Direktlänk till inlägg 14 mars 2010

Köttfärscannelloni

Av Jessica - 14 mars 2010 22:00



Denna fina söndagsmiddag stod uppdukad hemma hos mig idag. Tänk vad lite sällskap, dekanterat vin och förlåt-för-att-jag-dissade-din-levergryta-tulpaner kan göra för söndagshumöret.


Idag skulle mamma, Jenny å Niklas komma hem till oss för att se på bilderna från Rom. Italien i all ära bjöds det på italienskt vin som mamma tog med sig och en omgång cannelloni - första gången jag lagat denna rätt men absolut inte den sista.


Cannelloni blir som lasagne men mycket mindre kladdigt! Jag hade ett recept från nätet som jag blandade med receptet på förpackningen, längst ner i inlägget följer en liten steg-för-steg-guide!





Köttfärscannelloni

5 port


Bechamelsås:

50 g smör

5 msk mjöl

5 dl mjölk

riven muskotnöt


Köttfärscannelloni:

500 g nötfärs

2 gula lökar

~½ burk krossade tomater

1 burk hela champinjoner (små)

salt, peppar, chilipulver, paprikapulver

~20 cannellonirör (ett barilla-paket)

smör till stekning

parmesanost

basilika

sallad till servering


Börja med bechamelsåsen. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, blanda ner mjölet och rör om. Häll i 1 dl mjölk och vispa till en slät smet. Tillsätt därefter mjölken en deciliter åt gången medan du vispar/rör runt till en slät sås. Smaka av med riven muskotnöt och låt sjuda några minuter medan du rör om. Ställ åt sidan.


När det momentet är över kan du fokusera på resten av pillet :) Sätt ugnen på 200 grader och smörj en ugnssäker form. Täck bottnen av formen med ca 1½ dl bechamelsås.


Finhacka och bryn löken i en stekpanna med smör, tillsätt köttfärsen och låt den bryna med. Blanda ner champinjoner och krydda ordentligt med salt, peppar, chili och paprika. Häll över krossade tomater och basilika och låt koka ihop lite till en fastare köttfärssås. Smaka av!


Ordna någon sorts botten till cannellonisarna så fyllningen inte åker ut igen. Jag använde en bit folie vikt flera gånger och formade den runt cannellonin.


Peta ner köttfärssåsen i rören och lägg i formen. Häll över den resterande bechamelsåsen, riv över parmesanost och toppa med lite olivolja. Tillaga i ugnen ca 30 minuter tills cannellonisarna är mjuka, servera med en god sallad!



         


Cannellonistopparens kommentarer:


Köttfärssåsen är varm när den åker ner i cannellonisarna, så var försiktig. Kokande köttfärssås gör ont att få på fingrarna!


Denna fyllning räckte precis till de 20 rören som fanns i förpackningen, det blev 4 rör per person. Vi hade säkert kunnat äta mer och ugnsformen var helt skrapad på alla smårester sås och ost men det mättade bra.


Köp små hela svampar annars är risken att de inte går ner i rören!


I det ena receptet skulle cannellonirören förkokas 4 minuter och i det andra inte alls. Jag tänkte på lasagne och fyllde dem helt okokta vilket gick fint!


Riktigt god maträtt, lättare att servera än lasagne och ganska mycket godare. MUMS!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards