbread, vissa har lite vaniljsocker i sig vilket jag ska prova nästa gång. Andra får socker ovanpå. Vissa får syltfyllning imellan sig och toppas med glasyr och ett cocktailkörsbär, men då heter det empirebiscuit och riktigt så avancerad shortbreadbakare är jag inte ännu :)


     Nästan som originalet!

 
 
Skönhetsbloggen!

Skönhetsbloggen!

24 maj 2010 16:45

Vilken härlig blogg! :)

http://frida.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards