Direktlänk till inlägg 26 mars 2010

Hemlagad majonnäs

Av Jessica - 26 mars 2010 21:00



Jag blev avskrämd från att göra min egen majonnäs. Överallt står det om att det kan skära sig och att man måste vispa jättejättemycket och det får det bara att låta väldigt väldigt krångligt.


Men jag har i helgen trotsat mina farhågor och gjort en majonnäs ... som inte skar sig!


Det är viktigt att alla ingredienser är rumstempererade. Detta gjorde jag enklast genom att ta ut äggen och min franska senap ur kylen ca en halvtimme innan jag gjorde såsen (och hann under tiden både knåda deg till valnötsbrödet och pilla räkor). Det är tydligen också viktigt att redskapen är rumstempererade så jag använde en plastskål för säkerhetsskull.


Majonnäs

4 port


2 äggulor

2 tsk vitvinsvinäger eller citronjuice

1 tsk fransk senap

3 krm salt

1 krm vitpeppar

3 dl matolja (raps eller majs)

persilja


Vispa ihop äggulor, vinäger/citron, senap, salt och peppar i en skål.


Vispa kraftigt med elvisp/stavmixer/matberedare. Tillsätt oljan först droppvis första decilitern och sedan lite i taget under fortsatt kraftig vispning.


Vispa hela tiden tills du har en tjock och fluffig sås. Smaksätt gärna med lite hackad persilja!



Om såsen skär sig ska du:

Lägga en äggula i en ren skål och tillsätt majonnäsen lite i taget under kraftig omröring!



Kommentarer:

Såsen blev riktigt god. Den smakar som McDonalds majonnäsdip men utan tillsatser :) Jag tror det är den franska senapen som ger den en lite karakteristisk smak.. Vilket är jättegott.


Pressar man ner lite vitlök i majonnäsen får du aioli, men om du istället blandar ner lite färsk eller torkad dragon får du en kall sås bearnaise-style :) (den ska då vara gjord på vitvinsvinäger och inte citronjuice)


Till räkor passar det även väldigt bra att blanda ner lite cayennepeppar i såsen!


 



Till middagen serverades en räkcocktail med en sallad på ruccola och groddar av vitlök och rödkål med ett riktigt riktigt gott valnötsbröd! Recept kommer inom kort! Veckans lördagsmys serverades i ett nyinköpt cocktailglas från Ikea :)

 
 
Jessica A

Jessica A

27 mars 2010 16:12

Mums! Nej, det är ju faktiskt inte så svårt att göra sin egen majonnäs. Jag har en supervisp (Dualit) som det knappt går att misslyckas med...

http://sturegatan3.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards