Alla inlägg under februari 2010

Av Jessica - 14 februari 2010 00:42


1½ månad utan choklad och här tänker ni att nyårslöftet är brutet.. men nej!

Utseendet kan lura vem som helst men bakom kokosen döljer sig en hälsosam och överraskande smakkombination av frukt och nötter.







Snöbollar med grönt te och citron

40-45 st


200 g osaltade cashewnötter

400 g färska dadlar

1 krm grönt te, malet till fint pulver

Rivet skal och saft av en ekologisk citron

1 knivsudd vaniljsocker

½ tsk kanel

2-3 dl kokosflingor


Kör cashewnötter och dadlar i en matberedare eller mixer till en massa med småbitar, har du bara en stavmixer föreslår jag att du gör det i omgångar. Mal det gröna teet med en mortel och tillsätt te, rivet skal och saft av en citron, vaniljsocker och kanel i massan. Rulla till små bollar med blöta händer och doppa bollarna i en liten skål med kokosflingor. Förvara kylskåpskallt!


Snöbollskommentarer:

Gällande ingrediensen grönt te - jag använde mitt Kusmi te med jordgubbar eftersom jag tänkte att de kunde smaka gott med citronen, men ett gyokuro eller en senchatyp tror jag funkar utmärkt, jag kanska hade ökat mängden lite dock.


En bra smaksättning med kanelen vore också ett grönt chai, absolut värt att prova!


Detta är i grunden et danskt recept, med några alterationer. Så konsistensen ska vara som danskt fruktpålägg om ni provat det, det är plattor och stänger av dadlar och nötter och annan frukt typ. Ganska grovt men ändå geggigt sammanhållande!

Av Jessica - 14 februari 2010 00:25



Varje fredag - hela dagen, går jag och längtar efter helgen. Hela dagen på jobb är jag bara så lyckligt förfestande inför helgen att jag glömmer tid och rum och dagen bara flyger förbi. Sen är det dags att ta sig hemåt, som oftast slumrar jag till på Öresundståget (som alla andra resenärer) och vaknar groggy när det är min tur att stiga av.


Denna sömndruckenhet håller sedan i sig resten av fredagen och alla mina storslagna planer om att göra allt det där som hopat sig under veckan; diska, städa, laga mat, vila, träna, se en film och bara mysa blir till en stor luftbubbla som spricker i samma sekund som mitt huvud landar på soffkuddarna.


Men det gör inget, för då tar man fram ett recept som det här - enkelt, gott och snabbt och sen glömmer man alla måsten och fokuserar på vad helgen egentligen har för betydelse - att kunna göra precis det man själv har lust till, varken mer eller mindre.


Så här kommer receptet på en sötstark kycklingwok med nudlar som sköter sig själva, det kan inte bli bättre!



Sötstark kycklingwok med äggnudlar

4 port


500 g kycklingfilé

1 broccolistånd

150 g färska champinjoner

2 röda paprikor

olja + smör till stekning

1 vitlöksklyfta

2 msk soja

3 msk sweet chilisås

½ röd chili, urkärnad

1 tsk riven färsk ingefära

4 port äggnudlar

100 g cashewnötter



Strimla kycklingfiléerna och paprikor. Skiva champinjonerna och dela broccoliståndet i mindre buketter. Hetta upp olja och smör i en stekpanna och stek kycklingen tillsammans med en pressad vitlöksklyfta. Tillsätt sedan paprika och champinjoner. Låt svampen ånga av sig lite och tillsätt sedan soja, sweet chilisås, finhackad röd chili och ingefära. Låt puttra några minuter.


Koka upp vatten till nudlarna och låt dra i ca 5 minuter (se anvisning på förpackningen). Tillsätt kokta nudlar och broccolibuketter i pannan och blanda runt. Strö över cashewnötter vid servering.


Av Jessica - 9 februari 2010 20:54


Jag gillar morötter. Sedan min handledare på sista praktiken som hade fått mul&klöv-sjuka fast för människor åt morotssoppa i lunchrummet för typ ett år sedan har jag velat laga morotssoppa.. och här är den!




   




Morotssoppa med linser

4 port


Ca 10 morötter

1 palsternacka

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

ekologisk grönsaksfond/buljongtärning

1 dl matlagningsgrädde

1 dl röda linser

1 krm chilipeppar

1 tsk röd curry

salt och svartpeppar

persilja


Skala och skär palsternackan i fina stavar, finhacka löken. Stek lök och palsternacka i en stor gryta medan du skalar och river morötterna grovt. Tillsätt morötter, 1 liter vatten, buljongtärning och vitlök och koka ca 10 minuter. Häll i matlagningsgrädde, röda linser, chilipeppar, röd curry och krydda med salt och peppar. Koka till linserna är mjuka, klipp över persilja och servera med surdegsbröd och ost!


Soppa-på-en-spik-entusiastens kommentarer:

Väldigt lätt att göra, smakar väldigt gott. Matig trots att den inte innehåller potatis eller liknande. Matlagsningsgrädden kan säkert ökas i mängd men jag slängde ner den på slutet för att jag hade en skvätt i kylen och för att Josefin var sugen på en gräddig middag efter löprundan :)





        

Både Ralph och Muffin ville gärna vara med på ett hörn idag :)

Av Jessica - 8 februari 2010 21:09

Hmm.


Det är svårt att hitta en passande rubrik till denna maträtt. Det är ursprungligen ett danskt recept och heter nøddepostej med grøntsager, vilket ordagrannt blir nötpastej med grönsaker. Men på svenska förknippar jag nötpastej med nötfärs och inte nötter - därav den missvisande rubriken.


Sen är en postej i danmark inte riktigt samma som en svensk pastej, det är inte som den finmixade leverpastejen creamy style utan detta är the real deal, ordentlig dansk postej med mycket chunky stuff, varav jag försökte benämna receptet som grönsakslimpa. Men grönsakslimpa skulle kunna vara en sorts bröd med broccoli eller nått annat så vi kallar den helt enkelt ovanstående rubrik.


Nu vet ni vad jag menar iallafall, eller förhoppningsvis!


Grönsakspastejen kan man äta kall på rågbröd till lunch, fler användsningsområden ska genomgå en serie av trial and error-försök innan de kommer upp här :)


      



Grönsakspastej med nötter

6-8 port


2 gula lökar

250 g champinjoner

smör att steka i

250 g morötter

125 g blandade osaltade nötter

1 dl ströbröd

2 ägg

2 dl grädde

100 g riven ost

½ kruka persilja

1 tsk salt

1 tsk peppar


Sätt ugnen på 200 grader. Skala lökarna och hacka medelfint, hacka gärna lite olika storlek så pastejen får konsistens. Rensa och tvätta svampen och hacka den i småbitar. Fräs löken genomskinlig i smör, tillsätt därefter svampen och låt vätskan från svampen ånga av. Sätt pannan åt sidan.


Skala och riv morötterna grovt i en stor bunke. Hacka nötterna grovt. Blanda alla ingredienser och krydda med persilja, salt och peppar. Häll blandningen i en smord brödform på 1½ liter och grädde i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Servera kall.



Pastejkökets kommentarer :)

Orginalreceptet hade timjan i, men denna lilla detalj hade jag förbisett och lovar att bättra mig när jag får en kryddburksinsats i mitt nya kök :) Så jag körde på ordentligt med färsk persilja eftersom jag ändå köpt en hel kruka. Salt å peppar får ni själva smaka av, jag tyckte detta var lagom!


Tänk på att INTE vara allt för frikostiga med mängderna i detta recept, för en gångs skull vägde jag både ost, champinjoner och morötter innan jag började - annars riskerar man att få en pastej som inte håller ihop och det vore ju trist.


Ett väldigt enkelt recept som går snabbt att förbereda och sköter sig själv i ugnen, kanske en ny favorit på lunchmackorna? 



Av Jessica - 7 februari 2010 22:37

Denna helgen var brödbaket ett faktum. Vi handlade alla ingredienser till ett snabbsurdegsbröd jag hittat på Annas Blogg och satte surdegen som skulle stå i drygt ett dygn. Tack för inspirationen!


Självklart kunde jag inte lägga upp det utan att göra det till mitt eget så grundstenarna finns där, med några små alterationer :)









 


Surdegsbröd med morötter och solroskärnor

4 st


Surdegen, dag 1:

50 g jäst för matbröd (blå)

3 dl vatten, 37 grader

3 dl rågsikt 


Smula jästen i en bunke. Blanda ut jästen i vattnet och rör ner rågsikten till en kletig smet. Täck med plast och låt stå i rumstemperatur ca 24 timmar.
 

 
Brödbaket, dag 2:

6 dl vatten (37 grader)
4 tsk salt
2 msk olja
1½ l rågsikt
1 l vetemjöl
2 dl solroskärnor + till topping
6 dl grovt rivna morötter


Blanda ner vattnet i degen från igår. Tillsätt salt och olja och rör ner rågsikt och hälften av vetemjölet. Rör ner morötter o solroskärnor och rör sedan ner lite vetemjöl i taget tills degen har lagom konsistens. (Hellre för lite än för mycket för du kan knåda ner mer mjöl sen när du bakar ut bröden.) Täck degen med en handduk och jäs ca 30 minuter till dubbel storlek. Dela degen i 4 delar och baka ut till 4 bröd. Lägg bröden på bakplåtspapper på plåtar eller i brödformar och täck med handduk. Låt bröden jäsa till dubbel storlek ca 30 minuter. Skär sedan snitt med en vass kniv, pensla med vatten, strö över solroskärnor och grädda i mitten av ugnen två åt gången ca 35-45 minuter i 200 grader. Låt svalna oövertäckta på galler för att behålla den hårda brödskorpan!


Brödbakarens kommentarer:

Jag har letat länge efter enkla snabb-surdegsrecept och detta var precis i min smak, ett saftigt bröd som alla gillar! Morötter och solroskärnor är ganska så oslagbart! Jag ska göra en riktig omgång surdeg snart eftersom jag fatalt misslyckades med mitt första försök i denna blogg, jag ska bara lyckas planera 5 dagar i förväg först!


Jag bakade mina bröd i folieformar, för de första gillar jag inte bröd som "flyter ut" på plåten, många brödbitar blir obrukbara men jag gillar heller inte de avlånga brödformarna, bröder blir långsmalt och fult.. Så jag är på full jakt efter lite kortare brödformar men änsålänge får återanvändningsbara folieformar duga!


Att pensla med vatten innan bakning ger en spröd god skorpa som jag tycker alla hembakade bröd ska ha!





Av Jessica - 7 februari 2010 22:12



 



New York blueberry cheesecake

1 tårta


300 g digestivekex

150 g smör


600 g philadelphia

2½ dl kesella 10 %

1 dl strösocker

1 dl majsstärkelse

2 tsk vaniljsocker

3 ekologiska ägg

1 dl vispgrädde

(200 g vit choklad)

2 dl frysta blåbär (gärna stora)


Sätt ugnen på varmluft, 175 grader. Smula kexen för hand och blanda med det smälta smöret. Packa massan hårt i en form med löstagbar kant och grädda i ugn i ca 10 minuter. Låt svalna.


Vispa philadelphia och kesella krämigt i en stor skål. Tillsätt socker, majsstärkelse och vaniljsocker och blanda väl. Rör i äggen och grädden. Smält chokladen över vattenbad (inte för varmt för då blir chokladen grynig) om man vill ha detta i och blanda ner i smeten.


Häll smeten över kexbottnen och strö över de frysta blåbären. Grädda med varmluft, 175 grader i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. När kakan fått gyllenbrun färg på kanterna täcker du över den med folie. Stäng sedan av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen ca 30 minuter.


Låt cheesecaken bli kylskåpskall innan du tar ut den ur formen och skär den, kakans kanter lossnar snyggare och kakan blir lättare att skära i fina bitar.



Tårtmakarens kommentarer:

Bigger is better lyder oftast mottot från väst och med blåbären kan jag inte annat än att hålla med! Dessa hette något i stil med stora blåbär och hade t.o.m ett billigare kilopris än de vanliga. Dessutom innehöll påsen ca 3 dl så där var lite över i frysen för framtida smoothies.


Jag hade ingen vit choklad i denna tårta. Dels både för att 2010 är ett chokladfritt år, lite grovt 1/12 avklarat redan :) och dels för att Jonas inte köpte argumentet  om att vit choklad, eller vit block som detta var inte innehöll någon del av en kakaoböna, utan bara fett och socker och vanillin. Så.. Ingen choklad i vår kaka. Inte för att det behövdes dock, kakan har en mäktig smak med perfekt balans av syrliga blåbär på toppen!

Av Jessica - 1 februari 2010 21:22

            


Eftersom fredagsmyyyyys nu är ett vedertaget begrepp är det dags att tänja på dess innebörd. Nu när fredagsmys inte är en chipspåse som den ofta var 2009 måste denna ersättas med annat gott.


I fredags behövde vi tömma kylen, speciellt på svamp och vitkål som vi sedan helt glömde i vår pizzamakingfrenzy, men en plåt pizza blev det med halva potatispizza (första försöket) och halva kyckling curry banan cashew-pizza. Jag fick också en urge att baka småkakor sådär på fredagskvällen och det blev munsbitscookies med kokos, hasselnötter och citron, smakar smaskens!


Vi börjar från scratch, grunden till god pizza är en bra pizzadeg, denna helt fantastisk från min Vi bakar/Vi lagar mat kokböckerna från barndomsåren. Glöm inte en omgång himmalaugad pizzasallad om du nu ändå har vitkål och tid :)


Pizzadeg

enkel sats = 1 pizza

dubbel sats = 1 långpanna


För enkel sats behövs:

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

1 msk olja

1 dl mjölk


Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sedan olja och mjölk och knåda till en deg. Kavla ut på bakplåtspapper. På med topping och grädda i ugnen 15 minuter på 225 grader för en pizza, för långpanna något längre tid.



Potatispizza

1 sats pizzadeg, se ovan

tomatpuré evt uppblandad med ketchup

4 rårivna potatisar

1 röd lök

oregano

riven ost



Kavla ut degen och bred ut tomatpuré. Riv potatisen grovt och stek i smör i panna tills den är nästan helt genomstekt. Smaksätt med önskade kryddor, salt, peppar, paprika. Bred ut potatisen på pizzan, toppa med rödlök, oregano och ost. Grädda i 15 minuter på 225 grader.


Pizza med kyckling, curry, banan och cashewnötter

1 sats pizzadeg, se ovan

tomatpuré, evt utblandat med ketchup

2 kycklingfiléer

1 banan

currypasta eller currykryddor

1 handfull osaltade cashewnötter

riven ost

oregano


Kavla ut degen och bred på tomatpurén. Strimla och stek kycklingen med currypasta eller currykryddor. Lägg bananen närmast tomatpurén om du inte vill ha bakad banan, häll över kyckling, cashewnötter, oregano och riven ost. Grädda i 15 minuter på 225 grader.



Munsbitar med kokos, hasselnötter och citron

ca 40 små


2 dl vetemjöl

1 dl rågsikt eller annat grövre mjöl

80 g smör

1 dl farinsocker

½ tsk salt

1 tsk bakpulver

1 dl kokos

1 ägg

en stor handfull hasselnötter, grovt hackade

citron/limesaft + skal (tvätta TVÄTTA!)


Arbeta samman mjöl, smör, farinsocker, salt, bakpulver och kokos till en smulig massa. Tillsätt ägget och rör ihop till en deg. Hacka hasselnötter mycket grovt, lämna en del hela. Blanda ner hasselnötter, en skvätt citron/limesaft och lite skal, forma till 3 små rullar (ung. som en femkrona i diameter) lägg in i plastfolie och in i kylen ca en halvtimme.


Sätt ugnen på 200 grader, skär i ½-1 cm tjocka skivor, runda till kanterna och placera ut på bakplåtspapper (ca 20 på varje plåt). Sänk värmen till 175 grader och baka i 15-20 minuter.



Sockerbagarens kommentarer:

Receptet jag utgått från är ett på amerikanska cookies med choklad, men eftersom jag inte äter choklad 2010 var jag tvungen att anpassa lite. Jag hade kokos och hasselnötter kvar från julgodiset så jag tömde skafferiet och fick kakor på köpet. Jag bytte ut 1 dl vetemjöl mot rågsikt och det gick bra, kanske rågmjöl är lite svårare?


Det där med en skvätt citron/limesaft är svårt. Jag tog en liten skvätt av varje och kunde inte riktigt smaka det, förutom hur bra smakerna balanserade varandra, där är ju heller inte den stora mängden socker i receptet.


Sist men inte minst, baktiden är bara vägledande, i mitt recept stod det 10-15 men de var långt ifrån klara på 10 minuter. Håll koll under tiden så blir kakorna knapriga på utsidan och spröda i mitten!

Av Jessica - 1 februari 2010 21:04

 
  


Denna sallad bjöds vi på hos Jonas föräldrar, och den är fantastiskt god, en av de godaste sallader jag fått serverad och i tävlingsklass med salladen jag fick på Restaurang Tuyo på La Gomera med valnötter, äpple, parmesanost och annat smaskigt.


Till denna sallad som skulle kunna ätas som ensamrätt serverade vi tunnt skivad ryggbiff - me like..


Sallad med ALLT det goda

6 portioner


1 pkt bacon (140 g)

2 avokados

3 tomater/1 ask cocktailtomater

1 bit purjolök (ca 15 cm)

50 g valnötter (eller MER :)
1 äpple
grönsallad, ruccola, mangold
1 msk pressad citron
3 msk olja
2 msk chilisås
½ tsk salt

Rosta valnötterna UTAN FETT i en stekpanna och lägg åt sidan.

Strimla bacon och stek knaprigt i panna. Låt rinna av på hushållspapper.


Skölj salladsbladen noga och lägg upp i en storbottnad skål eller fat med kant. Skiva tomaterna, purjolök och äpple och lägg ovanpå salladen. Blanda ihop dressingen.


Så här långt kan salladen förberedas i förväg! Vid servering gröp ur avokadorna och lägg ovanpå salladsbädden, häll över valnötter och dressing - servera omedelbums!



Allt det godas kommentarer:

Jag har inget att säga, denna sallad kommer i direkt led från himlen. Det kan bara bli underbart.

Ovido - Quiz & Flashcards