Direktlänk till inlägg 14 mars 2010

Äppelkräm med kardemummakryddad mascarpone

Av Jessica - 14 mars 2010 14:12


Ännu ett bra uppslag i Metro i veckan, om "mättande mat mellan målen". Många av recepten är trevliga, men många gånger allt för dåligt beskrivna.. Så här kommer de igen, i "för dig som äter"-tappning!


Detta var första gången jag provade mascarpone, en krämig och riktigt fet italiensk färskost som skulle vara lite syrlig och liknas vid creme fraiche, men jag tyckte mer att den var riktigt gräddig och behövde lite syra för att inte bli alltför maffig.


 


Äppelkräm med kardemummakryddad mascarpone

4 port


ca 1 kg äpplen

3 dl vatten

1 citron, skal och saft

1½ msk mascarpone, använd resten till fyllda pannkakor

1 tsk kardemumma, grovt malen

1 tsk vaniljsocker


Skala äpplena och skär i mindre bitar. Koka i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vatten och saft från en halv citron ca 5-10 minuter, låt sjuda 10 minuter till.


Ta kastrullen av värmen, riv ner skalet från en citron och mixa till slät konsistens.

Blanda en klick mascarpone med vaniljsocker, saften från den sista citronhalvan och den grovt malda kardemumman. Skeda upp en klick på äppelkrämen och servera!



Mixade kommentarer:

Krämen kan serveras både varm och kall, är den varm smälter mascarponen lite vilket blir gräddigt och gott. Kall känns den mer som mellanmål och kan självklart serveras utan mascarponen också!


Köp hela kardemummakärnor och mortla själv, det smakar så mycket mer och ger konsistens till allt det krämiga!


Jag slängde även över lite granola på min kräm, följ länken!


Note2self:

Köp några fina martiniglas att servera i, det ser för trist ut med glasskålar från IKEA.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Ovido - Quiz & Flashcards