Direktlänk till inlägg 23 mars 2010

Kycklingspett med jordnötssås

Av Jessica - 23 mars 2010 18:00


Jordnötter är fasligt gott.

Tack vare jordnötsbiffarna från igår låg där en bra mängd jordnötter kvar i påsen. Vad kan man göra med dem? Undrade jag och kom i tankar om jordnötssåsen till den kyckling satay eller det jag tror är thai-mat :)


Med Kycklinginnerfiléer i frysen samt purjolök och sockerärtor i kylen var valet inte längre särskilt svårt..




Kycklingspett med jordnötssås

4 port


800 g kycklinginnerfilé

cayennepeppar

gurkmeja

salt, peppar

4 dl basmatiris

1 pkt sockerärtor

½ purjolök


Jordnötssås

2 dl salta jordnötter

1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta

1 tsk olja

1 tsk curry (paste eller pulver)

2 dl kokosmjölk

½-1 tsk sambal oelek

1½ tsk färsk riven ingefära

1½ msk soja

1½ tsk brun farin

1 tsk citrusjuice

evt. lite maizena

4 grillspett


Tina kycklingen i kylen. Halvera grillspettspinnarna och trä upp innerfiléerna två och två. Krydda med salt, peppar, chili/cayennepeppar och gurkmeja. Stek på medelhög värme och kolla efter med ett litet snitt om du är osäker över om de är klara.


Under tiden startar du riset, skölj det noga i kallt vatten och mät sedan upp 1½ dl vatten för varje deciliter ris. Låt koka upp, sänk sedan värmen och på med locket, riset är klart efter ca 20 minuter.


Börja med att finhacka löken och pressa vitlöken, fräs i olja några minuter. Tillsätt curry och fräs ytterligare någon minut. Häll i kokosmjölk, sambal oelek, ingefära, soja, farin och citrusjuice. Sjud i ca 5 minuter. Hacka jordnötterna och tillsätt dessa i såsen, red med maizena om den blir för lös.


Medan såsen sjuder är antingen spetten klara eller tar du fram en sista stekpanna. Skölj sockerärtor och purjolök och snitta purjolöken snett för finast skivor. Snabbfräs sockerärtor och purjolök så de får lite färg men inte tappar all sin konsistens, det är mycket kort tid på hög värme som gäller!


Lägg upp såsen i en liten skål separat, packa ris i ett vått dl-mått och sätt ner på tallriken!



Spetsade kommentarer:

Har man tid en helg kan man självklart marinera sin kyckling, det hade kanske varit optimalt men en vardagskväll som denna fick köttet ordentligt med krydda och stekas långsamt på medelhög värme för att behålla saftigheten. Mycket tastiful :)


Såsen kan verka väldigt söt men tänk på att jordnötterna kommer in och balanserar på slutet. Citronjuicen var inte med i orginalreceptet men jag tyckte den behövdes. Jag är riktigt glad för min I Eco citron- och limejuice från ICA till de tillfällen man inte har färska citrusfrukter hemma eller bara för enkelhetens skull! 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards