Direktlänk till inlägg 3 april 2010

All In hamburgerkväll

Av Jessica - 3 april 2010 17:30


Hamburgerkvällen är något jag minns från när jag växte upp. Vi sa alltid McDonalds, McDonalds! när det var dags för fredagsmys 1990-style (för Burger King var typ obefintlig när jag var liten, vi hade däremot Clock och tidiga Max, men McDonalds var mest poppis :) och mamma envisades med att göra egna hamburgare och även om det var jättegott så skulle man klaga ändå för man fick ju ingen leksak och så vidare och så vidare..


Min mamma gjorde däremot en jättegod hamburgerdressing på creme fraiche, chilisås och socker. Det ni, det är old school hamburgerdressing!


När vi inte äter så mycket köpe-skräpmat får man göra sin egen. Jag var riktigt sugen på att prova min mandolin till perfekta pommes och hade ett recept på ketchup som suttit i pärmen ett tag.


Vi har även gjort en hamburgerdressing med curry och bostongurka samt bakat våra egna hamburgerbröd. Stor succé!



Hamburgerbröd

10 st


25 g jäst

25 g smör

2,5 dl mjölk

½ tsk salt

1 tsk strösocker

~7 dl vetemjöl

sesamfrön


Smält smöret i en bunke, häll över mjölken och värm till fingervarmt (lättast i mikron). Smula ner jästen i en annan bunke, häll på lite av degvätskan och rör ut jästen. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i minst 30 minuter.


Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela i 10 delar och forma dem till runda bollar. Doppa varje topp i sesamfrön på en tallrik och vidare på en bakplåtspappersklädd plåt. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå bullarna och platta sedan till bollarna ordentligt med en annan plåt till ca 1½ cm tjocklek. Låt jäsa 30-45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.


Grädda hamburgerbröden i 7-8 minuter mitt i ugnen, låt svalna under bakduk.



    Hamburgerdressing

    4 port


    200 g bostongurka
    2 matskedar majonäs
    2 dl creme fraiche
    2 tsk curry
    1 tsk salt


    Blanda alla ingredienser i en skål. Smaka av med 1 tsk curry åt gången, ska evtl en tesked socker i för att balansera smakerna. Använd i hamburgaren eller att doppa pommes i!



    Ketchup

    1 omgång


    4 tomater

    3 vitlöksklyftor

    2 msk olivolja

    1 tsk curry

    1 tsk kummin (inte spiskummin)

    1 msk farinsocker

    ½ tsk salt

    1 nypa svartpeppar

    1 dl tomatpuré


    Värm ugnen till 200 grader. Skölj och skiva tomaterna, skala och skiva vitlöksklyftorna. Droppa ut oljan i en långpanna eller på en bakplåtsklädd plåt, lägg tomatskivorna sida vid sida. Strö över vitlök, curry, kummin, farinsocker, salt och peppar. Stek mitt i ugnen ca 30 minuter.


    Kör allt i en matberedare till krämig konsistens, blanda med tomatpuré och häll upp på lufttät burk.


    Kom-nu-ketchup-kommentarer:

    Detta receptet fanns som City Grills ketchup. Jag vet inte var city grillen ligger men god ketchup gör de iallafall.


    Eftersom ketchupen inte har någon sorts konserveringsmedel ska man nog inte göra en alltför stor sats åt gången, jag vet inte ännu hur länge den håller.

    Men den är väldigt välsmakande och skulle nog kunna användas som tomatbas i köttfärssås, pastarätter mm så den går nog åt!





    Hamburgerbiffar

    8 st


    500 g nötfärs

    1 stor finriven morot

    1 finriven lök

    salt, peppar


    Skala och riv moroten fint och krama ur, riv löken fint och blanda med nötfärsen. Salta och peppra, forma biffar och stek på medelhög värme. Lägg evt. på en ostskiva när du vänt dem.



    Pommes frites


    2-3 potatisar per person

    salt, peppar

    lite matolja


    Sätt ugnen på 200 grader. Skölj potatisarna ordentligt men låt skalet sitta kvar. Kör dem med mandolinen eller skär i stavar (pilligt). Sprid ut på bakplåtsklädd plåt, skvätt över lite olja, salta och peppra.


    Stek mitt i ugnen ca 30 minuter. Rör om då och då så de får stekyta runt om!




    Jag har bara en sak att säga: MMMMMMMMMMMMMM!





     
     
    Anna

    Anna

    5 april 2010 16:58

    Va gott det ser ut! Jag blir riktigt hungrig... Hoppas du haft en fin påsk! Kram Anna

    http://iannasliv.blogspot.com

     
    Jessica A

    Jessica A

    6 april 2010 20:29

    Den dressingen ska vi absolut testa när grillsäsongen drar igång.

    Kram

    http://sturegatan3.bloggplatsen.se

    Från
        Kom ihåg mig
    URL

    Säkerhetskod
       Spamskydd  

    Kommentar

    Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

    Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

    Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


        Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

    Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


        På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

    Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


        Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

    Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


        Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

    Ovido - Quiz & Flashcards