Direktlänk till inlägg 14 mars 2010
Denna fina söndagsmiddag stod uppdukad hemma hos mig idag. Tänk vad lite sällskap, dekanterat vin och förlåt-för-att-jag-dissade-din-levergryta-tulpaner kan göra för söndagshumöret.
Idag skulle mamma, Jenny å Niklas komma hem till oss för att se på bilderna från Rom. Italien i all ära bjöds det på italienskt vin som mamma tog med sig och en omgång cannelloni - första gången jag lagat denna rätt men absolut inte den sista.
Cannelloni blir som lasagne men mycket mindre kladdigt! Jag hade ett recept från nätet som jag blandade med receptet på förpackningen, längst ner i inlägget följer en liten steg-för-steg-guide!
Köttfärscannelloni
5 port
Bechamelsås:
50 g smör
5 msk mjöl
5 dl mjölk
riven muskotnöt
Köttfärscannelloni:
500 g nötfärs
2 gula lökar
~½ burk krossade tomater
1 burk hela champinjoner (små)
salt, peppar, chilipulver, paprikapulver
~20 cannellonirör (ett barilla-paket)
smör till stekning
parmesanost
basilika
sallad till servering
Börja med bechamelsåsen. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, blanda ner mjölet och rör om. Häll i 1 dl mjölk och vispa till en slät smet. Tillsätt därefter mjölken en deciliter åt gången medan du vispar/rör runt till en slät sås. Smaka av med riven muskotnöt och låt sjuda några minuter medan du rör om. Ställ åt sidan.
När det momentet är över kan du fokusera på resten av pillet :) Sätt ugnen på 200 grader och smörj en ugnssäker form. Täck bottnen av formen med ca 1½ dl bechamelsås.
Finhacka och bryn löken i en stekpanna med smör, tillsätt köttfärsen och låt den bryna med. Blanda ner champinjoner och krydda ordentligt med salt, peppar, chili och paprika. Häll över krossade tomater och basilika och låt koka ihop lite till en fastare köttfärssås. Smaka av!
Ordna någon sorts botten till cannellonisarna så fyllningen inte åker ut igen. Jag använde en bit folie vikt flera gånger och formade den runt cannellonin.
Peta ner köttfärssåsen i rören och lägg i formen. Häll över den resterande bechamelsåsen, riv över parmesanost och toppa med lite olivolja. Tillaga i ugnen ca 30 minuter tills cannellonisarna är mjuka, servera med en god sallad!
Cannellonistopparens kommentarer:
Köttfärssåsen är varm när den åker ner i cannellonisarna, så var försiktig. Kokande köttfärssås gör ont att få på fingrarna!
Denna fyllning räckte precis till de 20 rören som fanns i förpackningen, det blev 4 rör per person. Vi hade säkert kunnat äta mer och ugnsformen var helt skrapad på alla smårester sås och ost men det mättade bra.
Köp små hela svampar annars är risken att de inte går ner i rören!
I det ena receptet skulle cannellonirören förkokas 4 minuter och i det andra inte alls. Jag tänkte på lasagne och fyllde dem helt okokta vilket gick fint!
Riktigt god maträtt, lättare att servera än lasagne och ganska mycket godare. MUMS!
Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :) På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången! Ha det...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 | 11 |
12 |
13 |
14 | |||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 |
31 |
|||||||
|