Alla inlägg under mars 2010

Av Jessica - 23 mars 2010 18:00


Jordnötter är fasligt gott.

Tack vare jordnötsbiffarna från igår låg där en bra mängd jordnötter kvar i påsen. Vad kan man göra med dem? Undrade jag och kom i tankar om jordnötssåsen till den kyckling satay eller det jag tror är thai-mat :)


Med Kycklinginnerfiléer i frysen samt purjolök och sockerärtor i kylen var valet inte längre särskilt svårt..




Kycklingspett med jordnötssås

4 port


800 g kycklinginnerfilé

cayennepeppar

gurkmeja

salt, peppar

4 dl basmatiris

1 pkt sockerärtor

½ purjolök


Jordnötssås

2 dl salta jordnötter

1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta

1 tsk olja

1 tsk curry (paste eller pulver)

2 dl kokosmjölk

½-1 tsk sambal oelek

1½ tsk färsk riven ingefära

1½ msk soja

1½ tsk brun farin

1 tsk citrusjuice

evt. lite maizena

4 grillspett


Tina kycklingen i kylen. Halvera grillspettspinnarna och trä upp innerfiléerna två och två. Krydda med salt, peppar, chili/cayennepeppar och gurkmeja. Stek på medelhög värme och kolla efter med ett litet snitt om du är osäker över om de är klara.


Under tiden startar du riset, skölj det noga i kallt vatten och mät sedan upp 1½ dl vatten för varje deciliter ris. Låt koka upp, sänk sedan värmen och på med locket, riset är klart efter ca 20 minuter.


Börja med att finhacka löken och pressa vitlöken, fräs i olja några minuter. Tillsätt curry och fräs ytterligare någon minut. Häll i kokosmjölk, sambal oelek, ingefära, soja, farin och citrusjuice. Sjud i ca 5 minuter. Hacka jordnötterna och tillsätt dessa i såsen, red med maizena om den blir för lös.


Medan såsen sjuder är antingen spetten klara eller tar du fram en sista stekpanna. Skölj sockerärtor och purjolök och snitta purjolöken snett för finast skivor. Snabbfräs sockerärtor och purjolök så de får lite färg men inte tappar all sin konsistens, det är mycket kort tid på hög värme som gäller!


Lägg upp såsen i en liten skål separat, packa ris i ett vått dl-mått och sätt ner på tallriken!



Spetsade kommentarer:

Har man tid en helg kan man självklart marinera sin kyckling, det hade kanske varit optimalt men en vardagskväll som denna fick köttet ordentligt med krydda och stekas långsamt på medelhög värme för att behålla saftigheten. Mycket tastiful :)


Såsen kan verka väldigt söt men tänk på att jordnötterna kommer in och balanserar på slutet. Citronjuicen var inte med i orginalreceptet men jag tyckte den behövdes. Jag är riktigt glad för min I Eco citron- och limejuice från ICA till de tillfällen man inte har färska citrusfrukter hemma eller bara för enkelhetens skull! 

Av Jessica - 22 mars 2010 21:24

 



Här snackar vi om en bra start på veckan!


Rödbetor känns som en supergrönsak med sina mineraler och vitaminer, den ser ju också ut som en med sin härliga färg. Första gången jag lagade rödbetor själv var under en konstig 14 dagars diet i tonåren där jag bara kokte dem och sen försökte dissekera dem för att undgå skalet och jag vet inte vad. Jag gillade det iallafall inte.


Som tur är har jag kommit på lite mer raffinerade sätt att anrätta dessa godbitar på, som inlagda eller i en rödbetssallad, och ännu väntar en ordentlig borstj eller hur det nu kan stavas! Men egentligen behöver man inte koka dem alls, de små späda fungerar utmärkt rårivna som i receptet nedan!


Rårivna rödbetor med äpple och sesamfrö

ca 4 port


5 små rödbetor

2 syrliga äpplen

½ gurka

salt, peppar

sesamfrö


Skala rödbetorna med handskar på, därefter äpplena och eventuellt gurkan. Riv rödbetorna, äpplena och gurkan grovt på rivjärnet. Blanda alla ingredienser, smaka av med kryddor och sesamfrö.


Rårivarens kommentarer:

Jag kom på i efterhand att man kanske ska slänga sesamfrön i pannan en liten stund för mer nötig smak, det kan ni ju prova!


Jag skvätte även över lite citrusjuice över mina äpplen, sist jag gjorde råriven sallad med äpplen glömde jag det och det såg direkt mycket äckligare ut :/


Av Jessica - 22 mars 2010 21:03

Nu har Herman blivit matad i en massa dagar och uppdelad.


Nu ligger nya Hermans i frysen och original Herman är utbakad.


Han såg ut så här innan han blev delad i tre lager och ligger nu fryst. Eftersom vi inte äter kaka alltid mer får han ligga där till jag hittar en god fyllning till honom och gör en Herman-tårta!  



Av Jessica - 21 mars 2010 20:15

Här kommer andra delen dunderklumpenkakor, minimuffins med dumlekola och vaniljströssel. Detta var riktigt riktigt gott och vaniljströsslet på toppen var en hit! Eftersom minimuffinsen med Ahlgrensbilar var dressade från topp till tå fick dessa muffins lite komplex så jag slängde på en liten chokladfrosting, men de kan absolut serveras utan!



Dunderklumpenkaka nr 2

Minimuffins med dumlekola och vaniljströssel

~25 minimuffins


2 dl strösocker

100 g margarin

2 ägg

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

3½ dl vetemjöl

1 dl mjölk

1 påse dumlekolor

50 småkaks/minimuffinsformar


Vaniljströssel

1 dl vetemjöl

3/4 dl socker

2 tsk vaniljsocker

50 g smält smör


Chokladglasyr till minimuffins (evt)

100 g philadelphia

300 g florsocker

3 msk rumstempererat smör

några matskedar kakao



Sätt ugnen på 200 grader. Vispa socker och matfett poröst, tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl och sikta ner det i smeten. Rör ner mjölblandningen samt mjölk i bunken och blanda till en smet.


Ställ upp 25 dubbla formar på en plåt med bakplåtspapper under. Klicka ner 1 tsk av smeten i varje form. Ställ en dumlekola uppåt i varje form. Lägg i resten av muffinssmeten i en spritspåse och spritsa ut runt kolan.


Blanda alla ingredienser till strösslet och täck dumlekolans topp med strösslet, ca ½ tsk över varje). Grädda i mitten av ugnen 12 minuter, kolla med sticka när de är klara. Låt svalna medans du eventuellt gör glasyren.


Blanda alla ingredienser till glasyren till en slät, klumpfri smet. Smaksätt med så mycket kakao som du gillar). Låt svalna något i kylskåp innan du antingen brer eller spritsar ut det på muffinsen. Dekorera med  strössel!


 



Av Jessica - 21 mars 2010 19:48

 


Ett praktexemplar till muffin!


Till dunderklumpenkvällen med tjejerna skulle vi självklart ha kakor och här är resultatet; dunderklumpenkakor pt. 1 - minimuffins med ahlgrens bilar!


Dunderklumpenkaka nr 1

Minimuffins med Ahlgrens bilar och glasyr

~25 minimuffins


2 dl strösocker

100 g margarin

2 ägg

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

3½ dl vetemjöl

1 dl mjölk

1 påse Ahlgrens bilar

50 småkaks/minimuffinsformar

strössel


Till glasyren

100 g philadelphia

300 g florsocker

3 msk rumstempererat smör

röd hushållsfärg (några droppar)



Sätt ugnen på 200 grader. Vispa socker och matfett poröst, tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl och sikta ner det i smeten. Rör ner mjölblandningen samt mjölk i bunken och blanda till en smet.


Ställ upp 25 dubbla formar på en plåt med bakplåtspapper under. Klicka ner 1 tsk av smeten i varje form. Ställ 3 bilar uppåt i varje form. Lägg i resten av muffinssmeten i en spritspåse och spritsa ut runt bilarna + lite på toppen.


Grädda i mitten av ugnen 12 minuter, kolla med sticka när de är klara. Låt svalna medans du gör glasyren.


Blanda alla ingredienser till glasyren till en slät, klumpfri smet. Låt svalna något i kylskåp innan du antingen brer eller spritsar ut det på muffinsen. Dekorera med bilar och strössel!



  



Dunderklumpens kommentarer:


Dubbla formar är kanske inte ett måste, men småkaksformar är ganska ostabila och jag ville att de skulle hålla formen! Jag la några av bilarna ner vilket resulterade i att några av muffinsen flöt ut över kanterna så ställ dem upp och förstärk genom att spritsa smeten runt om (bild kommer under dunderklumpen pt. 2)


Muffinsen är inte jättesnygga utan glasyren så jag rekommenderar att ni kör på med hela baletten; muffins med godis, glasyr och så godis å strössel på toppen. Det ska va' gött å leva!

Av Jessica - 14 mars 2010 22:39

       


I samband med söndagsmiddagen fick jag en riktigt kul sak av min syster. En surdeg som heter Herman. Herman ska bli en naturlig surdegskaka om 8 dagar, men tills dess ska han stå i rumstemperatur och matas med lite olika saker då och då.


Spännande fortsättning följer :)

Av Jessica - 14 mars 2010 22:00



Denna fina söndagsmiddag stod uppdukad hemma hos mig idag. Tänk vad lite sällskap, dekanterat vin och förlåt-för-att-jag-dissade-din-levergryta-tulpaner kan göra för söndagshumöret.


Idag skulle mamma, Jenny å Niklas komma hem till oss för att se på bilderna från Rom. Italien i all ära bjöds det på italienskt vin som mamma tog med sig och en omgång cannelloni - första gången jag lagat denna rätt men absolut inte den sista.


Cannelloni blir som lasagne men mycket mindre kladdigt! Jag hade ett recept från nätet som jag blandade med receptet på förpackningen, längst ner i inlägget följer en liten steg-för-steg-guide!





Köttfärscannelloni

5 port


Bechamelsås:

50 g smör

5 msk mjöl

5 dl mjölk

riven muskotnöt


Köttfärscannelloni:

500 g nötfärs

2 gula lökar

~½ burk krossade tomater

1 burk hela champinjoner (små)

salt, peppar, chilipulver, paprikapulver

~20 cannellonirör (ett barilla-paket)

smör till stekning

parmesanost

basilika

sallad till servering


Börja med bechamelsåsen. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, blanda ner mjölet och rör om. Häll i 1 dl mjölk och vispa till en slät smet. Tillsätt därefter mjölken en deciliter åt gången medan du vispar/rör runt till en slät sås. Smaka av med riven muskotnöt och låt sjuda några minuter medan du rör om. Ställ åt sidan.


När det momentet är över kan du fokusera på resten av pillet :) Sätt ugnen på 200 grader och smörj en ugnssäker form. Täck bottnen av formen med ca 1½ dl bechamelsås.


Finhacka och bryn löken i en stekpanna med smör, tillsätt köttfärsen och låt den bryna med. Blanda ner champinjoner och krydda ordentligt med salt, peppar, chili och paprika. Häll över krossade tomater och basilika och låt koka ihop lite till en fastare köttfärssås. Smaka av!


Ordna någon sorts botten till cannellonisarna så fyllningen inte åker ut igen. Jag använde en bit folie vikt flera gånger och formade den runt cannellonin.


Peta ner köttfärssåsen i rören och lägg i formen. Häll över den resterande bechamelsåsen, riv över parmesanost och toppa med lite olivolja. Tillaga i ugnen ca 30 minuter tills cannellonisarna är mjuka, servera med en god sallad!



         


Cannellonistopparens kommentarer:


Köttfärssåsen är varm när den åker ner i cannellonisarna, så var försiktig. Kokande köttfärssås gör ont att få på fingrarna!


Denna fyllning räckte precis till de 20 rören som fanns i förpackningen, det blev 4 rör per person. Vi hade säkert kunnat äta mer och ugnsformen var helt skrapad på alla smårester sås och ost men det mättade bra.


Köp små hela svampar annars är risken att de inte går ner i rören!


I det ena receptet skulle cannellonirören förkokas 4 minuter och i det andra inte alls. Jag tänkte på lasagne och fyllde dem helt okokta vilket gick fint!


Riktigt god maträtt, lättare att servera än lasagne och ganska mycket godare. MUMS!

Av Jessica - 14 mars 2010 16:17


Jag har idag, efter en massa letande, införskaffat ett sånthär fiffgt köksredskap, en MANDOLIN!


 


Nu blir det lövtunna chips och grönsaker Julienne för hela slanten :)

Skapa flashcards