Direktlänk till inlägg 10 mars 2010

Cheesecake med passionsfrukt

Av Jessica - 10 mars 2010 18:15

    



Detta receptet gjorde jag första gången 2006, när jag hade inflyttningsfika i min första lägenhet och allra senast gjordes den i förra veckan, på min mors 60-årsdag då det bjöds på tårta på jobb.


En fantastiskt frisk och fräsch cheesecake som faller de flesta i smaken!



Citroncheesecake med passionsfrukt

ca 10-12 bitar 


Ingredienser

150 g digestivekex (10-12 st) 

50 g smör eller margarin 


Fyllning:

4 gelatinblad 

2 ägg 

400 g philadelphiaost 

2 dl crème fraiche 

1,5 dl socker 

1 tsk vaniljsocker 

rivet skal och saft av 1 citron


Glasyr:

1 gelatinblad 

2 msk socker 

4 msk vatten 

2 passionsfrukter


Tillagning

Finfördela kexen i mortel eller matberedare. Smält fettet och blanda det med kexsmulorna. Tillsätt eventuellt lite vatten om degen blir torr. Tryck ner smuldegen i botten på en rund form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter). Ställ i kylen.


Lägg gelatinet i vatten ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten. Värm citronsaften i en kastrull. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning.


Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen minst 1 timme. Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten ca 5 minuter. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet. Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna.


Ta fram formen och bred ut geléet så att det täcker cheesecaken. Täck över och låt stå i kylen tills geléet stelnat, minst 1 timme. Lossa tårtan från formen runt kanten och under bottnen med en kniv.


Cheesecakefantastens kommentarer:

Denna tårta uppskattas av alla - alltid! I och med att den är "obakad" är den frisk i smaken och luras därmed lite eftersom cheesecaken i sig är en ganska tung tårta.

Jag har användt både gelatinblad och gelatinpulver, båda fungerar lika bra. Gällande creme fraichen och philadelphian har jag använt fullfettsvarianterna, men det är ju en smaksak precis som smör och margarin.

Det sista momentet är det enda som skiljer sig lite från receptet. Jag har alltid låtit passionsfruktgelen svalna ca 1 timme men den har aldrig stelnat så mycket att jag kunnat bre ut den över cheesecaken  - utan jag har hällt den över.

Den enda skillnaden är ju att man då ska se till att tårtan står på ett jämnt underlag, varpå geléen annars vill luta :)



 

 
 
Jessica A

Jessica A

10 mars 2010 20:29

Oj vad detta såg gott ut, får man nog testa på tjejträffen om några veckor. Smidigt att det går att förbereda.
TACK för inspirationen!

http://sturegatan3.bloggplatsen.se

 
Anna

Anna

11 mars 2010 10:46

Å va fina!! Det låter jättegott verkligen, det måste jag prova nån gång!!! Kram Anna

http://iannasliv.blogspot.com

 
Yasemin

Yasemin

11 mars 2010 19:27

Passionsfrukt är så himla gott o passar bra till efterrätt. Den såg jättegod ut, vad många bitar du fick göra. :)

http://yaseminskok.blogspot.com

 
Ingen bild

Cia

31 mars 2010 15:31

Denna har jag gjort flea ggr och en lika stor succé varje gång! beroendeframkallande!

 
Ingen bild

Alexandra

2 april 2011 16:10

Den fick högsta betyg av mina gäster !!!! Tack för receptet

Jessica

10 april 2011 18:20

Vad roligt Alexandra!! Tack själv!

 
Christina

Christina

4 maj 2011 20:09

Hej Jessica! Tack för receptet, kakan står i kylen för att serveras på min mammas födelsedag i morgon. Jag tjuvsmakade lite på själva "ost-delen" och den var supergod!! Ser fram emot att smaka i morgon! :)

http://clkh.blogg.se

 
Christina

Christina

5 maj 2011 21:15

Hej igen! Gästerna gillade den starkt och min farmor vill att jag skall göra den till hennes årsdag också! Tack för receptet! :)

http://clkh.blogg.se

Jessica

7 maj 2011 13:57

Hej Christina!

Vad glad jag är över att ni blev nöjda med cheesecaken, det är en av mina favoriter också! :)

 
Micaéla

Micaéla

14 maj 2011 21:54

Har gjort den här många gånger nu och den blir alltid lika underbart god! Slår nog allt jag har bakat hittills! Superdupergod :)

http://cocainekate.blogg.se

 
Ingen bild

Malin

12 augusti 2011 10:59

Jag ska testa att göra en variant på denna, fast utan ägg i smeten eftersom att man kan få salmonella av råa ägg.

 
Linda

Linda

13 augusti 2011 18:06

Åh va god den ser ut! Ska ha tjejmiddag om nån månad och då ska jag absolut göra denna till efterrätt!

http://lindaenroth.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Skapa flashcards