Direktlänk till inlägg 25 mars 2010

Två sorters våfflor

Av Jessica - 25 mars 2010 08:00

  


Idag firar vi våffeldagen, som kom till för att vi talar så himla grötigt i vårt avlånga land och tacka gudarna för det.. Det är hög tid att värma våffeljärnet!


Jag har provat två olika sorters våfflor, en vanlig och en med fiberberikade havregryn. Gemensamt för båda är att de är utan ägg - de blir tydligen mer krispiga utan ägg och frasvåfflor är det bästa som finns!


De med havregrynen hade förutom fibrer också lite socker i sig vilket gör dem betydligt mörkare, men i min mening är sockret helt onödigt med tanke på vad man serverar dem med!


Dessutom tycker jag att vi äter våfflor alldeles för sällan, jag hade inte ätit våfflor sen förra året och det är lite trist. Min favorittopping är vispad grädde och hemmagjord jordgubbsylt men man kan ju faktiskt äta våfflor med en massa annan topping som lax och keso och allt möjligt.. Jag tycker vi slår ett slag för att återinföra våfflorna i vardagen som förr i tiden!


Havrevåfflor

8 laggar


4 dl fiberberikade havregryn

½ dl vetegroddar eller havrekli

3 dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

3/4 dl smält smör

7½ dl mjölk


Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt de våta ingredienserna under omrörning. Låt svälla 15 minuter innan gräddning. Pensla våffeljärnet innan första laggen och beräkna ca 1 dl smet till varje lagg.


Kommentarer:

Det stod havrekli i receptet men jag hade bara vetegroddar hemma - funkade fint men jag fick pensla järnet igen efter 2 laggar, de började nämligen fastna!



Våfflor

6 laggar


3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

4 dl mjölk

50 g margarin

½ dl vispgrädde


Smält margarinet och låt svalna något. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.

Vispa ner mjölken, grädden och det smälta matfettet till en jämn smet.

Pensla järnet innan första gräddningen och lägg upp på galler var för sig när de är färdiga.



Våffelgräddarens kommentarer:

Jag har fått ett våffeljärn i present en gång av min farmor och farfar, det är ett dubbelt järn vilket är helt perfekt - det går så snabbt!


Att lägga upp dem på galler medan man gräddar resten var ett riktigt bra tips, det hindrar dem från att bli totalt soggiga innan de ska ätas!

 
 
Anna

Anna

26 mars 2010 10:46

Åt oxå våfflor igår! Mysigt med kissemissen, var han/hon lite sugen på grädden kanske ;-)?

Trevlig helg!
Kram Anna

http://iannasliv.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Skapa flashcards