Alla inlägg under februari 2010

Av Jessica - 15 februari 2010 22:46

Rödbetor är riktigt gott. Blev så sugen när jag såg ett recept på hela inlagda rödbetor - mycket finare än skivade. Detta fotot är från första gången de kom på burk, därefter mörknade lagen ganska ordentligt. Ser ut som hallonsaft nu ju!


Jag måste säga att det var lite mer pill med dessa än med ättiksgurkorna, men det var värt det!   





Inlagda rödbetor


2 kg små späda rödbetor

vatten

salt


Lag:

2½ dl ren ättika, 24%

7½ dl vatten

ca 9 dl socker

1 tsk hela nejlikor

1 bit hel ingefära

1 tsk hel vitpeppar

2 bitar muskotblomma


Borsta och skölj rödbetorna. Skär av bladen men låt skaft och rotspets sitta kvar.

Koka knappt mjuka i lättsaltat vatten ca 15 minuter. Spola dem med kallt vatten och drag av skalet.


Koka upp ättika, vatten, socker och kryddorna i en tesil eller en bit gasväv. Lägg ner rödbetorna och koka i lagen ca 15 minuter eller tills de mjuknat helt. Ta upp rödbetorna och lägg dem i rena täta glasburkar med lock.


Koka lagen ytterligare 10 minuter. Häll den het över rödbetorna.

Låt burkarna stå i kylen i 3 dygn. Häll därefter av lagen och koka denna med kryddpåsen i 10 minuter. Låt lagen kallna, ta upp kryddpåsen och häll kall över rödbetorna. Förvara svalt.



Inläggarens kommentarer:

Rödbetor är lite krångligare än gurkor, och skalet ville inte bara dras av som receptet beskrev utan jag fick ta till potatisskalaren på ett par ställen - glöm inte handskar!!


Förutom att lagen skulle kokas en gång till var det inte så jobbigt i alla fall och smakar gott gör det! Också dessa fick stå i kylen i 3-4 veckor innan användning!

Av Jessica - 15 februari 2010 22:21

Jag tänker tillbaka på förr i tiden, när man i snitt arbetade i köket 4 timmar om dagen. Idag lagar mat i snitt 14 minuter om dagen. Det är ganska stor skillnad.


Eftersom det känns korkat att köpa något i butiken som jag har tid och lust att göra själv har jag provat att göra inlagda gurkor, ättiksgurka eller som receptet kallar det, senapsgurka. Den har nu varit inlagd i ett par veckor och smakar fint, fast Jonas tycker att det ska vara små pickles-gurkor så han får vänta till gurksäsongen. Mer inlagd gurka till mig!




Ättiksgurka

1 kg gurka (västeråsgurka, slanggurka)

3 dl ättiksprit

3 dl vatten

1 msk salt

1 tsk vitpepparkorn

1 msk brunt eller gult senapsfrö

ca 5 dl socker


Blanda ättika, vatten och salt. Skiva gurkorna och lägg dessa i lagen över natt.

Häll av lagen i en stor gryta, tillsätt socker och kryddor och koka kraftigt ett par minuter. Lägg gurkorna i rena burkar och häll över lagen. Ställ kylskåpskallt. Gurkorna är klara att äta efter ca 3-4 veckor.




Hemmafruns kommentarer:

Jag hittade små gurkor från turkiet, de var inte slanggurkor och inte västeråsgurkor men mitt emellan. Nej det är kanske inte försvarbart att köpa gurkor långväga ifrån men vem säger att de stora producenternas gurkor är svenska?


Brunt senapsfrö är starkare än gult och de gula fröna smakar bättre tycker jag. Kryddmässigt kan man improvisera lite: vitpeppar, svartpeppar, lagerblad, muskotblomma och kryddpeppar är också välkomna i inläggningsklubben!

Av Jessica - 15 februari 2010 22:00




   


Veteskorpor med kardemumma

80 st


1 sats vetebullar

lite tid


Gör en sats vetebullar och baka dem enligt anvisningarna i receptet! Låt bullarna svalna lite tills du kan dela dem på hälften utan att trycka ihop dem helt. Lägg bullhalvorna på en plåt eller två och grädda i nedre delen av ugnen på 100 grader i 3-4 timmar.


Skorpans kommentar:

Vill man ha kraftigare smak kan man öka mängden kardemumma i receptet, och använda både malen och grovt stötta kardemummakärnor.


Jag tog ut dessa med en bakform för att jag ville ha samma storlek på skorporna, du kan också göra med hjärtform eller något annat kul :)


Jag har sett flera olika varianter av utbakning, att ugnsluckan ska vara lite öppen under tiden och det har jag ibland, ibland inte, med skorpor kan det i stort sett inte gå fel. I nedre falsen av ugnen på 100 grader kan du inte bränna dem!


Efter 3 timmar kan du ta ut "bottnarna" för de blir klara fortare och fortsätta torka topparna tills de också är genomhårda. Perfekt att smaksätta med saffran och ge bort i present med en god marmelad!

Av Jessica - 14 februari 2010 22:15


Så var det äntligen dags för de efterlängtade minisemlorna.. Här är dem!




      



Minisemlor till alla mina ♥

40 st


1 sats vetebullar, se grundrecept

1 ägg till pensling

6 dl vispgrädde (till 30 minisemlor)

300 g mandelmassa (till 30 minisemlor)

florsocker



När grunddegen jäst tar du upp den på ett lätt mjölat bord. Dela degen i 8 delar som var ska ge 5 vetebullar. Knåda till små bullar och lägg upp 5x4 på ett bakplåtspapper. Täck över med bakduk och låt jäsa ytterligare 20 minuter, här sätter du ugnen på 250 grader.


Efter sista jäsningen penslar du bullarna lätt med ett uppvispat ägg. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 10 minuter på 250 grader. Låt svalna på galler.


Medan bullarna svalnar, vispar du grädden och gör små plattor av mandelmassan.

Dela bullarna på hälften, lägg på mandelmassa och spritsa ut grädden. Klipp ut ett litet i papper och lägg på bullen när du siktar över florsocker med en sil. Ta bort ditt pappers med en pincett och lägg över på nästa bulle.



Hjärtbakarens kommentarer:

Det är alltid roligt när man gör minivarianter av kakor eftersom man då helt plötsligt kan äta flera stycken utan något större dåligt samvete. Dessa uppskattades av sällskapet och där blev inte så många kvar att ta med till jobb, jag får helt enkelt göra en ny omgång :)

Av Jessica - 14 februari 2010 21:57





  


Alla behöver ett bra grundrecept på vetebullar. På detta grundrecept kan du göra bl.a kanelbullar och vaniljsnäckor, minisemlor, släta vetebullar och kardemummaskorpor!


Vetebullar med kardemumma

ca 40 st


50 g jäst för söta degar

100 g margarin eller smör

5 dl mjölk

1 dl socker

½ tsk salt

12-13 dl vetemjöl

(1 msk malen kardemumma)


Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en mugg i mikron. Värm mjölken till 37 grader i en separat skål. Blanda smält smör och mjölk och rör allt till fingervarm temperatur. Häll lite av vätskan över jästen och rör tills det löst sig.


Häll i resten av vätskan, socker, salt och nästan allt vetemjöl (också kardemumman om du ska göra släta vetebullar). Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Jäs på en varm och dragfri plats övertäckt ca 40 minuter.


Efter de 40 minuterna går du vidare och bakar ut till vad du nu vill göra med det resterande mjölet. Därefter ska det jäsas ytterligare 20 minuter innan degen är redo för ugnen!

Av Jessica - 14 februari 2010 21:29

 

Eftersom sylten var slut och vi verkligen behövde sylt och jag inte ville köpa en för 25 kr och jag hade både jordgubbar i frysen och syltsocker från sist jag gjorde sylt på plommon från pappas trädgård var valet självklart. Så medan bulldegen jäste och pannkakorna stekte kokade jag en kastrull jordgubbssylt.



~600 g frysta jordgubbar

1/4 kg syltsocker

ca 1 msk ekologisk limejuice

1 skvätt vaniljessens


Lägg jordgubbar och syltsocker i en stor kastrull. Låt koka kraftigt i ca 10 minuter, rör så lite du kan för att behålla de hela fina jordgubbarna. Smaksätt med limejuice och vanilj. Skumma av sylten och låt svalna. Häll på rena burkar och ställ kylskåpskallt.


Syltkokerskans kommentarer:

Jag har alltid trott att det var avancerat att göra sylt, att man skulle ha sylt-duk och en massa olika redskap när det egentligen bara är att lägga allt i en kastrull och låta det klara sig bäst själv.


Det enda jag inte riktigt gillar med syltsocker är hur sött det blir, jag lagade enligt lättsockrad sylt på förpackningen men fick ändå syra den extra med limejuice. Min plommonsylt från i oktober håller än så det där med en månads hållbarhet är nog lite halvsant.


Burkarna jag använder är gamla syltburkar som jag kokar i en stor kastrull tillsammans med locken och sedan inte rör onödigt mycket vid när jag häller upp sylten. Torka av kanterna och häll ordentligt med sylt i burkarna, ju mindre luft som får plats desto bättre!

Av Jessica - 14 februari 2010 21:04

Idag har varit en riktig lyxdag i matväg, i allt har de senaste veckorna varit präglade av riktigt många goda maträtter och lyxiga efterrätter. Nu är matkontot snart slut, så det dröjer nog med nya recept fram till månadsskiftet :)


Idag firade vi Happy valentines day och ätasemlordagen och eftersom vi bjudit in hela kavalleriet till mini-semmelparty så bestämde jag mig för en lite lyxigare frukost idag.


Sylten var dock slut så jag kokade ihop en snabbsylt medan jag degade ihop och jäste de släta vetebullarna till semlorna och vaniljglassen var rester från gårdagens bärkrisp av trädgårdsbär!






Amerikanska pannkakor, nytt recept

10 större, 12 små


3 dl vetemjöl

1 msk socker

½ tsk salt

1 tsk bakpulver

½ tsk bikarbonat

3 dl filmjölk eller yoghurt

1 msk smör

1 ägg

smör till stekning

lönnsirap till servering


Blanda mjöl, socker, salt, bakpulver och bikarbonat i en bunke. Rör ner filmjölk/yoghurt, ägg och smält smör och rör ihop till en tjock smet. Klicka ut smeten i stekpannan och bred ut den lite. Grädda på ganska svag värme. Vänd pannkakorna när de jäst upp och ytan bubblar och börjar stelna.


Servera med lönnsirap, vaniljglass och jordgubbssylt, bacon, skivad banan och keso eller vad du nu kan tänka dig.




Pannkaksvändarmästarens kommentarer:

Detta receptet var från en kokbok som heter Frukostkokboken - För dig som älskar frukost som jag fått i present, fiffiga tips på frukost :)


Jag har ett tidigare recept på amerikanska pannkakor i bloggen som vi gjorde till en födelsedagsbrunch, men de var torrare och mer kompakta än dessa.. Jag tror jag gillar dessa bättre. Filen gav dessa en lite syrligare fräshare smak och de var inte så tunga i det som de andra.

Av Jessica - 14 februari 2010 01:36



Ännu ett fredagsmys-inlägg, nr 2 i ordningen :) Denna omgång inföll en lördag men vad gör det, har man behov för god mat och efterätt ska man ha rätt till det oavsett veckodag!


Idag blev det ett gammalt recept från mor min med färspiroger och en omgång bärkrisp med vaniljglass, ett recept som jag fiskat från nätet!


       

  Trots bildordningen kanske vi ska börja med middagen :)



Piroger

8 st


6 dl vetemjöl+ 2-3 dl vid utbakning

250 g smör i bitar

250 g keso


4 gula lökar

smör till stekning

500 g nötfärs

3 msk vetemjöl

8 msk chilisås

2 msk soja

4 krm oregano

1½ dl finhackad persilja

1 ägg, till pensling

sesamfrö

Blandad sallad till servering


Blanda vetemjöl, en liten bytta keso och smör till en deg - ställ i kylen ca 1 timme.


Skala och finhacka lökarna, fräs i matfettet. Lägg ner färsen och fräs under omrörning. Tillsätt chilisåsen, soja och vetemjöl. Smaka av med oregano, salt och peppar. Låt fyllningen svalna och rör ned persiljan. Sätt ugnen på 200 grader.


(Under tiden du nu väntar på pirogdegen kan du förbereda efterrätten).


Ta upp degen på ett väl mjölat bord och dela i 8 delar. Kavla eller platta ut degen för hand till ca 15 cm i diameter. Fördela fyllningen på ena halvan och vik över den andra, tryck ihop kanterna väl. Pensla med uppvispat ägg, strö över sesamfrö och grädda i ugnen ca 25 minuter.


Pirogmakarens kommentarer:

Keso i degen gjorde den väldigt knaprig och god, verkligen ett bra deg-recept! Jag hade lite fyllning över, man får vara försiktig med att inte överfylla pirogerna, degen är något känslig innan gräddning!


Jag såg ett program på tv för inte så länge sen där de visade hur man vek pirogkanterna med någon slags överlappningsteknik, jag tror det var till finska piroger men det fungerade lika bra med mina som ni ser :)



Bärkrisp med trädgårdsbär

1 paj


500 g frysta bär (blåbär, hallon, björnbär, svarta/röda vinbär)

3 msk socker

3 msk majsmjöl


1 dl vetemjöl

1 dl fiberhavregryn

4 msk solroskärnor

1 tsk malen kardemumma

½-1 tsk salt

2 msk socker

6 msk margarin, smält

vaniljglass


Sätt ugnen på 200 grader eller sätt bara in pajen så fort du tagit ut pirogerna! Blanda de frysta bären i pajformen med socker och majsmjöl.


Blanda mjöl, fiberhavregryn, solroskärnor, kardemumma, salt och socker i en bunke. Smält margarinet och blanda till en smulig massa.


Fördela massan över bären och grädda ca 25 minuter tills krispet lever upp till sitt namn. Servera med vaniljglass!



Bärälskarens kommentarer:

Idag i frysdisken letade jag efter hallon, men hallon var så dyra att jag provade en ny mix som hette trädgårdsbär. Det var en påse på 300g styckfrysta blåbär, hallon, björnbär samt svarta och röda vinbär. Jag hade dessutom lite blåbär över från min New york blueberry cheescake och röda vinbär från något annat jag gjort så tillsammans landade det på ca 500 g bär.


Vaniljglass utan tillsatser är i stort sett omöjligt att hitta, den ekologiska varianten har samma skittillsatser som den vanliga, bara ekologiska och dem med vanilj"smak" var bara att ignorera. Jag fastnade för en Carte D'or Vanilj - med naturliga aromer och färgämnen. Fin färg, god smak.. Inte helt okej ingrediensmässigt men ganska tillfredställande!

Ovido - Quiz & Flashcards