Direktlänk till inlägg 27 mars 2010

Fruktdip med kola-, hallon- och citronkräm

Av Jessica - 27 mars 2010 15:00

 



En gång när jag var liten hjälpte jag till att sortera hos en äldre dam som skulle slänga ut en massa gammalt skräp. Bland allt detta skräp hade hon hade ett helt gigantiskt förråd av recept-kort som låg fint i plastlådor och var nitiskt organiserade efter kategori och grupp.


Jag, som inte var mycket mer än 6-7 år satt mest och kollade igenom allt som skulle slängas istället för att hjälpa till och kollade på alla recepten. De flesta gav ingen mening alls men jag sparade ett tiotal varav ett fåtal fortfarande finns kvar i min receptsamling.


När man har tröttnat på grönsaksdip är detta ett riktigt hett tips, fruktdip med tre riktigt goda dipsåser, eller dipkrämer med smak av kola, hallon och citron!




Fruktdip med kola-, hallon- och citronkräm

8-10 port


1 klase kärnfria vindruvor

2 päron

4 kiwi

3 nektariner

1 nätmelon

1 liten ananas


Kolakräm

1 dl vispgrädde

½ dl strösocker

½ dl sirap

en klick smör

(evt 2 msk kakao)


Hallonkräm

3 dl vispgrädde

2 äggulor

1 dl strösocker

1 msk maizena

2 dl hallon

2-3 tsk vaniljsocker


Citronkräm

2 ägg

1 dl strösocker

1 citron, skal och saft

en klick smör

1 dl vispgrädde



Skölj frukten ordentligt. Ta bort evt. kärnor och skär i munsbitar. Pressa citronsaft över päronen så att de inte mörknar. Om du har ett kuljärn, gör melonbollar och lägg tillbaka dem i melonskalet - det ser superfint ut!


Såserna kan förberedas i förväg, kolasåsen ska bara värmas på till servering!


Kolakräm:

Koka grädde, socker, sirap och smör i en kastrull på medelvärme under omrörning i 3 minuter. Rör eventuellt ut kakao i 1 msk vatten och rör ner i krämen.


Hallonkräm:

Blanda grädde, äggula, socker och maizena i en kastrull. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknar. Låt svalna och blanda sedan ned ordentligt mosade hallon, smaksätt med vaniljsocker.


Citronkräm:

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt citronskal och saft. Sjud krämen tjock under vispning. Låt svalna något innan du rör ner matfettet och låt därefter kallna. Vänd ner vispad grädde.




Dubbeldipparens kommentarer:

Valet av frukt är helt frivilligt. På sommaren hade det passat riktigt bra med färska jordgubbar, carambola - you name it!


Man ska komma ihåg att receptet är från innan bantningsrevolutionen - det är mycket socker i allt! Det är fullt möjligt att minska lite på mängderna om man är sockerskrämd. Annars tycker jag att njutning har sina tillfällen och detta är definitivt ett av dem!


Jag har fått en gammal melon baller av min mormor, kuljärn heter det tydligen på svenska och inte melonbollare :) En härlig liten sak med trähandtag som gör förträffliga små kulor av melonen. Lite slösaktigt om man bara vill ha hela kulor men väldigt väldigt fiffigt!


För servering kan man ha små dessertgafflar om man äger sådana, eller grillpinnar men jag rotade fram mina tapasgafflar som inte använts sedan den tapasmiddag jag bjöd mina vänner på när jag fyllde 18. De var riktigt bra till ändamålet och har små färgprickar vid änden så man kan se vilken som är sin gaffel :)


 
 
Jessica A

Jessica A

27 mars 2010 16:13

Vad mycket gott du lägger upp på bloggen. När ska jag hinna testa allt?

Dessa såser måste nog testas till påsk, då är det ju många dagar som ska fyllas med mat o gott.

Kram

http://sturegatan3.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards