Direktlänk till inlägg 26 mars 2010

Valnötsbröd

Av Jessica - 26 mars 2010 15:30

   


Detta receptet kom från Yasemins kök. Det är ett sinnessjukt gott bröd som går väldigt lätt och smärtfritt att göra, ni borde prova det!


Valnötsbröd

3 bröd


5 dl ljummet vatten (37C)

50 g jäst

8 dl vetemjöl

4 dl  rågmjöl

1 msk salt

20 g mjukt smör

2 dl grovt hackade valnötter



Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt det fingervarma vattnet och rör ut till en klumpfri degvätska.


Blanda ner alla ingredienserna utom valnötterna och knåda till en seg deg som släpper kanterna. Låt jäsa under duk 30 minuter.


Stöt ihop degen med valnötterna och låt jäsa ytterligare 15 minuter.


Ta upp degen och dela i tre delar. Forma varje del till en limpa och jäs under en fuktig duk ca 40-50 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.


Pensla bröden med lite vatten, sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 220 grader. Grädda i 30 minuter.




Brödbakarens kommentarer:

Jag hade i två stora nävar valnötter för att det är så himla gott!


Varför man jäser under en fuktig duk har jag inget svar på - det kom bara helt naturligt :) Jag penslar alltid mina bröd med lite vatten innan de åker in i ugnen för en krispig skorpa.

 
 
Yasemin

Yasemin

27 mars 2010 23:30

Vad roligt att du har provat det och att du tyckte om det. Alltid kul att höra :) Trevlig kväll.

http://yaseminskok.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards