Direktlänk till inlägg 28 februari 2010

Knäckebröd rågstyle

Av Jessica - 28 februari 2010 12:40Nu är det knäckebrödstider! Sist på månaden, man har knappt råd att köpa bröd och är så trött på samma knäckebröd eller att betala snormycket pengar för stenugnsbakat fancyschmancy knäckebröd. Igår gjorde vi vårt eget!
Jag hittade ett grundrecept på tasteline som var riktigt riktigt dåligt och vad som hände på riktigt stod inte alls beskrivet i receptet, så det sög. Det var ingenting om hur tunnt man skulle kavla degen och ugnstiden stämde mycket dåligt - riktigt kasst. Så nu har jag ett recept till er som fungerade för mig.


Jag dubblerade degen och gjorde en med rågsikt och en med rågmjöl, härefter toppade jag med vad jag hade hemma: tranbär, linfrö, solrosfrön, müsli, vetegroddar. Nedan följer receptet steg för steg.         Knäckebröd

6 plåtar med 10-12 knäcke på vardera plåt


Fördegen, 2 bunkar:

50 g jäst

2 msk honung

4 dl yoghurt

8 dl vatten

8 dl rågmjöl

2 dl Fyrkornskross

2 dl vetegroddar


Slutgiltiga degen ALT 1:

2 tsk salt

6 dl rågsikt

2+1 dl vetemjöl till utkavling


Slutgiltiga degen ALT 2:

2 tsk salt

1 tsk brödkryddorna

6 dl rågmjöl

2+1 dl vetemjöl


Toppingalternativ:

Müsli, tranbär, linfrö, solroskärnor, fyskornskross, vetegroddar - you name it!


Dela alla ingredienser till fördegen i två bunkar så de har chans att jäsa ordentligt. Jag beskriver alltså vad du gör i en bunke, så ska du bara göra detsamma i nästa bunke också :)


Smula jäst i en bunke, rör ut med honung till en smidig sörja. Blanda ner yoghurt, vatten och rör jämnt igen. Tillsätt rågmjöl, fyrkornskross och vetegroddar och rör smidigt. Täck bunken med plast och ställ i rumstemperatur minst 6 timmar.


6 timmar senare blandar du ner slutgiltiga degen ALT 1 / ALT 2 i bunken och knådar till en smidig deg. (2 dl vetemjöl att baka ner i degen och minst 1 dl att baka ut med).


Dela varje deg i 3 delar, 1 del = 1 plåt. Värm ugnen till 225 grader medan du kavlar ut en deg på ett bakplåtspapper, tänk på att inte kavla helt ut på längden eftersom den då sticker ut över plåtkanten. Kavla ut till max ½ cm tjocklek! På slutet sprider du ut din topping som du kavlar hårt in i degen , annars trillar den av. Skär i fyrkanter eller rektanglar med en pizzaskärare och nagga ordentligt med en gaffel.


Grädda i mittenfalsen på 225 grader 15-20 minuter. Bryt i bitar och låt svalna på galler.  


    Knäckebrödskavlarens kommentarer:


Om du kavlar till 3 mm tjocklek blir det med finncrispliknande tunnt knäckebröd och vid 5 mm är det mer i tjocklek som frukostknäcke.


När jag använde tranbär knådade jag in dessa i den slutgiltiga degen innan jag kavlade ut den så att de skulle vara på plats. På bilden ovan till vänster ser ni de olika tjocklekarna på mina knäckebröd.


Bakningstiden är en hänvisning, för att mina tjocka knäcke skulle bli torra behövde de ha 20 minuter i ugnen och blev också hårda efter att ha torkat ytterligare på gallret. En plåt fick jag faktiskt slänga för den torkade aldrig, jag hade inne den för kort tid från starten.


Istället för att nagga kan man också köra med kruskavel eller med pizzaskäraren över knäckebrödet, se bilden ovan till höger. Vid min sista deg började jag bli trött och tryckte ut runda knäckebröd med en kakform, det blev också fint!


Jag tror det krävs lite mer erfarenhet innan jag ska kalla mig mästerknäckebrödsbagare, men jag känner redan att jag är en bra bit på väg!

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica - 30 juni 2011 21:11

Nu är juni snart slut och halva nyårslöftet är infriat, inbloggat, lagat, uppätet och mätt och belåtet :)   På www.jessicas365.se / jessicasmat.wordpress.com hittar ni mitt årsprojekt 2011 - 365 recept på 365 dagar. Kolla framgången!   Ha det...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:32


    Ok, så här ligger det till. Mitt nyårslöfte för 2010 var att inte äta choklad på ett helt år. När jag nu lyckats med detta skulle det firas med den chokladigaste tårtan på denna jord, och, jag tror att denna tårtan uppfyller det kravet! D...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:23


    På nyår är det tydligen förbestämt att man ska äta kött. Fläskfilé och oxfilé finns det tuuuuusentals recept på.. Men om man nu inte vill äta kött på nyår? Och om man inte vill stå och laga en ledsen gris eller ko till sina vänner som man...

Av Jessica - 3 januari 2011 22:09


    Förrätten till nyår 2010/2011. En riktigt god bakelse som inte bara är vacker att se på :) Kräftstjärtar kan med fördel användas istället för räkor till nyår, det kändes ännu mer lyxigt och lite nytänkande (iallafall för mig)!   Kräft...

Av Jessica - 3 januari 2011 21:59


    Här kommer fördrinken från nyår 2010/2011. Ett fruktigt, uppfriskande bål som med fördel kan förberedas tidigt på dagen!   Ananasbål ca 2½l bål   vodka 1½ dl färskpressad limejuice 2 citroner, saften 200 g kärnfria gröna d...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se